Αλλοιώσεις

Συγγνώμη, προκαταβολικά, για την πολύ προσωπική προοπτική απ’ την οποία γράφεται αυτό το κείμενο.

Είχε πια φτάσει το ίντερνετ να είναι σχετικά προσβάσιμο. Σε σχέση με παλιότερα, που έπρεπε να ανεβάσεις μια σελίδα html (στατικό αρχείο μορφοποιημένου κειμένου με μερικές εικόνες), τώρα μπορούσες να κάνεις ένα εύχρηστο, δυναμικό «σάιτ», όπου θα σήκωνες συχνά πυκνά νέα κείμενα, εικόνες και βίντεο.

Απλά στη χρήση τους, τα μπλογκς, προσείλκυσαν χιλιάδες ανθρώπους που μπορούσαν να δημοσιεύουν πράγματα παίζοντας με απλές ρυθμίσεις, χωρίς ιδιαίτερα «τεχνικές» γνώσεις.

Απ’ αυτές τις χιλιάδες χρηστών, μερικές εκατοντάδες ξεχώριζαν για τα πρωτότυπα κείμενα και τη διάθεση σχολιασμού, συζήτησης, συνεύρεσης. Ήταν υπερβολικό να λέγεται «κοινότητα», όπως πολλές φορές ονομάστηκε, ωστόσο ο όρος «μπλογκόσφαιρα» απέδιδε καλύτερα αυτόν τον ψηφιακό κόσμο.

Θυμάμαι εκείνη την πρώτη «δικτύωση» των μπλογκς, το 2007. Με την ιστορία της Αμαλίας, τις αναρίθμητες – τόσο σύγχρονες όσο κι επετειακές ύστερα – αναρτήσεις και τα μπαννεράκια που έβαλαν τότε οι περισσότεροι. Κάποιοι τα κρατάνε ακόμα και σήμερα.

Δεν είχα κάνει κάτι ιδιαίτερο στη μπλογκόσφαιρα, μέχρι το 2008. Τότε που πήρε φωτιά κάθε βιτρίνα και βγήκαν στην επιφάνεια όσα με βασάνιζαν από μικρό κι έβλεπα να γίνονται αδιέξοδα και να φτιάχνουν στρατόπεδο. Κόσμος πολύς στους δρόμους και μια ομορφιά αναγέννησης. Κόσμος πολύς και στο – περισσότερο απλωμένο πια – ίντερνετ. Ομαδικά μπλογκς, τεκμηρίωση των τότε και των παλιότερων αγριοτήτων του στρατού της δημοκρατίας. Έσπαγε την τηλεοπτική βιτρίνα της «παθητικής στάσης της αστυνομίας» και των «ομάδων κουκουλοφόρων».

Μετά ήρθαν και τα σόσιαλ μήντια. Ομάδες, γρηγορότερη διάδοση πληροφορίας, εύκολη οργάνωση μικρών δράσεων. Μεγαλύτερος αντίκτυπος αλλά μικρότερος χρόνος ζωής. Πολλοί άφησαν ολοσχερώς τα μπλογκς, άλλοι τα συνέχισαν με μεράκι, άλλοι άρχισαν να φτιάχνουν διάφορες προσπάθειες συνδυασμού όλων των μέσων για τη διαμόρφωση μιας άλλης «ροής» πληροφορίας. Κάπου εκεί μπήκαν με τα κεφάλαιά τους και κάτι εφοπλιστές και μεγαλοδημοσιογράφοι και έφτιαξαν τις «τηλεοράσεις» του ίντερνετ, τα «μεγάλα» ειδησεογραφικά σάιτ – που έπνιξαν με σκατό τις λεωφόρους της πληροφορίας.

Όλα αυτά τα έγραψα χωρίς συγκεκριμένο σκοπό. Απλά με αφορμή τον θάνατο του Allou Fun Marx και της Αναστασίας Σταροκόλτσεβα.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

3 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
3 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο