Ισπανία: Επιχείρηση «Πανδώρα» και αντιδράσεις στον Νόμο-Φίμωτρο

Επιχείρηση «Πανδώρα»

Ένα θέατρο – κυνήγι μαγισσών για την διάσωση του συστήματος και την δικαιολόγηση του νέου, δρακόντειου νόμου. Οι άνθρωποι φαίνεται να είναι ο εχθρός για την επίπλαστη ισπανική δημοκρατία.

Νωρίς το πρωΐ της 16ης Δεκμβρίου η αστυνομία ξεκίνησε επιδρομές εναντίον των αναρχικών κινημάτων στην Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη. 15 άνθρωποι συνελήφθησαν στα σπίτια τους και στο Κοινωνικό Κέντρο Kasa de la Muntanya, στο οποίο έγινε έρευνα για πολλές ώρες. Παράλληλα, έρευνες έγιναν και στο ελευθεριακό στέκι του Sant Andreu, καθώς και στο αναρχικό στέκι του Poble Sec. Επτά από τους συλληφθέντες στη Βαρκελώνη κρίθηκαν προφυλακιστέοι χωρίς εγγύηση.

Οι κατηγορίες εναντίον των συλληφθέντων είναι «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση αναρχικού χαρακτήρα με σκοπό την τρομοκρατία». Η εντολή γι’ αυτές τις έρευνες και συλλήψεις δόθηκε από το ανώτατο ειδικό δικαστήριο της Ισπανίας, την Audiancia Nacional, το οποίο έχει αρμοδιότητες για εγκλήματα κατά του στέμματος ή της κυβέρνησης, τρομοκρατία, διακίνηση ναρκωτικών και παραχάραξη νομίσματος.

Το όνομα της επιχείρησης: Πανδώρα. Οι αναρχικοί κατηγορήθηκαν για μια φημολογούμενη σειρά βομβιστικών επιθέσεων, μεταξύ των οποίων κάποιες σε χριστιανικούς ναούς κι έναν καθεδρικό. Δύο απ’ αυτές τις υποθέσεις, οι μόνες που έγιναν γνωστές, οδήγησαν στις συλλήψεις δύο Χιλιανών. Αυτό μπορεί να είναι σχετικό, καθώς την Δευτέρα, Ισπανία και Χιλή υπέγραψαν συμφωνία «καταπολέμησης της αναρχικής τρομοκρατίας». Οι υπόλοιπες από τις φημολογούμενες βομβιστικές επιθέσεις δεν τεκμηριώνονται από καμμία πηγή. [El Pais, Ισπανικά]

Αυτήν την στιγμή, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν ξεκινήσει εκστρατεία υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης και μιλούν για πάνω από 20 απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων, τις οποίες δεν αναφέρουν ή περιγράφουν, ούτε δίνουν κάποια σχετική πληροφορία. [La Vanguardia, Ισπανικά]

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, η καταλανική αστυνομία πραγματοποίησε κατά λάθος ένοπλη εισβολή στο σπίτι ενός ζευγαριού συνταξιούχων στις 5 τα ξημερώματα, σπάζοντας την κλειδαριά της πόρτας. Από το Κοινωνικό Κέντρο Kasa de la Muntanya κατάσχεσαν όλο το ενημερωτικό υλικό και έκαναν επί τόπου αντίγραφα όλων των σκληρών δίσκων. Γι’ αυτήν την επιχείρηση κινητοποιήθηκαν 700 αστυνομικοί της Καταλονίας. Κατά τη διάρκεια της εισβολής, οι ένοικοι του κοινωνικού χώρου, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, 6 και 7 ετών, συγκεντρώθηκαν και περίμεναν στο γυμναστήριο. Δύο απ’ αυτούς υποχρεώθηκαν από την αστυνομία να είναι παρόντες στην έρευνα. Όλη η επιχείρηση ήταν εξαιρετικά υπερβολική, καθώς χρησιμοποιήθηκε ακόμα και ελικόπτερο για να φωτίζει με προβολέα το κτίριο. Οι υπόλοιπες συλλήψεις έγιναν σε σπίτια, μία στη Μαδρίτη και οι υπόλοιπες στην Βαρκελώνη. Το Κοινωνικό Κέντρο Kasa de la Muntanya είναι σημείο αναφοράς για το ελευθεριακό κίνημα στη Βαρκελώνη και βρίσκεται κοντά στο Πάρκο Güell. Το τετραόροφο μοντερνιστικό κτίριο έχει καταληφθεί εδώ και 25 χρόνια και λειτουργεί συνεχώς έκτοτε. Μερικούς μήνες πριν καταγγέλθηκε η τοποθέτηση μιας παράνομης κάμερας παρακολούθησης, κρυμμένης σε απέναντι κτίριο, που παρακολουθούσε την κύρια είσοδο του Κοινωνικού Κέντρου. [Directa, Ισπανικά]

Αμέσως μετά τις συλλήψεις έγιναν καλέσματα για διαδηλώσεις συμπαράστασης, με κινητοποιήσεις σε 12 πόλεις.

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μαδρίτης και στην συνοικία Gracia στην Βαρκελώνη. Η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές στην Βαρκελώνη, την Μαδρίτη και την Βαλένθια και πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις, δύο από τις οποίες με αφορμή την βιντεοσκόπηση της αστυνομίας, που ακόμα δεν είναι παράνομη.

Το ηχητικό που ακολουθεί γράφτηκε καθώς η αστυνομία έλεγε στους δύο που τραβούσαν ότι συλλαμβάνονται γι’ αυτό:

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=YksgmIP48KI","width":"800","height":"450"}

Καθ’ όλη την ημέρα, ποστάρονταν μηνύματα σε κοινωνικά δίκτυα, κυρίως σε facebook και twitter με τα χάσταγκ #YotambiénSoyAnarquista («είμαι κι εγώ αναρχική/-ός») και #operaciónPandora («επιχείρηση Πανδώρα»). Μαζί με τις δηλώσεις συμπαράστασης, δημοσιεύτηκαν και απόψεις για τα πώς και τα γιατί της επιχείρησης. Από τις κυριώτερες απόψεις είναι ότι οι αστυνομικές επιθέσεις στα ελευθεριακά κινήματα είναι μια απελπισμένη προσπάθεια αναζήτησης εσωτερικού εχθρού, καθώς η ETA δεν υπάρχει πια, ή μια ξεκάθαρη πρόκληση εν όψει της αντικατασταλτικής διαδήλωσης που είναι προγραμματισμένη για αύριο Σάββατο σε όλη τη χώρα. Η δεύτερη φαίνεται ιδιαίτερα εύστοχη αν υπολογιστεί ότι πριν από κάθε συντονισμένη διαμαρτυρία σε πολλές πόλεις, συνήθως συμβαίνει κάποια έξωση σε κοινωνικό χώρο ή κάποιες συλλήψεις παράλληλα. Η τακτική αυτή εξηγείται μάλιστα στην διατριβή του πρώην αρχηγού της καταλανικής αστυνομίας, David Piqué i Batallé, με χαρακτηριστικό υπότιτλο «Το Σύνδρομο Σέργουντ» [PDF, Ισπανικά]. Η κεντρική ιδέα είναι η φόρτιση του κλίματος με σκοπό την πρόκληση επεισοδίων, ώστε να ποινικοποιηθεί η διαμαρτυρία και να δικαιολογηθεί ο νέος Νόμος περί Ασφάλειας των Πολιτών, που μόλις πέρασε από την βουλή και αναμένει την έγκριση της γερουσίας.

Ο Νόμος Φίμωτρο

Γνωστός ευρύτερα με το παρατσούκλι «Νόμος Φίμωτρο» ή «νόμος κατά των διαμαρτυριών», ο νέος Νόμος περί Ασφάλειας των Πολιτών δημιουργήθηκε για να αποθαρρύνει τις διαμαρτυρίες με την απειλή τεραστίων προστίμων. Πολλοί διεθνείς οργανισμοί και μέσα έχουν προειδοποιήσει πως ο νόμος αυτός είναι ακραία καταπιεστικός και πως δεν σέβεται τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι τάσσονται εναντίον του, ενώ οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα (όπως η Διεθνής Αμνηστεία) τρέχουν εκστρατείες για να αποτραπεί. Σε καιρούς κρίσης, καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει νεοφιλελεύθερα μέτρα που προκαλούν μαζικές αντιδράσεις, η αποτροπή αυτών των αντιδράσεων είναι σημαντική για μια κυβέρνηση, ιδίως για κάποια που ήδη έχει αποδειχθεί αδιάφορη για τα πολιτικά ή δημοκρατικά δικαιώματα.

Πρώτον, αυτός ο νόμος εισάγει λογοκρισία σε μεγάλο βαθμό. Δεν θα μπορούν να καταγραφούν οι αστυνομικοί εν ώρα υπηρεσίας. Η λογοκρισία αυτή οδηγεί σε περισσότερη αστυνομική ατιμωρησία: κατά τα τελευταία χρόνια, χάρη στις ζωντανές μεταδόσεις και τις κάμερες των πολιτών-ανταποκριτών, πολλές δίκες εναντίον διαδηλωτών κερδήθηκαν, καθώς οι αστυνομικοί αποδείχτηκαν να ψεύδονται μέσω εικόνων και βίντεο με αποτέλεσμα την κατάρρευση των κατηγοριών.

Δεύτερον, οι κάμερες των πολιτών έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο σε περιπτώσεις όπως της Εστέρ Κιντάνα (Ester Quintana), η οποία έχασε το μάτι της από σφαίρα με ελαστικό κάλυμμα («ελαστική σφαίρα») κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, όπου αποδείχτηκε ότι η επίσημη εκδοχή ήταν ψευδής. Ομοίως, η υπόθεση του Χουάν Χοσέ Μπενίτεθ (Juan José Benítez), που σκοτώθηκε στο ξύλο από 8 αστυνομικούς στη μέση του δρόμου, οδηγήθηκε στο δικαστήριο χάρη σε βίντεο που κατέγραψε περίοικος. Έτσι, η καταστολή μπορεί να αυξηθεί πολύ, ιδίως αν νομιμοποιηθούν μαύρες λίστες ακτιβιστών, όπως έχει προβλεφθεί. Από την άλλη, αν καταγράφονται μόνο επίσημες εικόνες και βίντεο, ο κίνδυνος για την πολυφωνία στην ενημέρωση είναι κάτι παραπάνω από υψηλός.

Τρίτον, ο νόμος δεν εγγυάται συνταγματικά δικαιώματα όπως η ελευθερία της συνάθροισης, καθώς συναθροίσεις σε δρόμους και πλατείες θα απαγορεύονται. Διαμαρτυρίες σε κυβερνητικά κτίρια θα απαγορεύονται επίσης και οι οργανωτές ή όσοι ενημερώνουν γι’ αυτές (ακόμα και με ένα tweet!) μπορούν να τιμωρηθούν με πρόστιμο μέχρι 600€. Όλες οι τακτικές πολιτικής ανυπακοής, όπως η παθητική αντίσταση (π.χ. καθιστική διαμαρτυρία) ή οι συμβολικές καταλήψεις θα τιμωρούνται με πρόστιμα. Αυτό το κομμάτι στοχοποιεί ιδιαίτερα κινήσεις όπως η La PAH (μια πλατφόρμα όσων κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους από τα δάνεια) που χρησιμοποιούν την κατάληψη γραφείων τραπεζών ώστε να πετύχουν διαπραγμάτευση στεγαστικών δανείων ή οι Γιαγιοφλάουτας που κάνουν συμβολικές καταλήψεις οργανισμών για να αναδείξουν προβλήματα.

Ως προς τη μετανάστευση, η πλέον εξοργιστική αλλαγή που επιφέρει ο νόμος είναι η νομιμοποίηση των «επί τόπου απελάσεων», όπως ονομάζεται η παράνομη πρακτική που συνίσταται στην επαναπροώθηση των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, στην χώρα απ’ όπου έρχονται (όχι στην χώρα προέλευσης), άμεσα, στερώντας τους κάθε είδους νομική ή ιατρική βοήθεια. Αυτή η πρακτική, που ήδη χρησιμοποιείται αν και παράνομη, είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς αρνείται νομική βοήθεια σε μετανάστες και δεν εγγυάται το απαραβίαστο του ατόμου, καθώς έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις βασανισμών και όχι μόνο στα σύνορα με το Μαρόκο.

Εδώ μια λίστα με τα μέτρα που προβλέπονται στον νόμο:

Φωτογράφηση ή ηχογράφηση της αστυνομίας – 600 έως 30.000€ πρόστιμο.
Ειρηνική ανυπακοή στην εξουσία – 600 έως 30.000€ πρόστιμο.
Κατάληψη τραπεζών ως μέσο διαμαρτυρίας – 600 έως 30.000€ πρόστιμο.
Διαμαρτυρία χωρίς άδεια – 600 έως 30.000€ πρόστιμο.
Πραγματοποίηση συνελεύσεων ή συναντήσεων σε δημόσιους χώρους – 100 έως 600€ πρόστιμο.
Παρεμπόδιση ή διακοπή έξωσης – 600 έως 30.000 € πρόστιμο.
Παρουσία σε κατειλημμένο χώρο (όχι μόνο κοινωνικά κέντρα, αλλά και σπίτια που καταλαμβάνονται από οικογένειες που έχουν υποστεί έξωση) – 100 έως 600€ πρόστιμο.
Νομιμοποίηση μαύρων λιστών της αστυνομίας για  διαδηλωτές, ακτιβιστές και για τον εναλλακτικό Τύπο.
Συνάντηση ή συγκέντρωση μπροστά από το Κογκρέσο – 600 έως 30.000€ πρόστιμο.
Για να ασκηθεί έφεση στο δικαστήριο απαιτείται η πληρωμή των δικαστικών εξόδων, το κόστος των οποίων εξαρτάται από το πρόστιμο.
Επιτρέπει την τυχαία εξακρίβωση στοιχείων, επιτρέποντας την στοχοποίηση μεταναστών και μειονοτήτων.
Η αστυνομία μπορεί πλέον να πραγματοποιεί επιδρομές κατά την κρίση της, χωρίς να έχει διαταραχθεί η «τάξη».
Επιτρέπονται πλέον οι σωματικοί έλεγχοι κατά την κρίση των αστυνομικών.
Η κυβέρνηση μπορεί να απαγορεύσει κάθε διαμαρτυρία κατά βούληση, αν αισθάνεται ότι διαταράσσεται η «τάξη».
Οποιαδήποτε ασαφώς προσδιορισμένη «υποδομή ζωτικής σημασίας» θεωρείται  απαγορευμένη ζώνη για δημόσιες συγκεντρώσεις αν θα μπορούσε να επηρεαστεί η λειτουργία της.
Υπάρχουν επίσης πρόστιμα για όσους ανεβαίνουν σε κτίρια και μνημεία χωρίς άδεια.

Συνολικά, στον κόσμο στην Ισπανία φαίνεται ότι η δικτατορία επιστρέφει. Οι περισσότεροι ειδικοί κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στην θέσπιση ενός νόμου και την εφαρμογή του. Αυτός ο νόμος έχει συνταχθεί για να χρησιμοποιηθεί εναντίον συγκεκριμένων στόχων, δεν είναι γενικής εφαρμογής.

Κινήματα οργανώνονται κατά του νόμου-φίμωτρο

Αρκετές πλατφόρμες, όπως το No Somos Delito («δεν είμαστε έγκλημα») ξεκίνησαν να οργανώνονται περισσότερο από ένα χρόνο πριν, όταν ο νόμος ήταν ακόμα προσχέδιο, ώστε να ενημερώσουν για το τί επρόκειτο να συμβεί. Τελικά, κατόπιν αρκετών κινητοποιήσεων, κυρίως καλλιτεχνικών δρώμενων, εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδηλώσεων, ο νόμος πέρασε από την βουλή (κογκρέσσο) και αναμένεται η έγκριση της γερουσίας, που θα συμβεί σε λιγότερο από δύο μήνες, καθώς το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (δεξιά) έχει την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο σώματα. Υπάρχει η πρόθεση η διαδήλωση του Σαββάτου 20/12 να είναι σημείο εκκίνησης στην οργάνωση αντίστασης και μαζικής ανυπακοής κατά του νόμου, καθώς, όπως είναι γνωστό, ένας νόμος που δεν υπακούει κανείς είναι ανύπαρκτος. Η διεθνής συμπαράσταση χρειάζεται ιδιαίτερα, καθώς η Ισπανία θα μπορούσε να είναι άλλο ένα πείραμα εφαρμογής παρόμοιων νόμων σε άλλες χώρες.

Ανταπόκριση (στα αγγλικά) : Jeza Goudi

Σχετικά χάσταγκ:

#YotambiénSoyAnarquista#YotambiénSoyAnarquista
#operaciónPandora
#LeyMordaza
#LaMafiaAmordaza
#HolaDictadura

Σχετικοί σύνδεσμοι στον ισπανικό και καταλανικό Τύπο:

https://www.diagonalperiodico.net/libertades/25060-operacion-la-audiencia-nacional-espanola-y-mossos-contra-movimiento-libertario.html
https://directa.cat/operacio-de-laudiencia-nacional-espanyola-mossos-contra-moviment-llibertari
Kasa de la muntanya https://directa.cat/actualitat/laudiencia-nacional-va-ordenar-lescorcoll-de-kasa-de-muntanya-als-mossos-ahir
http://www.ara.cat/societat/Mossos-rebenten-jubilats-loperacio-anarquistes_0_1267673404.html
 
Διαδηλώσεις:
https://directa.cat/actualitat/una-quinzena-de-mobilitzacions-arreu-de-lestat-reclamen-lalliberament-de-detingudes
https://directa.cat/actualitat/milers-de-manifestants-als-carrers-de-gracia-criden-terrorisme-es-no-arribar-final-de-mes
https://www.diagonalperiodico.net/libertades/25098-cargas-madrid-y-barcelona-convocatorias-contra-la-operacion-pandora.html
https://directa.cat/persones-detingudes-en-loperacio-pandora-passaran-nit-als-calabossos-de-cerdanyola-sabadell
 
Συμφωνία Χιλής-Ισπανίας:
http://www.hispantv.com/detail/2014/12/16/301191/chile-espana-colaboraran-terrorismo-anarquista
http://politica.elpais.com/politica/2013/11/16/actualidad/1384635037_796837.html
http://www.onemagazine.es/noticia/20781/Nacional/Espana-y-Chile-quieren-luchar-contra-el-terrorismo-anarquista.html

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο