Οι τελευταίες εξελίξεις σε Δομοκό και Νoσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού

της BlackCat

Οι αγωνιστές κρατούμενοι που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού ”Άγιος Παύλος” ένα χρόνο μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις και την απεργία πείνας που διήρκησε 43 ολόκληρες μέρες, ξεκινούν από τις 06/02/15 αποχή συσσιτίου και φαρμάκων όπως αναγγέλθηκε από τον λογαριασμό τους στο twitter. Η κατάσταση στο αναρρωτήριο είναι άθλια λόγω υπερπληθυσμού, ανύπαρκτων συνθηκών υγιεινής, ανεπαρκούς ιατρικού εξοπλισμού και έλλειψη προσωπικού και συστηματικής φροντίδας.

Το νοσοκομείο-αναρρωτήριο είναι περιορισμένης χωρητικότητας, αφού μπορεί να φιλοξενήσει μόνο 60 άτομα ενώ νοσηλεύονται πέραν των διακοσίων ασθενών. Οι άνθρωποι αυτοί παρά την ανάγκη τους για εξειδικευμένη φροντίδα που το κράτος υποχρεούται να τους παρέχει άμεσα, είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα, να στερούνται την νοσηλεία με βάση τις ιδιαιτερότητες της υγείας τους και να υπόκεινται σε καταπάτηση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους.

Όπως μας πληροφορεί η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων η πλειοψηφία των ασθενών είναι οροθετικοί, κάτι που σημαίνει πως η ζωή τους είναι σε κίνδυνο από τα κρούσματα φυματίωσης και υπατίτιδας που σημειώθηκαν πέρσι, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την αντιμετώπισή τους, με αποτέλεσμα τη ραγδαία εξάπλωσή τους μέσα στη φυλακή.

Οι κρατούμενοι είχαν στείλει και τον Σεπτεμβριο επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης εξηγώντας τις συνθήκες και τα αιτήματά τους.

Δομοκός

Μετά το θάνατο του 53χρονου κρατούμενου Αλκιβιάδη Μέξα στη φυλακή Δομοκού στις 3 Φεβρουαρίου και την επακόλουθη αντίδραση κρατουμένων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος συμφώνησε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για έκτακτη αποστολή ιατρικού προσωπικού και διερεύνηση του συμβάντος, με αποτελεσμα οι κρατούμενοι να αναστείλουν την κινητοποίησή τους.

Συγκεκριμένα δήλωσαν:

”Παρότι δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε τέτοιου είδους προκαταρκτικές εξετάσεις, που συνήθως βγάζουν λάδι τους υπεύθυνους κρατικούς υπαλλήλους, ωστόσο, μπροστά στη δέσμευση του υπουργού για την άμεση πρόσληψη δύο γιατρών, σε συνεννόηση και με τις άλλες πτέρυγες της φυλακής αναστέλλουμε προσωρινά τις κινητοποιήσεις μας και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε σταθερά τον αγώνα για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και για όλα τα δίκαια αιτήματα των φυλακισμένων.”

Η εφημερίδα Κοντρα με χθεσινό δημοσίευμά της κάνει λόγο για συγκάλυψη και χειρισμό της προκαταρκτικής εξέτασης, καθώς μάρτυρας σε διπλανό κελί ανεφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους της Κοντρας, πως δεν κλήθηκε να καταθέσει ούτε ο ίδιος, ούτε κάποιος άλλος κρατούμενος στις διερευνητικές διαδικασίες που διεξήχθησαν.

Η φωτογραφία προέρχεται από το λογαριασμό των ασθενών στο twitter @kolastirio

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο