«ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» από τους εστιάτορες

altΔυναμική απάντηση δίνει η Ομοσπονδία  Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων στην απόφαση της κυβέρνησης GAP να αυξήσει το ΦΠΑ για τις υπηρεσίες εστίασης και αναψυχής στο 23% (από το 13% που ίσχυε) από 1/09/2011. Έτσι, ύστερα από έκτακτη γενική συνέλευση των σωματείων- μελών της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (30.08), οι εστιάτορες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών προς το Δημόσιο! «Δεν αντέχουμε άλλο. Ο κόσμος έχει ήδη χαθεί από τα μαγαζιά. Έτσι κι αλλιώς έχουμε αδυναμία να πληρώσουμε τους φόρους» είπε   ο πρόεδρος  Γ.Τσάκος.

Ο Τσάκος τόνισε ότι οι εισπράξεις στα μαγαζιά έχουν πέσει κατά 50-70%, καθώς ο κόσμος δεν βγαίνει πλέον για φαγητό.

“Από ποιόν να πάρουμε λεφτά;”, ρωτάει. Οι εστιάτορες όχι μόνο ζητούν την αναστολή του μέτρου της μετάταξης του ΦΠΑ του κλάδου στο 23% αλλά επί πλέον εκτιμούν ότι ο κλάδος, ενόψει του νέου εθνικού φορολογικού πλαισίου πρέπει να μεταταχθεί στο χαμηλό συντελεστή 6,5%.

Είναι σαφές ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%  όχι μόνο θα οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών στις υπηρεσίες εστίασης , αλλά, επιπροσθέτως, θα γεμίσει με νέα λουκέτα την αγορά, ειδικά για τις πιο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, προσθέτοντας εκατοντάδες νέους ανέργους στη χώρα. Επιπλέον,  θα ευνοηθούν τελικά είναι οι μεγάλες, εγχώριες και πολυεθνικές αλυσίδες του κλάδου και ειδικά οι ”φαραωνικές” ξενοδοχειακές μονάδες που «ενσωματώνουν» στον ξενοδοχειακό όγκο τους εστιατόρια και υπηρεσίες all inclusive από εκείνες που οι πελάτες φοράνε βραχιολάκια

Κι αν ο στόχος της κυβέρνησης είναι καθαρά εισπρακτικός, τα στοιχεία που παρουσιάζουν εκπρόσωποι του κλάδου του επισιτισμού-τουρισμού, μάλλον έρχονται να αντικρούσουν τα επιχειρήματα και τις προσδοκίες του Υπουργείου. Ο κλάδος  εκτιμά ότι τα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες από την 1η Σεπτέμβρη, όχι μόνο δε θα αγγίξουν τα 300 εκατ. ευρώ που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών, αλλά μετά βίας θα κυμανθούν στα 50 – 100 εκατ. ευρώ. Ήδη οι επιτηδευματίες του κλάδου δηλώνουν πτώση του τζίρου που ξεπερνάει το 35% λόγω της κακής οικονομικής και ψυχολογικής κατάστασης, με δραματικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Σε αυτή τη δραματική μείωση του τζίρου, αν αθροισθεί από Σεπτέμβρη και η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, θα οδηγήσει σε κάθετη αύξηση των τιμών ενώ δεν θα συντελέσει στην αντίστοιχη αύξηση των εσόδων του δημοσίου.

 

Τέλος, οι εκπρόσωποι του κλάδου Εστίασης αποφάσισαν ακόμα να προχωρήσουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και κλείσιμο των καταστημάτων σε ημερομηνία που θα καθορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο