Συρία: Το ισλαμικό κράτος καταλαμβάνει τον παλαιστινιακό καταυλισμό Γιαρμούκ

b2ap3_thumbnail_213320.jpg 

 

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι βρίσκονται παγιδευμένοι στο στρατόπεδο προσφύγων Γιαρμούκ, στη Συρία, το οποίο πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις και έχει σε μεγάλο βαθμό καταληφθεί από φονταμενταλιστές μαχητές, δήλωσε αξιωματούχος της αντιπολίτευσης το Σάββατο.

Το στρατόπεδο προσφύγων στη Δαμασκό βρίσκεται σχεδόν ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους και της τοπικής οργάνωσης της Αλ Κάιντα, του Μετώπου Αλ Νούσρα, ανέφερε παρατηρητήριο.

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) εξέδωσε επείγουσα έκκληση για ανθρωπιστική πρόσβαση στην περιοχή, λέγοντας πως η κατάσταση στο Γιαρμούκ είναι «πηγή οικουμενικού ονείδους».

Εισβολή του Ισλαμικού Κράτους στο πολιορκημένο Γιαρμούκ

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στο στρατόπεδο, μόλις επτά χιλιόμετρα από το κέντρο της Δαμασκού, την Τετάρτη.

«Οι κάτοικοι του στρατοπέδου προσφύγων βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος», είπε ο Αϊμάν Αμπού Χάσεμ, επικεφαλής της επιτροπής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, της μεταβατικής κυβέρνησης της αντιπολίτευσης.

«Το στρατόπεδο προσφύγων είναι περικυκλωμένο από το καθεστώς, και εντός του οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους το έχουν καταλάβει σχεδόν ολοκληρωτικά».

Ο Αμπού Χάσεμ δήλωσε ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις του Ακνάφ Μπέιτ Αλ Μακντίς, που πρόσκειται στο παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς, περικυκλώθηκαν αποτελεσματικά από τους μαχητές.

Και δήλωσε ότι υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι το Ισλαμικό Κράτος θα πάρει εκδίκηση στο στρατόπεδο προσφύγων, επειδή μέλη του είχαν εκδιωχθεί από κατοίκους και μαχητές πέρυσι.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν είπε ότι οι μαχητές του Αλ Νούσρα δεν μάχονται στο πλευρό των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και δεν αντιτίθενται στην προέλαση της οργάνωσης.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Μέτωπο Αλ Νούσρα ότι διευκόλυνε την είσοδο του Ισλαμικού Κράτους στο Γιαρμούκ, όπου ο πληθυσμός έχει συρρικνωθεί σε μόλις 18.000 κατοίκους, από τους πάνω από 160.000 που κατοικούσαν πριν την έναρξη του εμφυλίου.

Το Μέτωπο Αλ Νούσρα και το Ισλαμικό Κράτος είναι σε μεγάλο βαθμό αντίπαλοι, παρότι μοιράζονται την ίδια φονταμενταλιστική ουχαμπίτικη ιδεολογία, όμως έχουν υπάρξει περιπτώσεις τοπικής συνεργασίας μεταξύ των μαχητών των δύο κινημάτων.

Ο Αμπντελ Ραχμάν είπε ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των μαχών στο στρατόπεδο την Τετάρτη, 6 άμαχοι και 12 Παλαιστίνιοι μαχητές.

Σύμφωνα με το PIC, σφοδρές συγκρούσεις έλαβαν χώρα την Παρασκευή μέχρι αργά τη νύχτα ανάμεσα στις Ταξιαρχίες Ακνάφ Μπέιτ Αλ Μακντίς, που υπερασπίζονται τους πρόσφυγες στο στρατόπεδο προσφύγων, και το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Αλ Νούσρα.

Σύμφωνα με την Ομάδα Δράσης για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Συρία, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αναπτύχθηκαν στις ταράτσες των σπιτιών κοντά στην πλατεία Αμπού Χασίς και οι συγκρούσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην οδό Λουμπέα. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους τρομοκρατούν τους κατοίκους, απάγοντας δεκάδες νεαρούς άντρες και δύο νεαρές γυναίκες, που απήχθησαν μέσα από το σπίτι τους στην οδό Αλ Μαντάρις.

Δύο Παλαιστίνιοι μαχητές αποκεφαλίστηκαν, είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Αμπντελ Ραχμάν, και φωτογραφίες που απεικονίζουν δύο κεφάλια και φέρονται να είναι στο στρατόπεδο προσφύγων, κυκλοφόρησαν από φονταμενταλιστές μαχητές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το PIC, ακτιβιστές επιβεβαίωσαν ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αποκεφάλισαν δύο διαφωνούντες από τον Παλαιστινιακό Απελευθερωτικό Στρατό και ότι οι ακέφαλοι σοροί τους βρέθηκαν.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εμπόδισαν τους κατοίκους να φτάσουν στην παροχή του νερού. Ο κόσμος παρέμεινε στα σπίτια του καθώς ελεύθεροι σκοπευτές διασκορπίστηκαν και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των μαχητών των Ακνάφ Μπέιτ Αλ Μακντίς, κοντά στην οδό Λουμπέα.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν σε ανθρωπιστική οργάνωση στο στρατόπεδο προσφύγων και απήγαγαν ακτιβιστές της.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε επίσης αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο στρατόπεδο προσφύγων, παρόλο που δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα.

Όλα τα ιατρικά κέντρα στο στρατόπεδο προσφύγων έχουν αναστείλει τις εργασίες τους και οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταλάβει τα περισσότερα από αυτά.

Η Ομάδα Δράσης για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στη Συρία ανέφερε ότι ο πρόσφυγας Ραντουάν Αλ Άχμαντ υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί την Πέμπτη. Ο Αμπντάλα Χασάν Αμπντάλα και ο Μάτζεντ Αλ Ομάρι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν πάρει τον έλεγχο της οδού Σαφάντ, του Νοσοκομείου Αλ Μπάσελ και του Τεμένους Αλ Χουσαϊνι, και κάλεσαν με μεγάφωνα τους μαχητές των Ακνάφ Μπέιτ Αλ Μακντίς δίνοντάς τους μια ώρα για να παραδοθούν.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σπείρει φόβο και τρόμο μεταξύ των προσφύγων εξαναγκάζοντάς τους να φύγουν προς το νότιο Γιαρμούκ και γειτονικές περιοχές συμπεριλαμβανομένης των Μπάμπιλα, Μπέιτ Σάχεμ και Γιάλντα.

Ο Αμπού Χαμάμ, ηγετικό στέλεχος των Ακνάφ Μπέιτ Αλ Μακντίς, επιβεβαίωσε σε ηχογραφημένο μήνυμα την παραμονή των μαχητών των Ακνάφ Μπέιτ Αλ Μακντίς στο στρατόπεδο προσφύγων Γιαρμούκ και υποσχέθηκε την εκδίωξη των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από το στρατόπεδο.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν υπό τον έλεγχό τους το 90% του στρατοπέδου και οι εκκλήσεις των κατοίκων φτάνουν «εις ώτα μη ακουόντων».

Οι συριακές δυνάμεις παραμένουν έξω από το στρατόπεδο, και πηγές αναφέρουν ότι στρατιώτες έχουν στήσει επιπλέον σημεία ελέγχου (τσεκπόιντ) γύρω από το Γιαρμούκ, μετά την έναρξη της μάχης.

Κατάσταση πολιορκίας

Οι κάτοικοι του Γιαρμούκ υποφέρουν από συχνές συγκρούσεις, κυβερνητικούς βομβαρδισμούς με οβίδες και αποκλεισμό από το καθεστώς, που έχει προκαλέσει ελλείψεις σε φάρμακα και τρόφιμα.

Μια συμφωνία τον περασμένο Ιούνιο, μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών, που υποστηρίχτηκε από παλαιστινιακές παρατάξεις, οδήγησε σε χαλάρωση του αποκλεισμού.

Αλλά η ανθρωπιστική πρόσβαση έχει παραμείνει περιορισμένη και σταμάτησε εντελώς με την προέλαση των φονταμενταλιστών.

Το Σάββατο, ο εκπρόσωπος της UNRWA Κρις Γκάνες, περιέγραψε την κατάσταση στο στρατόπεδο προσφύγων ως «προσβολή για την ανθρωπιά όλων μας, ως πηγή οικουμενικού ονείδους».

«Οι ανθρωπιστικοί παράγοντες που βρίσκονται επί τόπου, όπως η UNRWA, θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση για να μεταφέρουν επείγουσα βοήθεια στους αμάχους».

Κάλεσε την «ηθική και διπλωματική ηγεσία της διεθνούς κοινότητας» να διασφαλίσει την προστασία των αμάχων.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα κάλεσαν σε δράση, και η Εθνική Συμμαχία, της συριακής αντιπολίτευσης κάλεσε σε ασφαλή διάδρομο για τους αμάχους. Ο φορέας κάλεσε σε «επείγουσα παρέμβαση» του Αραβικού Συνδέσμου και των Ηνωμένων Εθνών για να «αναγκάσουν το καθεστώς να ανοίξει ασφαλή δίοδο για την ασφάλεια των αμάχων».

αναδημοσίευση από  intifadagr

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο