Ισπανία: προκλητική παύση της δίωξης Αμερικανών στρατιωτικών για τη δολοφονία εικονολήπτη στο Ιράκ το 2003

b2ap3_thumbnail_couso.jpg

Πριν λίγες μέρες τo Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έδωσε τέλος στην έρευνα της δολοφονίας του Jose Couso, εικονολήπτη του ιδιωτικού καναλιού Telecinco, που έχασε τη ζωή του στη Βαγδάτη στις 8 Απριλίου 2003 από αμερικανικά πυρά. Στην ίδια επίθεση που έπληξε τον 15ο όροφο του ξενοδοχείου “Παλαιστίνη” όπου διέμενε το θύμα είχε σκοτωθεί και o Ουκρανός εικονολήπτης Taras Protsyuk που δούλευε για το Reuters.

Η έρευνα της υπόθεσης είχε ξεκινήσει λίγο καιρό μετά το θάνατο του Couso όταν η οικογένειά του κατέθεσε αγωγή εναντίον τριών στρατιωτικών του 3ου σώματος πεζικού των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα εναντίον του συνταγματάρχη Philip de Camp, του λοχαγού Philip Wolford και του λοχία Shawn Gibson. Οι ισπανικές δικαστικές αρχές είχαν εκδώσει στη συνέχεια διεθνές ένταλμα σύλληψης, σε εφαρμογή του ίδιου νόμου του ισπανικού κράτους που είχε επιτρέψει το 1998 να συλληφθεί στο Λονδίνο ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Augusto Pinochet.  

Το 2014 και μετά από αντιδράσεις πολλών χωρών εναντίον του νόμου αυτού, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας πέτυχε να περιορίσει τη δυνατότητα των δικαστικών αρχών να ασκούν διώξεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί σε βάρος Ισπανών πολιτών εκτός της ισπανικής επικράτειας, παρά μόνο στην περίπτωση που οι κατηγορούμενοι έχουν καταφύγει στην Ισπανία.

 Η έρευνα που είχαν πραγματοποιήσει οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ για την ίδια υπόθεση είχε απαλλάξει τους κατηγορούμενους με το σκεπτικό ότι οι τρεις στρατιωτικοί βρίσκονταν “υπό παρακολούθηση από επιτιθέμενους”. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε επίσης ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν πρόκειται να τους εκδώσει στην Ισπανία για να δικαστούν.

για περισσότερες πληροφορίες: http://www.theguardian.com/world/2015/jun/09/spain-jose-cousco-cameraman-us-military-iraq

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο