Ηνωμένο Βασίλειο: Απεργία πείνας σε 8 κέντρα κράτησης- Βίαιες απελάσεις

b2ap3_thumbnail_detention1.jpg

Eκατοντάδες προσφύγων που αιτούνται άσυλο στο κέντρο κράτησης του Harmondsworth, κοντά στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου. Στην απεργία πείνας συμμετέχουν 300 από τους περίπου 620 πρόσφυγες που κρατούνται στο κέντρο. Απεργίες πείνας και εξεγέρσεις έχουν ξεσπάσει και σε άλλα κέντρα κράτησης από την περασμένη εβδομάδα.

 Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες αρκετές δεκάδες αιτούνων άσυλο έχουν σταλεί πίσω στο Πακιστάν, παρά τους θανάσιμους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στον τόπο τους. Ενώ το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών αρνείται να δώσει πληροφορίες σχετικά με τις πτήσεις απέλασης, ένας κρατούμενος είπε στο RT,  ότι πραγματοποιήθηκε πτήση τσάρτερ  για το Πακιστάν με περίπου 50 άνδρες επί του σκάφους από το κέντρο κράτησης του Harmondsworth.

Ο δημοσιογράφος Χάρι Φίαρ έγραψε χθες Τετάρτη στο τουίτερ ότι είδε δύο λεωφορεία με  ανθρώπους να φεύγουν από το κέντροκράτησης του Harmondsworth, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης (18 Μαρτίου). Νωρίτερα, οι κρατούμενοι από το κέντρο, δήλωσαν ότι θα τους εξαναγκάσουν «βίαια» να μπουν σε μια πτήση τσάρτερ προς το Πακιστάν, παρά τους φόβους για διώξεις που αντιμετωπίζουν εκεί.

 Οι κρατούμενοι δημοσιεύουν τις εμπειρίες τους μέσα από το @detainedvoices στο Twitter, στο Facebook και στο WordPress. Ιστορίες κρατουμένων στα ελληνικά:#DetainedVoices: φωνές απόγνωσης από τα κέντρα κράτησης μεταναστών.

Ένας απεργός πείνας στο Harmondsworth, ανέφερε την Τετάρτη ότι πολλά άτομα είχαν καταρρεύσει από την έλλειψη τροφής και νερού.

{"video":"https://vimeo.com/121766147","width":"800","height":"450"}

Η Δρ Λίζα Ντόιλ, επικεφαλής της εκστρατείας του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, δήλωσε στο RT:  “Είναι εξαιρετικά οδυνηρό για τους αιτούντες άσυλο να φυλακίζονται όταν δεν έχουν κάνει τίποτα κακό και χωρίς να καμιά ενημέρωση για το πότε θα βγουν”.  
“Οι Υπουργοί πρέπει να αποδεχθούν ότι η κράτηση μεταναστών είναι απάνθρωπη, δαπανηρή και αναποτελεσματική. Εάν η κυβέρνηση θέλει να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται σοβαρά για τη δικαιοσύνη και την προστασία των ευάλωτων ατόμων, τότε είναι καιρός να μεταφέρει όλο αυτό το σύστημα στα βιβλία της ιστορίας, όπου και ανήκει “, πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας εκτιμά ότι περίπου 30.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο  κρατούνται επ’ αόριστον στη χώρα, ενώ το μεταναστευτικό καθεστώς τους έχει επιλυθεί. Πολλοί κρατούνται για μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Στην ανοικτή επιστολή τους προς το Υπουργείο Εσωτερικών, οι κρατούμενοι υπέβαλαν έναν κατάλογο των αδικιών. Καταγγέλλουν ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη και πρόσβαση σε νομική υπηρεσία, τονίζοντας ότι μερικές φορές δεν τους παρέχεται καμιά νομική συμβουλή.

b2ap3_thumbnail_detention2.jpg

Χιλιάδες  μεταναστών κρατούνται στο πλαίσιο του αμφιλεγόμενου προγράμματος  Detained Fast Track (DTF), το οποίο συστάθηκε το 2002 για να ασχοληθεί με την ανοδική τάση των αιτήσεων ασύλου. Από το 2008, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με το πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντάς το άδικο και επισήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί κράτηση στις διαδικασίες ασύλου, πολύ πιο συχνά από ό, τι   άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται στον απόηχο μιας  κοινοβουλευτικής έρευνας που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έκθεση επιβεβαίωσε τις εικαζόμενες απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στα κέντρα σε όλη τη χώρα.

Η Δρ Ιουλιέτα Κοέν, επικεφαλής των Γιατρών στην οργάνωση Ελευθερία από τα Βασανιστήρια, δήλωσε: “Οι εκθέσεις αυτές υπογραμμίζουν την απανθρωπιά του συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου για την κράτηση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, ένα σύστημα στο οποίο ευάλωτα άτομα, μεταξύ των οποίων θύματα βασανιστηρίων, είναι τα κύρια θύματα.”

Μιλώντας σε RT, εκπρόσωπος Υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι η καλή διαβίωση των κρατουμένων ελήφθη «πολύ σοβαρά».

Με το σύνθημα “Κάνε λίγο θόρυβο για τις κρατήσεις” διοργανώνεται συγκέντρωση στο κεντρικό Λονδίνο στις 21 Μαρτίου. FB event: https://www.facebook.com/events/855453891165105

 twitter,  rt.com

@omniaTV

 

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο