Ferguson: Δεν απαγγέλλονται κατηγορίες εναντίον του αστυνομικού που σκότωσε τον Μ. Μπράουν

O αστυνομικός του Φέργκιουσον, Darren Wilson δεν θα παραπεμθεί με καμία κατηγορία για το γεγονός ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο Αφροαμερικανό έφηβο Μάικλ Μπράουν, όπως αποφάσισε το ορκωτό δικαστήριο στο Σαιντ Λούις.

Η απόφαση του ορκωτού δικαστηρίου, ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τον Bob McCulloch, τον εισαγγελέα της επαρχίας του St Louis. Δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πιθανή αιτία» για να κατατεθούν οποιεσδήποτε κατηγορίες εναντίον του Wilson.
Ο δικηγόρος του Wilson δήλωσε, ότι ο πελάτης του ακολούθησε όσα είχε μάθει στην εκπαίδευσή του και δεν παραβίασε κανένα νόμο, όταν πυροβόλισε τον Μπράουν.

Ο αξιωματικός Wilson ενδεχομένως θα αντιμετώπιζε κατηγορίες για δολοφονία πρώτου ή δεύτερου βαθμού, ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, ή ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Τουλάχιστον εννέα από τους 12 ενόρκους στην δικαστική επιτροπή χρειαζόταν να συμφωνήσουν για να απαγγελθούν κατηγορίες, προκειμένου να ασκηθεί δίωξη κατά του Wilson. Είναι ασαφές το πώς εξελίχθηκε η συγκεκριμένη ψηφοφορία.

Η ανακοίνωση του ορκωτού δικαστηρίου, προκάλεσε αντιδράσεις στους διαδηλωτές στο Fergusonπου περίμεναν την απόφαση, μερικοί άρχισαν να πετούν αντικείμενα και να σπάνε ένα όχημα της αστυνομίας. Δύο αυτοκίνητα – τουλάχιστον ένα από τα οποία ήταν  όχημα της αστυνομίας – πυρπολήθηκαν, όπως επίσης και μια πιτσαρία. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα στο Ferguson Μισούρι, στις 24 Νοεμβρίου , σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο του 18χρονου άοπλου μαύρου εφήβου Μάικλ Μπράουν.
  Αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τους διαδηλωτές, παρόλο που αξιωματούχοι της κομητείας του  Σαιντ Λούις αρχικά αρνήθηκαν, ότι συνέβη κάτι τέτοιο. Η αστυνομία επιβεβαίωσε αργότερα ότι χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα , αν και είπαν πως οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πρώτα καπνό. Αναφέρθηκαν επίσης πυροβολισμοί, αν και δεν είναι σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος γι’αυτούς.

View image on Twitter

Demonstrators chant 'hands up, don't shoot' as they protest in front of the Ferguson police department on November 24, 2014 in Ferguson, Missouri. (ustin Sullivan/Getty Images/AFP)

Στον απόηχο της απόφασης, η οικογένεια Brown δημοσιοποίησε μια δήλωση λέγοντας:
«Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι, που ο δολοφόνος του παιδιού μας δεν θα αντιμετωπίσει την συνέπεια των ενεργειών του. Καθώς κατανοούμε ότι πολλοί άλλοι συμμερίζονται τον πόνο μας, σας ζητάμε να διοχετεύσετε την απογοήτευσή σας με τρόπους που θα προκαλέσουν μια θετική αλλαγή. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να διορθώσουμε το σύστημα που επέτρεψε να συμβεί κάτι τέτοιο.»
  Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζητήσε να επικρατήσει ηρεμία στο Φέργκιουσον μετά την απόφαση. Εμφανιζόμενος στο Λευκό Οίκο, είπε ότι χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά, για να βελτιωθούν οι φυλετικές σχέσεις μεταξύ των μαύρων της Αμερικής και της αστυνομίας.

“Πρέπει να δεχθούμε ότι η απόφαση αυτή, ήταν δικαιοδοσία του ορκωτού δικαστηρίου να την πάρει. Υπάρχουν Αμερικανοί που συμφωνούν με αυτήν και υπάρχουν Αμερικανοί που είναι βαθιά απογοητευμένοι, ακόμα και θυμωμένοι. Είναι μια κατανοητή αντίδραση», είπε ο Ομπάμα, όπως αναφέρθηκε από το Reuters.
Σύμφωνα με τον McCulloch, το ορκωτό δικαστήριο άκουσε μαρτυρίες 70 ωρών από περισσότερους από 60 μάρτυρες. Τα πλήρη πρακτικά από τη συνεδρίαση του δικαστηρίου θα δημοσιοποιηθούν, πρόσθεσε. Αποκάλυψε ότι ο Wilson άδειασε το όπλο του 12 φορές εναντίον του Μπράουν, πυροβολώντας τον έξι ή επτά φορές.

McCulloch είπε επίσης ότι “το αίμα του  Μπράουν ή το DNA του βρέθηκε μέσα στην πόρτα του οδηγού … και πάνω στο όπλο του αστυνομικού Wilson”. Αν αυτό αληθεύει, τότε αναιρείται ο ισχυρισμός του Wilson, ότι ο Μπράουν του επιτέθηκε σωματικά κοντά στο όχημά του.

Οι εκθέσεις, οι μαρτυρίες, και τα ιατροδικαστικά στοιχεία από την μεγάλης διάρκειας συνεδρίαση του ορκωτού δικαστηρίου δημοσιοποιήθηκαν από το St Louis Public Radio.

Η απόφαση έρχεται περίπου δύο μήνες μετά αφού το σώμα των ενόρκων συγκλήθηκε για να εξετάσει το ενδεχόμενο να ασκηθεί δίωξη για δολοφονία στον αστυνομικό φόρτιση Wilson. Ο Μπράουν σκοτώθηκε στις 9 Αυγούστου, αν και υπήρξαν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το θάνατο του.
  Οι ένορκοι άκουσαν τις μαρτυρίες πολλών μαρτύρων, μερικοί από τους οποίους φέρεται να ισχυρίστηκαν, ότι ο Μπράουν προσπαθούσε να παραδοθεί στον Wilson όταν πυροβολήθηκε. Ωστόσο, άλλοι μάρτυρες – όπως και ο ίδιος ο Wilson – ισχυρίστηκαν ότι ο Μπράουν είχε έρθει σε σωματική αντιπαράθεση με τον αστυνομικό, πριν σκοτωθεί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Wilson είπε στο σώμα των ενόρκων, ότι ο Μπράουν τον γρονθοκόπησε, ενώ ήταν στο αυτοκίνητό του και επίσης ότι τον προειδοποίησε πολλές φορές να σταματήσει.

Μία ανεξάρτητη έκθεση αυτοψίας που διενεργήθηκε για λογαριασμό της οικογένειας βρήκε, ότι ο Μπράουν είχε πυροβοληθεί τουλάχιστον οκτώ φορές – έξι φορές μάλιστα από πίσω. Ο Jerryl Christmas, ένας από τους δικηγόρους της οικογένειας Μπράουν, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι δεν υπήρξε πάλη.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν ταιριάζουν με την ιστορία που μας έχει πει το Αστυνομικό Τμήμα» ανέφερε ο  δικηγόρος Jerryl Christmas. “Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υπήρξε πάλη .”

Εν τω μεταξύ, μια αυτοψία από τον ιατροδικαστή της Κομητείας του Σαιντ Λούις βρήκε στοιχεία υπολειμμάτων στο χέρι του Μπράουν, που ενισχύουν την άποψη, ότι ο Wilson πυροβόλησε τον έφηβο από κοντινή απόσταση. Στοιχεία που διέρρευσαν από την αυτοψία δείχνουν επίσης, ότι ο Μπράουν και ο Wilson είχαν εμπλακεί σε μια «σημαντική φιλονικία» στο εσωτερικό του αυτοκινήτου ή κοντά στον Wilson.

 (πηγή :http://rt.com/usa/208487-ferguson-grand-jury-decision-indictment/)

(μετάφραση, επιμέλεια : Sylvia)

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο