Aποκαλύψεις για τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια του “iSlave 6” της Apple

Η υπόσχεση να πραγματοποιηθεί μια πρεμιέρα γεμάτη από οπαδούς και αγοραστές, που αναζητούν να αγοράσουν το νέο “iSlave6”, έγινε πραγματικότητα με την διαμαρτυρία πολλών μελών της ΜΚΟ «Μαθητές και Φοιτητές κατά της Εταιρικής κακής συμπεριφοράς»,(Students and Scholars Against Corporate Misbehavior) γνωστή ως SACOM.
Διαδηλωτές αυτής της οργάνωσης πήγαν στην πρεμιέρα του νέου τηλεφώνου από το κατάστημα της Apple στο Χονγκ Κονγκ για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων της Apple.
  Η διαμαρτυρία πέτυχε τους στόχους της, καθώς οι ακτιβιστές της SACOM κρέμασαν ένα πανό που έγραφε το όνομα “iSlave 6”, αναφερόμενοι στις συνθήκες εργασίας που υφίστανται οι εργάτες στα εργοστάσια, που παράγουν το smartphone της Apple. 

MoS2 Template Master

Αυτός ο άντρας και άλλοι τέσσερις πέθαναν από καρκίνο. Η ταυτότητα ανήκει στον Feng Honggan, ο οποίος πέθανε από λευχαιμία, πέρυσι σε ηλικία 20 ετών. Εργαζόταν στο εργοστάσιο Foxconn Shenzhen για 4 μήνες, όταν άρχισε να υποφέρει από σοβαρές ρινικές αιμοραγίες. 4 ακόμη έχουν πεθάνει από την ίδια κατάσταση. Οι οικογένειας κατηγορούν τα χημικά που χρησιμοποιούνταν στο εργοστάσιο.

   Τουλάχιστον 13 εργαζόμενοι στο τέλος της εφηβείας τους και άλλοι 20 ετών, έχουν διαγνωστεί με λευχαιμία, αφού αρρώστησαν εργαζόμενοι στο τεράστιο εργοστάσιο στο Shenzhen από το 2010, όπου φτιάχνονται περίπου δύο εκατομμύρια iPhones την εβδομάδα,  από έναν στρατό από 230.000 μετανάστες από όλη την Κίνα. Πέντε έχασαν τη ζωή τους – και σε ηλικίες, που οι γιατροί λένε, ότι περιπτώσεις του καρκίνου του αίματος είναι σπάνιες.

Οι οικογένειες και μια ομάδα εργασιακής πρόνοιας, πιστεύουν ότι η λευχαιμία, προκλήθηκε από την έκθεση τους σε χημικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των ηλεκτρικών πινάκων και αναφέρουν ότι πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι μπορεί να έχουν επηρεαστεί. Οι οικογένειες των θυμάτων, δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούσαν τακτικά χημικά, φορώντας μόνο συνηθισμένα πλαστικά γάντια και μάσκες για προστασία, ενώ τους δίνονταν λίγες ή καθόλου πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους, και δεν τους είχαν ενημερώσει ποιες είναι οι ουσίες που χειρίζονταν.

Προσθέτουν επίσης, ότι οι νέοι εργαζόμενοι που αρρωσταίνουν με λευχαιμία, απολύονται και τους αρνούνται συνεχιζόμενη ιατρική κάλυψη, οδηγούνται οι οικογένεις τους σε πτώχευση, καθώς απεγνωσμένα προσπαθούν να πληρώσουν τη θεραπεία τους.

Οι λεπτομέρειες και τα στοιχεία για την λευχαιμία, προέκυψαν μετά την ανακοίνωση της Apple τον περασμένο μήνα, ότι απαγορεύει τη χρήση των δύο δυνητικά τοξικών χημικών ουσιών, το βενζόλιο και το ν-εξάνιο, στην τελική συναρμολόγηση των iPhones και των iPads, που χρησιμοποιούνταν στο εργοστάσιο Shenzhen από το 2007.

10624603_900862199942462_3208826309853770378_n

Για να συμπέσει με αυτήν την πράξη διαμαρτυρίας, η SACOM κυκλοφόρησε μια νέα έκθεση που αποκάλυψε τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας τους σε τρία εργοστάσια που προμηθεύουν προϊόντα για τα iPhone 6.

Μεταξύ των όσων αναφέρονται στην έκθεση, η SACOM υπογραμμίζει την έλλειψη ρεπό κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έως και 10 εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της οποίας ο φόρτος εργασίας ήταν μεταξύ 12 και 15 ωρών και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 17-18 ώρες.

Βεβαιώνουν επίσης, ότι στους εργαζόμενους, που βρίσκονται σε θέσεις εργασίας, που μπορεί να ενέχουν κινδύνους για την υγεία τους, δεν προσφέρεται προστατευτικός εξοπλισμός, ενώ υπάρχουν επιπλοκές, όταν ένας εργαζόμενος επιθυμεί να αποχωρήσει από την εταιρεία και αναγκάζεται να δώσει πίσω μέρος του μισθού του.

Τέλος, διαπίστωνουν, ότι παρά την κινεζική νομοθεσία που εμποδίζει τις επιχειρήσεις από το να έχουν πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού της, ως έκτακτους εργαζόμενους, τα εργοστάσια δεν ακολουθούν αυτή τη νομοθεσία, μια πρακτική με την οποία αποφεύγουν έτσι να καταβάλουν παροχές κοινωνικής ασφάλισης.

Map-hong-kong

(πηγή : http://revolution-news.com/release-apples-islave6-highlights-slave-working-conditions/)

(μετάφραση, επιμέλεια Sylvia)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο