Η Johnson & Johnson πληρώνει 2.2 δις δολάρια σε διακανονισμό, μετά τις κατηγορίες για πάρανομη προώθηση αντιψυχωτικων φαρμάκων.

H φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson συμφώνησε να πληρώσει πάνω από $ 2.2 δισεκατομμύρια για την επίλυση ποινικών και αστικών υποθέσεων που έχουν κατατεθεί στις ΗΠΑ, όπου περιλαμβάνονται κατηγορίες και ισχυρισμοί , ότι προωθεί ισχυρά ψυχιατρικά φάρμακα, για μη εγκεκριμένη χρήση σε παιδιά , ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες .

Οι ισχυρισμοί περιλαμβάνουν επίσης την κατηγορία ότι η εταιρεία έδινε μίζες σε γιατρούς και φαρμακεία, για να συστήνουν και να συνταγογραφούν  τα φάρμακα Risperdal και Invega , και τα δύο αυτά είναι αντι – ψυχωτικά φάρμακα, καθώς  και το Natrecor , το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας .

Το ποσό  περιλαμβάνει $1.72 δισεκατομμύρια δολάρια, που θα διατεθούν για τον διακανονισμό των αστικών υποθέσεων  με τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις, καθώς και $ 485 εκατομμύρια δολλάρια για πρόστιμα και αποκατάσταση προηγούμενης απώλειας κερδών.  

Η συμφωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη ρύθμιση οφειλών των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει μια φαρμακευτική εταιρεία , και η τελευταία σε μια σειρά από νομικές ενέργειες κατά των φαρμακευτικών εταιρειών, που φαίνεται ότι υπολογίζουν τα κέρδη περισσότερο από τους ασθενείς .

  “Αυτές οι εταιρείες επενδύουν στις  τσέπες τους εις βάρος των αμερικανών φορολογούμενων , των ασθενών και της ιδιωτικής ασφαλιστικής βιομηχανίας”, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, Eric Holder , σε συνέντευξη Τύπου .

Τα τελευταία χρόνια , έχει αυξηθεί η επιθετική τακτική μάρκετινγκ της φαρμακευτικής βιομηχανίας , η οποία τακτική περιλαμβάνει ακόμη και την πίεση για παροχή και χρήση φαρμάκων που δεν είναι εγκεκριμένα ή για χρήση που παραβιάζεις τους όρους που διαθέτει το φάρμακο.
Αν και οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν φάρμακα για οποιαδήποτε χρήση , οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να προωθούν με κάθε τρόπο φάρμακα, που δεν έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ( FDA ) .

” Κάθε φορά που οι φαρμακευτικές εταιρείες επιδίδονται σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, διαφθείρουν  ιατρικές αποφάσεις από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης , θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και λαμβάνουν χρήματα από τις τσέπες των φορολογουμένων»,  ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας .

Στα πλαίσια της συμφωνίας, η J & J θυγατρική της Janssen Pharmaceuticals παραδέχθηκε ότι προώθησε το Risperdal σε γιατρούς σε γηροκομείο, για τον έλεγχο της ακανόνιστης συμπεριφοράς που έχουν ηλικιωμένοι ασθενείς με άνοια ,  χρήση που ρητά απαγορεύεται στην ετικέτα του φαρμάκου , διότι το φάρμακο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου .

Τα αντι-ψυχωτικά φάρμακα είναι γνωστή για κατασταλτικές επιδράσεις τους και χρησιμοποιούνται περιστασιακά για τη θεραπεία της διαταραχής μετα-τραυματικού στρες, αν και η χρήση της δεν έχει εγκριθεί από το FDA.

Σε μια ξεχωριστή πολιτική καταγγελία , η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Janssen Pharmaceuticals προώθησε επίσης το φάρμακο ως έναν τρόπο ελέγχου των προβλημάτων συμπεριφοράς, που παρουσιάζουν παιδιά και άτομα με νοητική αναπηρία .

Η φαρμακοβιομηχανία φέρεται να υποβάθμισε τις παρενέργειες του Risperdal , καθώς έδινε και μίζες στα φαρμακεία για να συστήνουν στους συνταγογράφους την όσο το δυνατόν πιο μακροπρόθεσμη χρήση του φαρμάκου.

” Αύξησαν το κόστος για όλους στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και επηρέασαν αρνητικά και μακροπρόθεσμα την φερεγγυότητα των κεντρικών προγραμμάτων υγείας όπως το Medicare , ” είπε ο Eric Holder .

Παρόλα αυτά όπως αναφέρεται από εκπροσώπους των ανθρώπινων δικαιωμάτων, το ποσό που συμφωνήθηκε να δώσει η Johnson & Johnson δεν είναι παρά το ένα τρίτο από τα κέρδη που έβγαλε η ίδια από την προώθηση των φαρμάκων μέσα σε ένα μόνο χρόνο. Αν αναλογιστεί επίσης κανείς, πως η διαμάχη αυτή έχει κρατήσει 10 χρόνια και τώρα οδηγήθηκαν σε συμφωνία, αντιλαμβανόμαστε πως το ποσό για την εταιρεία, όπως και γενικότερα για τις φαρμακευτικές εταιρείες δεν είναι παρά ένα μέρος των απαραίτητων εξόδων της, ώστε να μπορεί να κάνει την δουλειά της.

(πηγή :http://www.aljazeera.com/news/americas/2013/11/drug-company-pay-22-billion-settlement-20131142126956846.html)

(μετάφραση/ προσαρμογή Sylvia)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο