Κατά την εβδομάδα που ξεκίνησαν δειλά οι βροχές του φθινοπώρου, ξεκίνησε και η ετήσια συγκομιδή ελιάς στην Παλαιστίνη. Η συγκομιδή είναι μια εποχή αφοσιωμένη στην εργασία και τη γιορτή, αλλά είναι επίσης μια επικίνδυνη εποχή, λόγω των επιθέσεων των εποίκων εναντίον των αγροτών και των οικογενειών τους.
Η ελιά είναι ένα σύμβολο της Παλαιστίνης, οι ρίζες της βρίσκονται σταθερά μέσα στη γη και γνωρίζει όλη την παλαιστινιακή ιστορία. Έχει αναφερθεί ότι στην Παλαιστίνη βρίσκεται το αρχαιότερο δέντρο ελιάς στον κόσμο. Το γνωστό δέντρο αλ-Μπαντάουι στο χωριό αλ-Γουαλαζα της Βηθλεέμ , χρονολογήθηκε μεταξύ 4.000-5.000 ετών από Ευρωπαίους και Ιάπωνες επιστήμονες.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Applied Research στην Ιερουσαλήμ (ARIJ), περίπου 1,2 εκατομμύρια ελαιόδεντρα καταστράφηκαν από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, από το 1967.
Οι επιθέσεις από εποίκους κατά αγροτών και των δέντρων τους έχουν ήδη αρχίσει στην τρέχουσα συγκομιδή. Από την αρχή του Οκτωβρίου, οι αγρότες έχουν υποστεί επιθέσεις, ενώ τα δέντρα τους κάηκαν και ξεριζώθηκαν σε χωριά των περιοχών Σαλφίτ, Ναμπλούς και Βηθλεέμ.
Στο χωριό Μπέιτ Ρίμα κοντά στη Ραμάλα, η Επιτροπή της Ένωσης Αγροτών (UAWC) ξεκίνησε την ετήσια εκστρατεία συγκομιδής ελιάς το Σάββατο. Με το σύνθημα “Η ελιά είναι η αντίστασή μας”, η εκστρατεία έχει στόχο να παράσχει εθελοντές και υποστήριξη στους αγρότες στα διάφορα χωριά που βρίσκονται κοντά σε εποικισμούς και, επομένως, σε δυνητικό κίνδυνο επίθεσης. Εθελοντές της Επιτροπής, από τη Χεβρώνα και τη Ραμάλα, συμμετέχουν μαζί με τους αγρότες στη συγκομιδή ελιάς που έχει ξεκινήσει στο Μπέιτ Ρίμα. Αν και δεν έχουν κατασκευαστεί σε εδάφη στο Μπέιτ Ρίμα, οι εποικισμοί του Χαλαμίς και του Μπέιτ Αϊρέ, βρίσκονται δίπλα στο χωριό.
Η στήριξη της συγκομιδής της ελιάς είναι σημαντική για πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, σύμφωνα με τον Χάλεντ Χίντμι, διευθυντή του UAWC της Ραμάλα:
“Η γεωργία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην παλαιστινιακή οικονομία. Η συγκομιδή της ελιάς φέρνει ολόκληρες οικογένειες μαζί, όπου τα διάφορα μέλη της οικογένειας έχουν διαφορετικούς ρόλους, από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους. Τα δέντρα έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Το Ισραήλ προσπαθεί να αποικίσει τη γη μας και να καταστρέψει την ιστορία και τις κοινότητές μας γι’ αυτό η στήριξη των αγροτών στη συγκομιδή της ελιάς είναι μια πολιτική πράξη. “
Η Επιτροπή της Ένωσης Αγροτών αναφέρει ότι η «βιομηχανία ελαιόλαδου αποτελεί το 14% του γεωργικού εισοδήματος για τα κατεχόμενα και υποστηρίζει τα προς το ζην περίπου 80.000 οικογενειών».
Φωτογραφίες : Ριτς Γουάιλς