Έκθεση για τα παιδιά της Συρίας : Πάνω από 11.000 παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους, πολλά υπήρξαν στόχοι ελεύθερων σκοπευτών.

 Περισσότερα από 11.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά που υπήρξαν στόχοι ελεύθερων σκοπευτών, όπως αναφέρεται σε μια νέα έκθεση .

Επιλέον όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα της Οξφόρδης με έδρα το Λονδίνο, έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί συνοπτικές εκτελέσεις και βασανιστήρια εις βάρος των παιδιών όσο μικρά και αν είναι. Η έκθεση αναφέρει ότι η πλειοψηφία των παιδιών έχει σκοτωθεί από βόμβες ή βλήματα στις δικές γειτονιές τους.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ

Στην έκθεσή τους , «Κλεμμένο Μέλλον / Stolen Future» – το Κρυφό Τίμημα των θυμάτων παιδιών στη Συρία , εξετάζει τα δεδομένα από την έναρξη της σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2011 έως τον Αύγουστο του 2013 . Από τα 11.420 θύματα ηλικίας 17 ετών και κάτω , 389 σκοτώθηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών . Περίπου 764 παιδιά εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες , και πάνω από 100 – συμπεριλαμβανομένων και βρεφών – βασανίστηκαν , αναφέρει η έκθεση .

Τα αγόρια είναι περισσότερα από τα κορίτσια μεταξύ των νεκρών, περίπου δύο προς ένα. Αγόρια ηλικίας 13 έως 17 ήταν πιο πιθανό να είναι θύματα στοχευμένων δολοφονιών , αναφέρει η έκθεση . Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων παιδιών σημειώθηκε στο κυβερνείο του Αλέπο, όπου αναφέρθηκε ότι 2.223 παιδιά σκοτώθηκαν .

Η συν- συγγραφέας της έκθεσης Hana Salama, τονίζει ότι ο τρόπος και η συχνότητα με την οποία σκοτώνονται τα παιδιά είναι πολύ ανησυχητική : « Πέφτουν βόμβες στα σπίτια τους, στις κοινότητές τους , κατά τη διάρκεια της ημέρας που βρίσκονται σε δραστηριότητες, όπως στην αναμονή στις γραμμές για ψωμί ή όταν πηγαίνουν στο σχολείο. Σκοτώνονται από σφαίρες σε διασταυρούμενα πυρά , αποτελούν στόχους ελεύθερων σκοπευτών, εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες , ακόμη και σε θαλάμους αερίων τα έχουν βάλει και έχουν υποστεί και βασανισμούς». Tα στοιχεία τα παρείχαν οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών της Συρίας που καταγράφουν τις απώλειες .

Ανάλυση της Lyse Doucet διεθνής ανταποκρίτρια του BBC Η παρούσα έκθεση είναι η πρώτη σημαντική εξέταση του πώς τα παιδιά σκοτώνονται στη Συρία . Επιβεβαιώνει αυτό που έχει από καιρό θεωρηθεί ως ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία αυτής της βάναυσης σύγκρουσης . Τα παιδιά της Συρίας δεν βρίσκονται απλά εκτεθειμένα “σε διασταυρούμενα πυρά .

” Είναι σκόπιμα στοχευμένα και υποβάλλονται ακόμη και σε βασανιστήρια . Σχεδόν τρία χρόνια μετά, αυτή η έκθεση παροτρύνει όλες τις πλευρές αυτής της διαμάχης να λυπηθούν τα παιδιά , και ζητά την απειλή ποινικών διώξεων εναντίον όσων διαπράττουν τις πιο φοβερές αγριότητες . Τα θύματα είναι μόνο ένα μέρος από αυτό που η έκθεση ονομάζει ” καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου” στα παιδιά . Με τόσα πολλά σχολεία και τις γειτονιές τους κατεστραμμένες, με τα παιδιά να αποτελούν το ήμισυ των προσφύγων , ο πόλεμος στη Συρία είναι επίσης ένας πολέμος ενάντια στην παιδική ηλικία .

(πηγή :http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-25055956)

(μετάφραση/προσαρμογή Sylvia)

 

undefined

undefined

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο