[Αναδημοσίευση από τον Σύλλογο Ιντιφάντα]
Όχι στο ξέπλυμα του ισραηλινού απαρτχάιντ μέσα από τις εκδηλώσεις για τα βιβλία
Το Ισραήλ θα είναι φέτος η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (8 – 11 Μαΐου 2014) που θα πραγματοποιηθεί στο διεθνές συνεδριακό κέντρο HELEXPO. Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει οι φορείς: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) / Υπουργείο Πολιτισμού, HELEXPO, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), Δήμος Θεσσαλονίκης.
Η είδηση για την ανακήρυξη του Ισραήλ σε τιμώμενη χώρα της Έκθεσης ανακοινώθηκε από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα και από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με την υποστήριξη του οποίου πραγματοποιείται η έκθεση.
Θέλοντας να συμβάλουμε στην πρόσκληση που απηύθηνε η Πρεσβεία του Ισραήλ στους επισκέπτες της έκθεσης να επισκεφθούν το περίπτερο της τιμώμενης χώρας όπου και «θα ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της λογοτεχνίας και του βιβλίου», θέλουμε να ενημερώσουμε για τα εξής:
Παλαιστίνιοι συγγραφείς και ακαδημαϊκοί κατά καιρούς φυλακίζονται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Άχμεντ Καταμές, που έχει περάσει χρόνια στις ισραηλινές φυλακές, υπό διοικητική κράτηση, χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη. Υιοθετήθηκε ως κρατούμενος συνείδησης από τη Διεθνή Αμνηστία και αποφυλακίστηκε μόλις πριν λίγους μήνες μετά από διεθνή εκστρατεία συμπαράστασης.
Ισραηλινοί συγγραφείς και ακαδημαϊκοί βάλλονται για τις απόψεις τους, όπως ο εμβληματικός ιστορικός Ιλάν Παπέ, που έχει αναγκαστεί να αυτοεξοριστεί στο εξωτερικό μετά από απειλές που δέχθηκε.
Ο Σουηδός συγγραφέας Χένινγκ Μάνκελ, με τον οποίο συνταξιδέψαμε πάνω στο «Ελεύθερη Μεσόγειος» το 2010 προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, δέχθηκε την επίθεση των Ισραηλινών κομάντος, απήχθη, έπεσε θύμα ληστείας, φυλακίστηκε και τελικά απελάθηκε.
Τα παλαιστινιακά φεστιβάλ λογοτεχνίας παρεμποδίζονται από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σχεδόν κάθε χρόνο. Το 2009 η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλε στην εναρκτήρια εκδήλωση του φεστιβάλ, στο Παλαιστινιακό Εθνικό Θέατρο, στην Ιερουσαλήμ, το έκλεισε και πέταξε έξω τους παρευρισκόμενους, ανάμεσά τους και συγγραφείς διεθνούς κύρους όπως η Αχντάφ Σουέιφ, ο Μάικλ Πάλιν των Μόντυ Πάιθονς και ο Χένινγκ Μάνκελ. Το 2011 οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ που προσπάθησαν να επισκεφθούν τους αγωνιστές στη γειτονιά Σιλουάν της Ιερουσαλήμ, πήραν μια γεύση από τα ισραηλινά δακρυγόνα.
Δεκάδες είναι οι επιθέσεις, επιδρομές και οι βομβαρδισμοί βιβλιοθηκών, σχολείων, πανεπιστημίων και παλαιστινιακών ή ξένων πολιτιστικών κέντρων στα κατεχόμενα εδώ και χρόνια.
Περίπου 70.000 βιβλία εκλάπησαν από βιβλιοθήκες Παλαιστινίων κατά την καταστροφή του 1948 (Νάκμπα), πολλά από αυτά χάθηκαν ή καταστράφηκαν, αλλά 6.000 παραμένουν στην Ισραηλινή Εθνική Βιβλιοθήκη επισημασμένα ως «εγκαταλειμμένη περιουσία». Το γεγονός έχει καταγράψει στο ντοκιμαντέρ του «The great book robbery», (Η μεγάλη ληστεία του βιβλίου) ο Ισραηλινο-Ολλανδός Μπένι Μπρύνερ.
{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=myvobIkwkNM","width":"800","height":"450"}
Καθημερινά παρεμποδίζεται η πρόσβαση χιλιάδων παιδιών Παλαιστινίων στο σχολείο από τα σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού, ο οποίος τα υποβάλλει σε εξευτελιστικούς ελέγχους και συνεχή εκφοβισμό.
Επειδή γνωρίζουμε ότι τέτοια ενημέρωση δεν θα υπάρχει από πλευράς Ισραηλινής Πρεσβείας, ως Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα», φροντίζουμε με κάθε τρόπο να ενημερωθεί το ελληνικό αναγνωστικό κοινό για το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω από το χώρο του Βιβλίου και του Πολιτισμού στις περιοχές που ελέγχονται από το ισραηλινό απαρτχάιντ.
Το ζήτημα του απαρτχάιντ δεν είναι μια περιθωριακή ιδεοληψία κάποιων αμετανόητων φίλων του Παλαιστινιακού λαού. Τέθηκε σε επίπεδο ΟΗΕ στην πιο πρόσφατη έκθεση του ειδικού εισηγητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Με την έκθεση αυτή ζητήθηκε από τη Γ.Σ. του ΟΗΕ το ζήτημα του ισραηλινού απαρτχάιντ να παραπεμφθεί προς εξέταση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η συμμαχία με το κράτος του Ισραήλ που προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να επιβάλλουν οι διάφορες (μνημονιακές) ελληνικές κυβερνήσεις, δεν περιορίζεται μόνο σε πολιτικό, στρατιωτικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Βασικός άξονας είναι και η χρησιμοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων για να ωραιοποιηθεί η εικόνα του ισραηλινού απαρτχάιντ στο ελληνικό κοινό. Δεν είναι κάτι πρωτότυπο, πολλά καθεστώτα χρησιμοποιούν παρόμοια μέσα, αλλά το Ισραήλ έχει ανάγει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις σε βασικό μοχλό της προπαγάνδας του.
Καλούμε τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και τους εργαζόμενους/-ες στο χώρο του βιβλίου να πάρουν θέση απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια ξεπλύματος της εικόνας του ισραηλινού απαρτχάιντ που επιχειρείται στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.
Καλούμε σε μποϊκοτάζ των εκδηλώσεων που διοργανώνονται από την Ισραηλινή Πρεσβεία και σε δημιουργία παράλληλων ενημερωτικών εκδηλώσεων που θα αποκαλύπτουν την πραγματική όψη του ισραηλινού απαρτχάιντ, ειδικά στο χώρο του Βιβλίου και του Πολιτισμού.
Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό – ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ