#AbolishSolitary: καμπάνια για την κατάργηση της απομόνωσης στις φυλακές των Η.Π.Α.

Η φωτογραφια δημοσιεύθηκε από @C_Resistance και αποτελεί μέρος της καμπάνιας στα μέσα κοινωνικής δικτυωσης

Δύο χρόνια έχουν περάσει από την απεργία πείνας 30,000 κρατουμένων στην Καλιφόρνια, ένα μεγάλο αγώνα που έγινε με στόχο την κατάργηση της επ’ αορίστου κράτησης σε συνθήκες απομόνωσης και την γενικότερη βελτίωση της λειτουργίας των φυλακών. Η οργάνωση Critical Resistace που ιδρύθηκε το 1997 στο Ώκλαντ από την Angela Davis, τη Rose Braz, τη Ruth Wilson Gilmore και άλλους ακτιβιστές έχει διοργανώσει μια καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τιμήσει τον αγώνα των απεργών πείνας το καλοκαίρι του 2013. Η οργάνωση, που αποσκοπεί στην κατάργηση του φυλακοβιομηχανικού συμπλέγματος και της αστυνόμευσης ως μέσα επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων, ζητά την αλληλεγγύη και τη συμμετοχή των ανθρώπων σε μια προσπάθεια προωθησης των αιτημάτων των απεργών πείνας, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Ο κλοιός των Αμερικανικών φυλακών διαγράφει ένα περιβάλλον ιδιαίτερα απαγορευτικό, μέσα σε κελιά που στερούνται το φυσικό φως και αέρα, χωρίς ή με πολύ λίγα προσωπικά αντικείμενα, οι κρατούμενοι είναι καταδικασμένοι να ζουν στην απομόνωση για 23 ώρες την ημερα στερούμενοι τα επισκεπτήρια και την αλληλογραφία από την οικογένεια και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Τα αιτήματά των κρατουμένων είναι τα εξής:
1. Να δοθεί ένα τέλος στην αυθαίρετη διαχείρηση της φυλακής και την ομαδική τιμωρία
2. Κατάργηση της πληροφοριοδότησης: συχνά οι υπεύθυνοι της φυλακής ζητούν από κρατούμενους να γίνουν πληροφοριοδότες με αντάλλαγμα την μεταγωγή στην πτέρυγα γενικού πληθυσμού ή περισσότερο/καλύτερο φαγητό. Συνήθως αυτές οι πληροφορίες έχουν να κάνουν με το αν κάποιος ανήκει σε συμμορία και χρησιμοποιούνται ώστε να κατηγορήσουν και να τιμωρήσουν άτομα ως μέλη συμμοριών χωρις να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία.
3. Κατάργηση της επ’ αόριστον κράτησης στην απομόνωση που για κάποια άτομα ξεπερνά πλέον τα τριάντα χρόνια. Για τα άτομα που βρίσκονται στην απομόνωση ας υπάρξει πρόσβαση σε διάφορα προγράμματα και εργασία.
4. Μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού όπως και παύση της πρακτικής των απειλών για στέρηση φαγητού ως μέσο τιμωρίας από τους δεσμοφύλακες.
5. Καλύτερες συνθήκες στην απομόνωση, όπως συχνότερα επισκεπτήρια, δικαίωμα παραλαβής δύο πακέτων το χρόνο και δικαίωμα για 1 φωτογραφία μέσα στο κελί.

Στα σωφρονιστικά καταστήματα υψίστης ασφαλείας ή υπερ-υψίστης ασφαλείας (δεν υπάρχει καμία διαφορά) και τα κελιά απομόνωσης (*που θα τα βρείτε με πολλές ονομασίες στα αγγλικά επειδή το κράτος και οι ιδιωτικές φυλακές προτιμούν τις πιο εύηχες φράσεις που αλλοιώνουν την φριχτή πραγματικότητα της φυλακής) κρατούνται κυρίως άνθρωποι που δεν ανήκουν στην λευκή φυλή. Αυτό αποδεικνύει πως η φυλακή είναι το πεδίο εφαρμογής ρατσιστικών πολιτικών που στοχοποιούν  περιθωριοποιούν και τιμωρούν ανθρώπους με βάση το χρώμα του δέρματος, γεγονός που βασίζεται ζτην αρρωστημένη ιδεολογία της ”ανωτερότητας των λευκών Αμερικανών” θέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο τη ζωή των έγχρωμων ανθρώπων οι οποίοι βιώνουν δυσμενείς συνθήκες όχι μόνο στη φυλακή, αλλά και στην κοινωνία.

b2ap3_thumbnail_5692426-4-986x1024.jpg

Οι στατιστικές δεν είναι ποτέ ακριβείς, γιατί όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδοτούμενοι στις φυλακές δεν καταγράφουν τα στοιχεία με ακρίβεια όπως θα όφειλαν, όμως σύμφωνα με το βιβλίο Supermax της Σάρον Σάλεβ οι κρατούμενοι στην απομόνωση ξεπερνούν τους 100,000. Υπολογίζεται πως μεγάλος αριθμός από αυτούς υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές και ο αποκλεισμός όχι μόνο δεν αποτελεί κατάλληλο περιβάλλον θεραπείας αλλά δύναται να προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση των ψυχικών ασθενειών.Το περιβάλλον της απομόνωσης όμως απειλεί τη ψυχική υγεία και των ανθρώπων που είναι ψυχικά υγιείς, αφού μελέτη του 2007 εισηγείται πως η απομόνωση είναι καθοριστικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει ένα κρατούμενο στην αυτοκτονία. Σύμφωνα με τον Stuart Grassian*, καθηγητή ψυχιατρικής για 25 χρόνια στο πανεπιστήμιο Χάρβαντ, υπάρχει ψυχωσικό σύνδρομο που προκαλείται από την κράτηση ενός ατόμου σε συνθήκες απομόνωσης. Ο Grassian είχε πάρει συνεντεύξεις από κρατούμενους και συνέλλεξε στοιχεία που καταδεικνύουν πως η απομόνωση προκαλεί τα εξής συμπτώματα: παραισθήσεις, υπερευαισθησία σε εξωτερικά ερεθίσματα, κρίσεις πανικού, δυσκολία στη σκέψη, τη συγκέντρωση και την μνήμη, εμμονικές σκέψεις, παράνοια και δυσκολία ελέγχου παρορμήσεων.

Για την κατάργηση των απάνθρωπων αυτών συνθηκών πραγματοποιείται η καμπάνια από την οργάνωση Critical resistance.  Όσοι αποφασίσουν να συμμετάσχουν μπορουν να εκτυπώσουν από εδώ το χαρακτηριστικό λογότυπο της καμπάνιας, να γράψουν τους λόγους που πιστεύουν στην κατάργηση της απομόνωσης με όσες λίγες ή πολλές λέξεις θέλουν ή να στείλουν με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα σε κάποιον δικό τους μέσα στις φυλακές, να βγάλουν φωτογραφία κρατώντας την σελίδα (στην οποία δεν είναι απαραίτητο να φαίνεται το πρόσωπο) και να την ποστάρουν στο twitter κάνοντας mention @C_Resistance. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε γράφοντας μηνύματα στήριξης στο #AbolishSolitary.

Grassian, S (2006) Psychiatric effects of solitary confinement. Journal of Law and Policy vol 22 pp. 335-337
*Naday, A., Joshua, D. and Mellow, J. (2008) The elusive data on supermax confinement. The Prison Journal 88:69

Η οργάνωση έγραψε την ανακοίνωση που ακολουθεί καλώντας όλους τους ανθρώπους να συμμετάσχουν

Αγαπητοί σύμμαχοι και υποστηρικτές,

Γειά σας από την οργάνωση Critical Resistance στο Oakland! Ελπίζουμε αυτό το γράμμα να σας βρίσκει σε καλή υγεία και η δουλειά σας να πηγαίνει καλά. Η οργάνωση έχει ασχοληθεί πολύ με τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων για την κατάργηση των φυλακών, από την πρώτη απεργία πείνας στην Καλιφόρνια το 2000 μέχρι τη μεγάλη απεργία πείνας στην οποία συμμετείχαν 30, 000 κρατούμενοι το 2013. Προς το παρόν κτίζουμε μια εξωτερική στρατηγική για να κρατήσουμε την απομόνωση στη δημοσιότητα. Σας γράφουμε για να ζητήσουμε τη στήριξή σας για ένα πρότζεκτ που θα τεθεί σε εφαρμογή αυτό το καλοκαίρι. 

Για να τιμήσουμε την δεύτερη επέτειο της απεργίας πείνας με τη μαζικότερη συμμετοχή στον κόσμο, διοργανώνουμε μια καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2015. Κάθε μέρα θα ποστάρουμε φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων, επιζώντων της απομόνωσης και ανθρώπων όπως εσείς κρατώντας ένα χαρτί με τις λέξεις Abolish Solitary. Οι κρατούμενοι μας έχουν ζητήσει οι ίδιοι να επικοινωνήσουμε με άτομα στην χιπ-χοπ μουσική και τις τέχνες και να μαζικοποιήσουμε αυτό το κάλεσμα. Σκοπεύουμα να δυναμώσουμε το μύνημα έτσι ώστε να φτάσει το ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα τις κοινότητες των μαύρων και των Λατινο-Αμερικανών αφού αυτοί επηρεάζοντα περισσότερο από τη φυλάκιση και το καθεστώς απομόνωσης. Θα συμμετάσχετε;

Πώς θα συμμετάσχετε

Για να συμβάλλετε σε αυτό το πρότζεκτ, ζητάμε από εσάς να βγάλετε μια φωτογραφία κρατώντας την κόλλα που γράφει Abolish Solitary. Σας ενθαρρύνουμε να γράψετε ένα προσωπικό μήνυμα, λέγοντας σε ποιόν δείχνετε την αλληλεγγύη σας, γιατί πιστεύετε πως η απομόνωση πρέπει να λήξει και τι ονειρευεστε στη θέση της ή να γράψετε ένα μήνυμα για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο στη φυλακή. Παρακαλώ να στείλετε αυτή τη φωτογραφία στη διεύθυνση email  [email protected] γράφοντας #AbolishSolitary στο θέμα του ηλεκτρονικού μηνύματος και να συμπεριλάβετε τον λογαριασμό σας στο twiter ή οποιοδήποτε άλλο για να αναγνωριστεί η συμμετοχή σας. Θα αναρτήσουμε τις φωτογραφίες από τις 8 Ιουλίου. (Σημείωση από BlackCat: Από επικοινωνία μου με την οργάνωση με ενημέρωσαν πως μπορείτε απλά να αναρτήσετε τις φωτογραφίες στο twitter κάνοντας mention @C_Resistance)

Ελπίζουμε να συμμετάσχετε μαζί μας στο κάλεσμα για κατάργηση της απονόνωσης και να μας βοηθήσετε να κτισουμε ένα κίνημα για ένα κόσμο χωρίς κλουβιά και αστυνόμευση- ένα κόσμο που θα βασίζεται στις δυνατές κοινότητες, τη σταθερή στέγαση, την όμορφη τέχνη, το καλής ποιότητας φαγητό και την παιδεία. Η συνεισφορά σας θα δυναμώσει πολύ αυτή την καμπάνια.

Με πολλή αλληλεγγύη,

Critical Resistance

PS. Πιο κάτω θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την οργάνωση Critical Resistance. Ελπίζουμε να συμμετάσχετε μαζί μας στον αγώνα  για την επόμενη φάση.

Πώς η οργάνωση έχει δυναμώσει το κάλεσμα για κατάργηση της απομόνωσης

Ως οργάνωση που στήριξε τις απεργίες πείνας του 2011 και του 2013 στην Καλιφόρνια, λειτουργήσαμε ως γραφείο τύπου, προκαλέσαμε την εγχώρια και διεθνή προσοχή του τύπου σε αυτό το ζήτημα και αναπτύξαμε λαϊκές στρατηγικές για να κτίσουμε ένα κίνημα στήριξης για τους απεργούς πείνας έξω απο τις φυλακές. Το 2014, η οργάνωση συνέχισε να ενημερώνει για τα κύρια αιτήματα των απεργών πείνας στην Καλιφόρνια με τη διοργάνωση διαδηλώσεων, την εκπαίδευση αποφυλακισθέντων και οικογενειών κρατουμένων στο να είναι εκπρόσωποι τύπου και την χρήση των μέσων ενημέρωσης για να στείλουμε δυνατά μηνύματα και να κρατήσουμε το προβλημα της απομόνωσης στη συνείδηση των ανθρώπων.

Το 2015, εκτείναμε τη στρατηγική μας σε συνεργασια με τους κρατούμενους διοργανωτές για να προωθήσουμε την λαϊκή οργάνωση και υπεράσπιση για την κατάργηση της απομόνωσης. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας ζητάμε από ανθρώπους που βρίσκονται τώρα σε απομόνωση, ή είχαν βρεθεί σε απομόνωση, να μιλήσουν με μέλη του προτζεκτ Solitary γιανα δημιουργηθεί μια καλύτερη σχέση συνεργασίας ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται μέσα στις φυλακές και αυτούς που είναι έξω, για να μπορέσουμε να μαζέψουμε ιδέες για τα επόμενα βήματα. Θέλουμε επίσης να αυξήσουμε τις επαφές μας με μέλη των οικογενειών και αγαπημένα πρόσωπα των κρατουμένων για να εμβαθύνουμε τη συνεργασία και να παρέχουμε στήριξη στις ανάγκες τους.

Περισσότερα για την οργάνωση Critical Resistance

Η Critical Resistance είναι μια οργάνωση που λειτουργεί πανεθνικά και ασχολείται με λαϊκές πολιτικές κινητοποιήσεις για την κατάργηση του φυλακοβιομηχανικού συμπλέγματος – το σημείο τομής των συστημάτων της κρατικής βίας, όπως οι φυλακές, η αστυνόμευση, η επίβλεψη  και τα δικαστήρια που λειτουργούν ως λύση σε πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Σε κάθε ένα από τα παραρτήματά μας (Νέα Υόρκη, Ώκλαντ, Λος Άντζελες και Πόρτλαντ) τα μέλη ξεκινούν καμπάνιες και πρότζεκτ για να καταπολεμήσουν τη βία της φυλάκισης της αστυνόμευσης της επίβλεψης και του δικαστικού συστήματος με τρόπους που σχετίζονται με τις τοπικές ιδιαίτερότητες. Έχουμε ένα πολυ μικρό αριθμό προσωπικού τριών ατόμων και όλη η δουλειά γίνεται και αποφασίζεται από εθελοντές.

Η αποστολή μας

Η οργάνωση Critical Resistance προσπαθεί να κτίσει ένα διεθνές κίνημα για να δώσει ένα τέλος στο φυλακοβιομηχανικό σύμπλεγμα με την αμφισβήτηση του δόγματος που στηρίζει πως το να βάλεις ένα άνθρωπο σε ένα κλουβί με στόχο τον πλήρη έλεγχό του μπορεί να προσφέρει ασφάλεια. Πιστεύουμε πως οι βασικές ανάγκες όπως το φαγητό, η στέγαση και η ελευθερία είναι αυτά που κάνουν τις κοινότητές μας ασφαλείς. Ως τέτοια, η δράση μας είναι μέρος των παγκόσμιων αγώνων κατά της ανισότητας και των συνθηκών που μετατρέπουν τους ανθρώπους σε αδύναμους. Η επιτυχία του κινήματος απαιτεί να καθρεφτίζει τις κοινότητες που επηρεάζονται περισσότερο από το φυλακοβιομηχανικό σύμπλεγμα. Επειδή στόχος μας είναι η κατάργήσή του δεν μπορούμε να στηρίξουμε καμία δουλειά που αποσκοπεί στην συνέχιση ή την επέκταση της εμβέλειάς του.

Το όραμά μας

Το όραμα της οργάνωσης είναι η δημιουργία υγιών, σταθερών κοινοτήτων που ανταποκρίνονται στο κακό χωρίς να στηρίζονται στη φυλάκιση και την τιμωρία. Ονομάζουμε το όραμά μας κατάργηση, βασιζόμενοι στην κατάργηση της δουλείας μέσα στα 1800. Ως υποστηρικτές της κατάργησης των φυλακών κατανοούμε πως το φυλακοβιομηχανικό σύμπλεγμα δεν είναι ένα χαλασμένο σύστημα που θέλει φτιάξιμο. Το σύστημα, εργάζεται ακριβώς για να περιορίσει, να ελέγξει και να σκοτώσει τους ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη απειλή απέναντι στην κρατική εξουσία. Ο στόχος μας δεν είναι να το βελτιώσουμε αλλά να το μειώσουμε στην ανυπαρξία. Εργαζόμαστε για να κτίσουμε υγιείς και αυτο-διοικούμενες κοινότητες και προωθούμε εναλλακτικές λύσεις στο παρόν σύστημα.

Η οργάνωση κτίζει ένα κίνημα που διοικείται από τα μέλη του για να αμφισβητήσει τη χρήση της τιμωρίας ως λύση για περίπλοκα κοινωνικά προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι περισσότερη αστυνόμευση και φυλάκιση δεν μας κάνει περισσόρο ασφαλείς. Αντίθετα,γνωρίζουμε πως πράγματα όπως το φαγητό, η στέγαση και η ελευθερία είναι αυτά που δημιουργούν υγειείς και σταθερές γειτονιές και κοινότητες. Εργαζόμαστε για την πρόληψη των συλλήψεων και της φυλάκισης. Μέσα σε όλη τη δουλειά μας, κινητοποιούμαστε για να δυναμώσουμε και να σταματήσουμε την απόγνωση που φέρνει η εξάρτηση από τις φυλακές και την αστυνόμευση σε εμάς, τις οικογένειες και τις κοινότητές μας.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο