Λονδίνο: αντιμέτωποι με την αστυνομική βία οι φοιτητές που διαδήλωσαν για δωρεάν παιδεία

της Blackcat

Στις 19 Νοεμβρίου, 10. 000 φοιτητές από πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου διαδήλωσαν στο Λονδίνο απαιτώντας  δωρεάν παιδεία και άμεση παύση κρατικών περικοπών στα πανεπιστήμια, που έχει προκαλέσει έντονη οικονομική δυσχέρεια στο μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών. Η φτωχοποίηση των φοιτητών, που με τη λήξη των σπουδών τους αντιμετωπίζουν ανεργία και συχνά πλήττονται από προγράμματα υποχρεωτικής εργασίας (workfare) συντελείται από την αποληρωμή φοιτητικών δανείων που συχνά ξεπερνούν τις 30.000 λίρες.

Σημαντικό έιναι να αναφερθεί πως η Εθνική Ένωση Φοιτητών (NUS) που είναι το κεντρικό συντονιστικό όργανο του συνόλου των φοιτητικών συμβουλίων των πανεπιστημίων, απέσυρε τη συμμετοχή της στην καμπάνια με τη δικαιολογία ”του απαράδεκτου ρίσκου” που θα αντιμετώπιζαν τα μέλη της. Διαδηλωτές, έχοντας απογοητευτεί από τη στάση της ένωσης που όφειλε να στηρίξει τα αιτήματά τους, πέταξαν μπογιές στο κτίριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της. Η Μπεθ Ρίτσμοντ, αντιπρόσωπος της καμπάνιας ‘Ενάντια στα δίδακτρα και τις περικοπές στην παιδεία’ (Against fees and Cuts) ανέφερε πως ”αυτό που έγινε δεν ήταν στο προγραμμα, αλλά γνωρίζουμε καλά πως οι φοιτητές είναι πολύ θυμωμένοι και απογοητευμένοι με τη στάση της Ένωσης”.

Επεισόδια ξεκίνησαν με την άφιξη των φοιτητών στο Parliament Square, όπου η αστυνομία είχε τοποθετήσει μπάρες για να αποτρέψει τη ροή της πορείας μέσα στην πλατεία. Σύμφωνα με το συντονιστικό της καμπάνιας, αστυνομικοί έριχναν στο έδαφος φοιτητές κτυπώντας τους με γκλομπ. Οι ίδιοι κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό και έκαναν κατάληψη έξω από το Κοινοβούλιο ενώ μέρος της πορείας συνέχισε μέχρι τον τελικό προορισμό της. Τα βίντεο που ακολουθούν καταγράφουν επιθέσεις της αστυνομίας ενάντια σε φοιτητές.

{"video":"http://www.youtube.com/watch?v=H2ARQhXg0K4","width":"800","height":"450"}

{"video":"http://www.youtube.com/watch?v=GgJzraGp4ag","width":"800","height":"450"}

 

Ακολούθησαν αυθόρμητες διαμαρτυρίες από ομάδες διαδηλωτών έξω από κυβερνητικά γραφεία (Scotland Yard), αλυσίδες καταστημάτων γνωστές για τακτικές φοροαποφυγής (Starbucks) και τα γραφεία των Συντηρητικών, όπου εντάθηκε η βία της αστυνομίας. Αρκετοί έφεραν τραύματα στο πρόσωπο ενώ πολλοί φοιτητές διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Χαρακτηριστική ήταν η επίθεση σε Τούρκο φοιτητή Κουρδικής καταγωγής. Μάρτυρες ανέφεραν τα εξής στην εφημερίδα Guardian: ” Περπατούσε απλά έξω από το κατάστημα John Lewis όταν του επιτέθηκαν. Δεν είχε κάνει τίποτα. Εμείς πήγαμε εκεί για να διαδηλώσουμε. Το όλο σκηνικό ήταν πολύ βίαιο και φαινόταν πως για κάποιο διάστημα είχε χάσει τις αισθήσεις του”.

Οι έντεκα φοιτητές που συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από οχτάωρη κράτηση, δεν αντιμετωπίζουν καμία κατηγορία εις βάρος τους. Η Hattie Craig του κινήματος Defend Education Birmingham λέει ”Περίμενα έξω από τον αστυνομικό σταθμό να αφεθούν ελεύθεροι οι φοιτητές. Καθώς έβγαιναν από το κτίριο, μέναμε έκπληκτοι με την κακή κατάσταση της υγείας τους. Το πρόσωπο κάποιου ήταν εντελώς παραμορφωμένο και είχε δυσκολία στην όραση ενώ αρκετοί είχαν μαυρισμένα μάτια. Το γεγονός πως δεν προσαύθηκαν κατηγορίες δείχνει πως αυτές ήταν καθαρά πολιτικές συλλήψεις και χρησιμοποιήθηκαν ως τακτική εκφοβισμού των διαδηλωτών.” Η εφημερίδα Guardian αναφέρει την επείγουσα μεταφορά τραυματία στο νοσοκομείο όταν αφέθηκε ελεύθερος, αφού αστυνομικοί αρνήθηκαν να του παρέχουν ιατρική βοήθεια.

Η διαμαρτυρία, που θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη φοιτητική κινητοποίηση από το 2010, δεν αποτελεί μεμονομένο γεγονός αλλά σηματοδοτεί την έναρξη ενός ευρύτερου φοιτητικού κινήματος για τον αγώνα για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο. Η συντονιστική επιτροπή της καμπάνιας ‘Against Fees and Cuts’ καλεί τους φοιτητές σε καταλήψεις των πανεπιστημίων και τοπικές διαδηλώσεις στις 3 και 6 Δεκεμβρίου.

Πηγές
Round-up of yesterday’s coverage of the demonstration

PRESS RELEASE: LARGEST STUDENT DEMONSTRATION SINCE 2010 MET WITH POLICE VIOLENCE BUT PROTESTERS COME AWAY “INSPIRED”

Student protest over tuition fees ends in scuffles with police

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο