Ξεκινάει η δίκη του Τάσου Θεοφίλου – Μια κακοστημένη σκευωρία της αντιτρομοκρατικής

Η αρχή
Τον Αύγουστο του 2012 πραγματοποιείται ένοπλη ληστεία στην Νάουσα της Πάρου κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίζεται θανάσιμα ένας 53χρονος οδηγός ταξί, που επιχείρησε να αποτρέψει τη ληστεία.

Η σκευωρία

b2ap3_thumbnail_theofilou.jpgΓια άγνωστο λόγο η υπόθεση της ληστείας ανατίθεται στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία η οποία λίγες μέρες αργότερα συλλαμβάνει τον αναρχικό κομμουνιστή Τάσο Θεοφίλου.

Η αντιτρομοκρατική ισχυρίζεται ότι “έφτασε” στον Θεοφίλου ξεκινώντας από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που έλαβε, το οποίο ανέφερε ότι κάποιος από τους δράστες της ληστείας της Πάρου ονομάζεται Τάσος, εμπλέκεται με την τρομοκρατία και μένει στην τάδε οδό (το πατρικό του Τ.Θ.).

Λίγες μέρες αργότερα η αντιτρομοκρατική ισχυρίζεται ότι λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από το ίδιο άτομο, το οποίο αναφέρει ότι ο Τ.Θ. βρίσκεται στα σκαλάκια του Μετρό Κεραμεικού, όπου και τελικά “εντοπίζεται”. Ενδεικτικό της γελοιότητας είναι ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ισχυρίζεται ότι δεν έχει αναγνώριση κλήσης προκειμένου να ταυτοποιήσει το άτομο που τηλεφώνησε.

Αστυνομικοί με πολιτικά προσαγάγουν τον Τ.Θ., ενώ για να μπορέσουν να δικαιολογήσουν την βίαιη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και υλικού DNA του προσάπτουν κατηγορία για αντίσταση κατά της αρχής.

Η αντιτρομοκρατική ισχυρίζεται ότι από τον δράστη της ληστείας έχει πέσει ένα καπέλο, πάνω στο οποίο βρέθηκε το DNA του Θεοφίλου. Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια σε κάθε περίπτωση όπου ένας αναρχικός συλλαμβάνεται, η αντιτρομοκρατική του προσάπτει κατηγορίες και για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Τα “εντελώς τυχαία”

Να διευκρινιστεί ότι επιστημονικά η μέθοδος του DNA μπορεί να αποδείξει μόνο την αθωότητα και σε καμία περίπτωση την ενοχή κάποιου. 
Π.χ. σε ότι αφορά το DNA από το δέρμα ενός ανθρώπου: μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν ανήκει σε εκατομμύρια ανθρώπους, όμως δε μπορεί να αποδείξει με 100% εγκυρότητα την ταυτότητα του ατόμου απ’ όπου προήλθε. Παρόλα αυτά στην περίπτωση του Θεοφίλου έχουμε έναν ισχυρισμό απόλυτης ταυτοποίησης ενώ παράλληλα, “εντελώς τυχαία”:

Δε βρέθηκε υλικό DNA άλλου ατόμου στο καπέλο που υποτίθεται ότι βρήκε η αντιτρομοκρατική τον τόπο του εγκλήματος. (Δε το δοκίμασαν άραγε άλλα άτομα πριν το αγοράσουν;)
Δε βρέθηκε υλικό DNA του Τ.Θ. στο κινητό και το φουλάρι που έπεσαν (σύμφωνα με μαρτυρίες) από τον δράστη, πράγμα πολύ δύσκολο σε περίπτωση που ήταν πράγματι ο Τ.Θ., καθώς οι θύλακες των τριχών από τα γένια, εμπεριέχουν γεννετικό υλικό.
Δε βρέθηκε κανένα αποτύπωμα του Τ.Θ. παρότι ο δράστης άγγιξε με τα γυμνά του χέρια, πολλά “σταθερά” αντικείμενα εντός της τράπεζας.
Στις φωτογραφίες της ληστείας που παράθεσε η αντιτρομοκρατική, παρουσιάζεται ένα άτομο με χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να ταιριάζουν σε εκατομμύρια ανθρώπους, όχι όμως στον Τάσο Θεοφίλου.

Η ποινικοποίηση των προσωπικών σχέσεων και τα λογικά άλματα της αντιτρομοκρατικής

Το δεύτερο σκέλος των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο Τάσος Θεοφίλου, αφορά την υποτιθέμενη συμμετοχή του στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», κατηγορία που προσάπτεται με ευκολία σε πολλούς συλληφθέντες αναρχικούς των τελευταίων χρόνων. Στην δική του όμως περίπτωση αυτή η αλματώδεις λογική ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της γελοιότητας.

Στις 4 Δεκεμβρίου του 2010, εντοπίζεται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία οπλισμός, και συλλαμβάνονται 6 αναρχικοί, δυο από τους οποίους τελικά απαλάχθηκαν από τις κατηγορίες με βούλευμα, ενώ εκκρεμεί δικαστήριο για τους υπόλοιπους 4 (οι τρεις από αυτούς έχουν αναλάβει την ευθύνη για την κατοχή του οπλισμού (Σακκάς, Μητρούσιας, Καραγιαννίδης)). Αυθαίρετα τους προσάπτεται η συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Η αντιτρομοκρατική ισχυρίζεται ότι  ο Τ.Θ. ταιριάζει στα χαρακτηριστικά ενός ατόμου που συμμετείχε σε κάποια δραστηριότητα αυτής της ομάδας. Η κατηγορία αυτή λοιπόν βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε περιγραφές αστυνομικών της αντιτρομοκρατικής. Η μόνη σχέση του Τ.Θ. είναι η φιλία του με τον Κώστα Σακκά από το 2002 όπου ήταν συμφοιτητές στη Θεολογική.

Με λίγα λόγια: Μια παρέα αναρχικών έχει όπλα – [ΑΛΜΑ] – άρα συμμετέχει στην ΣΠΦ – [ΑΛΜΑ εις διπλούν] – οπότε αφού είσαι φίλος τους ενός είσαι κι εσύ στη ΣΠΦ.

Τα ΜΜΕ – ξανά – ως φερέφωνα της αντιτρομοκρατικής

b2ap3_thumbnail_ert-theofilou.PNGΤα ΜΜΕ, μη έχοντας με τι να ασχοληθούν (ήταν και λίγο μετά των 15αύγουστο), επιδίδονται σε ορυμαγδό χυδαιότητας, χαρακτηρίζοντας τον Τ.Θ. ως δολοφόνο και μέλος της ΣΠΦ, όχι απλά πριν καταδικαστεί, αλλά πριν καλά καλά του αποδοθούν οι κατηγορίες.

Στα πλαίσια της δημιουργίας ενός προφίλ τέρατος, το σπίτι του στη Βέροια χαρακτηρίζεται ως γιάφκα, ενώ προβάλλονται συνεχώς φωτογραφίες με τον ίδιο καταβεβλημένο από την αϋπνία.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί το προφίλ του τέρατος, αξιοποιείται ακόμη και ένα blog με μυθιστορήματα που είχε φτιάξει, τα οποία παρουσιάστηκαν ως πραγματικές ιστορίες.

Το γεγονός αξιοποιείται (μέχρι σήμερα) και πολιτικά επειδή ο Τ.Θ. είχε ως “φίλους” στο Facebook στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι η όλη υπόθεση μπορεί να στηριχθεί μόνο “μιντιακά”, ενώ θεωρεί ότι αν δεν υπήρχαν τα Media ουτε καν θα προφυλακιζόταν.

Το δικαστήριο – Η αλληλεγγύη

Μετά από πεντάμηνη αναβολή, την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου ξεκινάει η δίκη του Τ.Θ. στο Εφετείο της Λουκάρεως, όπου στις 9πμ καλείται συγκέντρωση από αλληλέγγυους.

Στο Twitter τρέχει το Hashtag #Free_TassiosThita (Σημείωση: TassiosThita είναι το Account του Τάσου Θεοφίλου στο Twitter)

Διαβάστε επίσης:

Συνέντευξη με τον Τάσο Θεοφίλου, σχετικά με την δίκη του και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει (ηχητικό)

Για τον Τάσσιο Θ.

Επιστολή του Τάσου Θεοφίλου: Ημερολόγιο της επιχείρησης «Angela Davis»

Το blog του Τάσου Θεοφίλου

Το Twitter του

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο