Μόλις 1,5% των κρατουμένων που τους χορηγείται άδεια την παραβιάζει

Αν και το αντίθετο θα ήταν αναμενόμενο γενικά, αλλά και ειδικά στις φυλακές της Ελλάδας με τις άθλιες συνθήκες κράτησης, μόλις ποσοστό 1,5% από τους κρατούμενους στους οποίους χορηγήθηκε άδεια κατά το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2013 παραβίασαν τους όρους της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» με τον παραπλανητικό τίτλο «Αφαντοι 28 κρατούμενοι, ύστερα από άδειες εξόδου»:

Το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2013 1.889 κρατούμενοι πήραν άδεια από τις φυλακές, από τους οποίους οι 28 παραβίασαν τους όρους (πράγμα που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι είναι «άφαντοι») – ποσοστό 1,49%
Το 2012 χορηγήθηκαν 4.361 άδειες, 87 κρατούμενοι παραβίασαν τους όρους τους – ποσοστό 1,99%
Το 2011 χορηγήθηκαν 4.041 άδειες, 68 κρατούμενοι παραβίασαν τους όρους τους – ποσοστό 1,68%

Η «Καθημερινή», αντί να αρκείται στα στοιχεία αυτά, τα διανθίζει με «χαρακτηριστικές περιπτώσεις» ενός ή δύο διαρρηκτών, παρουσιάζοντάς τες περίπου ως κανόνα.

Ωστόσο δεν παρουσιάζει κανένα στοιχείο από τις συνθήκες κράτησης και τον υπερπληθυσμό των φυλακών, ο οποίος αγγίζει το 134%, με 13.337 κρατούμενους σε χωρητικότητα 9.886 (καταγραφή Οκτωβρίου 2013). Ο υπερπληθυσμός στις φυλακές χαρακτηρίστηκε πρόσφατα από τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Χουάν Μέντες ως «μια μορφή βασανιστηρίου».

Το ζήτημα των αδειών προς τους κρατουμένους αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη ελαφρότητα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, ενώ ο επί 22 χρόνια κρατούμενος Σπύρος Στρατούλης διανύει σήμερα την 60ή ημέρα απεργίας πείνας με αίτημα να του επαναχορηγηθούν οι άδειες, που του έχουν αφαιρεθεί για πολιτικούς λόγους.

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο