Ιταλία : Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αλλαγή των στερεοτύπων των φύλων, προκαλεί αντιδράσεις.

Ένα σχέδιο με στόχο να αμφισβητήσει τις ιδέες των μικρών παιδιών, σχετικά με το φύλο μέσα από το παιχνίδι σε σχολεία της βόρειας Ιταλίας – συμπεριλαμβανομένου ενός παιχνιδιού μνήμης που περιέχει εικόνες ανδρών να ασχολούνται με τα οικιακά και γυναίκες να εργάζονται ως υδραυλικοί – έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών, με ορισμένους πολιτικούς, να ισχυρίζονται, ότι η προσπάθεια αυτή, θα μπερδέψει τα παιδιά ως προς τη σεξουαλική τους ταυτότητα.

Το πρόγραμμα – με τίτλο «Το παιχνίδι του Σεβασμού» –  απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας τριών έως έξι ετών, σε 45 σχολεία στην περιοχή της Τεργέστης και περιλαμβάνει την εκπαίδευση των δασκάλων σχετικά με το πώς να χρησιμοποιούν παιχνίδια και παιχνίδια ρόλων, ώστε να διδάξουν την ισότητα των φύλων.

Μέρος των εργαλείων που δίνονται στους εκπαιδευτικούς είναι και το κλασικό παιχνίδι «Memory», με εικόνες για να τις ταιριάξουν τα παιδιά, το οποίο περιλαμβάνει εικόνες με άνδρες εκπαιδευτικούς, γυναίκες σεφ, γυναίκες πυροσβέστες και ενός άνδρα να σπρώχνει ένα καροτσάκι.

Ένα άλλο παιχνίδι χρησιμοποιεί εικόνες ενός ελέφαντα – ο οποίος άλλοτε είναι πάνω σε ένα skateboard, άλλοτε κρατάει ένα χαρτοφύλακα, σε άλλη είναι μαζί με παιδιά, σε άλλη μαγειρεύει,- με σκοπό να προωθήσει τις ερωτήσεις και τον διάλογο με τα παιδιά, σχετικά με το αν πιστεύουν, ότι είναι ένας αρσενικός ή θηλυκός ελέφαντας, ανάλογα με τη δραστηριότητα που ασκεί σε κάθε εικόνα. Το πρόγραμμα παροτρύνει τους εκπαιδευτικούς να παρατηρήσουν τη χρήση ορισμένων χρωμάτων στην τάξη, που παραδοσιακά είναι προσανατολισμένα να σχετίζονται με το φύλο, και πόσα παιχνίδια χρησιμοποιούνται – όπως καροτσάκια και καλλυντικά – που επίσης συμμορφώνονται με τα στερεότυπα των φύλων.

«Πολύ συχνά τα αγόρια σκέφτονται τυπικά αντρικά επαγγέλματα, ενώ τα κορίτσια σκέφτονται άλλα τυπικά γυναικεία επαγγέλματα, επομένως αυτό το παιχνίδι έχει ως στόχο να τα κάνει να καταλάβουν ότι, αν είσαι άνδρας, μπορείς να βάλεις σίδερο στο σπίτι, και αν είσαι γυναίκα , μπορείς να είσαι πιλότος αεροπλάνου », λέει η Antonella Grim, μία υπάλληλος της εκπαίδευσης, μέλους του δημοτικού συμβουλίου της Τεργέστης, η οποία υποστηρίζει το πρόγραμμα.

«Δεν πρόκειται για σεξουαλική στάση. Πρόκειται για τους ρόλους στην κοινωνία και τα στερεότυπα », είπε.

Η Grim είπε, ότι το πρόγραμμα δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί. Αντίθετα, εκπαιδευτικοί σε επιλεγμένα σχολεία φοιτούν εθελοντικά σε σεμινάρια, για να αποκτήσουν γνώση και εμπειρία σε αυτά τα παιχνίδια. Στη συνέχεια, το σχέδιο θα παρουσιαστεί στους γονείς.

Διαφήμιση

Τα πιο σοβαρά εμπόδια στο πρόγραμμα αυτό, μπορεί να είναι πολιτικά, με αξιωματούχους από το δεξιό κόμμα της Λίγκας του Βορρά και του συντηρητικού κόμμματος  Forza Italia,του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα σχέδια για να παίξουν τα παιδιά, το παιχνίδια των μεταμφιέσεων, με κοστούμια που αψηφούν τα στερεότυπα των φύλων έχουν προκαλέσει το μεγαλύτερο σάλο.

Η Barbara Zilli, περιφερειακή διευθύντρια της Λίγκας του Βορρά, ζήτησε την άμεση διακοπή του προγράμματος, λέγοντας σε μια δήλωσή της, ότι είναι «πιθανόν το πρόγραμμα να δημιουργήσει σύγχυση σε σχέση με την σεξουαλική ταυτότητα των παιδιών» και ότι είναι μια «ύπουλη προσπάθεια να χειραγωγήσουν την ψυχή των μικρών παιδιών με σκόπιμα ασαφή μηνύματα».

«Είναι θεμιτό και κατανοητό, ότι πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία να μην κάνουν διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων και άλλων μειονοτήτων, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται κατ ‘ανάγκη την επιβολή ενός μοντέλου της κοινωνίας που προβλέπει την κατάργηση των φυσικών διαφορών μεταξύ των δύο φύλων», είπε.

Η Sandra Savino, της Forza Italia, δήλωσε ότι το σχέδιο δεν έχει «παιδαγωγική λειτουργία» και ότι η σωστή θέση για να εξεταστούν οι διαφορές μεταξύ των φύλων είναι μέσα στην οικογένεια.

Αλλά δεν είναι όλοι οι τοπικοί πολιτικοί αντίθετοι με το πρόγραμμα. Ορισμένα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος και του κινήματος «Πέντε Αστέρια» έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους.

«Οι αντιρρήσεις για το πρόγραμμα προέρχονται από φονταμενταλιστικές Καθολικές προκαταλήψεις, που αυξάνουν τη δυσανεξία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών και την ανάγκη να τους δώσουμε τα μέσα για να αντιμετωπίσει ήρεμα την ποικιλομορφία», είπε στην εφημερίδα της Τεργέστης Il Piccolo, ένας εκπρόσωπος του κινήματος των Πέντε Αστέρων.
«Το χάσμα των φύλων είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας μας, λόγω της έλλειψης της ανάπτυξης και της παιδείας στο σύνολο της κοινωνίας: για να ξεπεραστεί θα πρέπει να αφαιρεθούν οι διαρθρωτικές αιτίες», δήλωσε ο Fabiana Martini, αναπληρωτής δήμαρχος της Τεργέστης. «Οι αντιδράσεις αυτές δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει και ότι υπάρχει πραγματικά ανάγκη για το “Παιχνίδι του Σεβασμού” ».

An image used in the Game of Respect being trialled in Trieste.

(πηγή :http://www.theguardian.com/world/2015/mar/10/school-plan-change-gender-stereotypes-storm-italy)
(μετάφραση : Sylvia)

 

 
 
 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

3 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
3 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο