Προσκαλούμε τα ελληνικά ΜΜΕ να μας κλέψουν κι άλλα πέντε άρθρα

Γιατί κάποια ρεπορτάζ γίνονται ανάρπαστα σε copy-paste, ενώ κάποια άλλα δεν θεωρούνται και τόσο «καυτά»;

Όπως συμβαίνει εδώ και 13 χρόνια, χτες, για άλλη μία φορά, το άμεσο ρεπορτάζ μας για την πρόταση της εισαγγελέα Μαρίας – Ελένης Νικολού στη δίκη για την υπόθεση τράφικινγκ του Ηλία Μίχου, ερέθισε τα αντανακλαστικά των συστημικών ΜΜΕ και ενεργοποίησε τον μηχανισμό «κλεψιπόστ» στις λεγόμενες «ροές» τους. Έτσι, είδαμε τις ενημερώσεις για την εισαγγελική πρόταση να φιγουράρουν verbatim σε άλλα σάιτ, ακόμα και με τα πρώτα τυπογραφικά λάθη που είχαν.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι το ενδιαφέρον των συστημικών ΜΜΕ δεν είναι η ουσιαστική ενημέρωση για την υπόθεση. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το πλήρες ρεπορτάζ της Άννας Νίνη για την υπόθεση, καθώς και το προηγούμενο ρεπορτάζ (συνεργασία του Μπάμπη Πολυχρονιάδη και της Άννας Νίνη) για τη συγκάλυψη της σχέσης Μίχου με τον οίκο ανοχής της «Μαρίνας», θα μπορούσαν να είχαν επίσης «κλαπεί» με τον ίδιο τρόπο.

Ορίστε, λοιπόν, μια σειρά από πέντε άρθρα που προτείνουμε στα συστημικά ΜΜΕ να «κλέψουν». Δεν ξέρουμε τον λόγο για τον οποίο δεν τα αναπαρήγαγαν, ωστόσο, επειδή εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία και ο αντίκτυπος της ενημέρωσης, σε περίπτωση που θέλουν να καπηλευτούν κάποιο από αυτά, μπορούν να τα αναδημοσιεύσουν αυτολεξεί ή σχεδόν αυτολεξεί, ακόμα και χωρίς αναφορά πηγής:

  1. Η τοπογραφία της φρίκης στην υπόθεση του Κολωνού:
  1. Η διασύνδεση Μίχου με τον οίκο ανοχής της «Μαρίνας» (σε συνεργασία με τον Μπάμπη Πολυχρονιάδη) :
  1. Την ανταπόκριση από τη δίκη για την πυρκαγιά της Μόριας (στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Solomon στο Moria Trial Watch) :
  1. Οι ιστορίες των Εννέα της Πύλου (σε συνεργασία με το Mada Masr) :
  1. Ναυάγιο της Πύλου: Μια πρόχειρη πραγματογνωμοσύνη για μια επιμελημένη συγκάλυψη (σε συνεργασία με την Εφημερίδα των Συντακτών) :

Είναι εντελώς άλλο πράγμα το γεγονός ότι, προφανώς, όλα τα Μέσα μπορούν και θα αναμεταδώσουν μια πληροφορία από ένα μέσο ενημέρωσης που έχει δώσει διαχρονικά εχέγγυα εντιμότητας και αξιοπιστίας, όπως το omniatv και η στήλη The Case, και εντελώς άλλο η μηχανική αντιγραφή και αναπαραγωγή χωρίς καμμία αναφορά πηγής.

Η ίδια συμπεριφορά παρατηρείται, εδώ και δεκαετίες, από διάφορα συστημικά μέσα, ενάντια στην εργασία των φωτορεπόρτερ αλλά και πολιτών, χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, από τους οποίους κατακλέβεται συστηματικά φωτογραφικό και γενικότερα οπτικοακουστικό υλικού, για κερδοσκοπική χρήση.

Εσείς, η κοινότητα αναγνωστών και υποστηρικτών του omniatv, θα μπορείτε πάντα να μας διαβάζετε και να μας ακούτε ελεύθερα στο omniatv.com, η ύπαρξη του οποίου βασίζεται εδώ και 13 χρόνια στη δική σας υποστήριξη, για την οποία σας ευχαριστούμε εγκάρδια.

Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο επιχειρηματικό μιντιακό σύστημα και το οικοσύστημα των συνεργατικών μέσων ενημέρωσης που υπηρετούν τα συμφέροντα του κοινού τους. Γιατί τα ίδια ΜΜΕ που έδειξαν τόσο ενδιαφέρον για την αθωωτική εισαγγελική πρόταση, δεν φάνηκαν να ενδιαφέρονται για τη διασύνδεση των υποθέσεων Κολωνού, Ηλιούπολης και Greek Police Mafia (Reporters United), ούτε το ρεπορτάζ για τη δίκη στην υπόθεση της φωτιάς της Μόριας (Solomon).

Για την εξοργιστική πρόταση της εισαγγελέα Μαρίας – Ελένης Νικολού στην υπόθεση παιδοβιασμών και τράφικινγκ της 12χρονης από τον Ηλία Μίχο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα συγκέντρωση και πορεία στις 19:00 στα Προπύλαια.

Και μη ξεχνάτε ότι το πραγματικό ρεπορτάζ, πέρα από το κόστος της εργασίας, κινδυνεύει πάντα και από το κόστος των αγωγών και μηνύσεων SLAPP.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο