Ποιός είναι ο Μοζέ Γιαλόν που επισκέφθηκε ο Π. Καμμένος στο Ισραήλ

 

Στις 19 Ιουλίου, λίγο μετά από την ημέρα που η κυβέρνηση ψήφισε τα μέτρα που θα μας κρατήσουν κάτω από την μνημονιακή κατοχή για δεκαετίες, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ για να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογο του Μοζέ Γιαλόν, αλλά και με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι δυο Υπουργοί, συζήτησαν θέματα που αφορούν την θαλάσσια ασφάλεια και την ασφάλεια των ενεργειακών πηγών στην ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, θέματα συνεργασιών στην αμυντική βιομηχανία και σε ότι αφορά τη δυνατότητα μεταφοράς τεχνολογίας όχι μόνο στον τομέα “Goverment to Goverment” αλλά και “Business to Business”. Συζητήθηκαν επίσης και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος όπως θέματα ασφάλειας περιοχής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.  Επίσης, υπεγράφη συμφωνία από τους δυο υπουργούς για το καθεστώς που διέπει την διαμονή στις δυο χώρες κατά τη διάρκεια μετακίνησης προσωπικού στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων και συνεργασιών.

Ποιός είναι όμως ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Μοζέ Γιαλόν – ο οποίος έχει κατηγορηθεί αλλά και διωχθεί για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” και ως “εγκληματίας πολέμου” – με τον οποίο έσφιξε τα χέρια ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος;

b2ap3_thumbnail_1_big.jpg

 

της Α.Ζ. Ιωαννίδου

Την 18η Απριλίου του 1996, τα στρατεύματα του IDF έριξαν 38 οβίδες πυροβολικού  σε καταφύγιο του ΟΗΕ στο χωριό της Κανά, στον Λίβανο, όπου είχαν καταφύγει 800 πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω της ισραηινής επιχείρησης “Σταφύλια της οργής”. Η επίθεση του IDF ήταν απάντηση σε μαχητές της Χεζμπολάχ λόγω της εκτόξευσης ρουκετών κατά των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων από ένα σημείο μερικές εκατοντάδες μέτρα από το καταφύγιο. Ο βομβαρδισμός των ισραηλινών δυνάμεων σκότωσε 106 ανθρώπους και άφησε δεκάδες τραυματίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Μοζέ Γιαλόν ήταν επικεφαλής των μυστικών πληροφοριών του ισραηλινού στρατού  και μαζί με άλλους, ήταν υπεύθυνος για τον βομβαρδισμό. Ο βομβαρδισμός σε ένα μέρος όπου οι άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο από μάχες θεωρείται έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου.

Στις 22 Ιουλίου 2002, ως επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο Μοζέ Γιαλόν διέταξε να πέσει βόμβα ενός τόνου σε ένα σπίτι στη Ράφα, στη Γάζα, προκειμένου να δολοφονήσει τον Σαλάχ Σεχαντέχ. Η βόμβα προκάλεσε τον θάνατο 15 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 9 παιδιών, και τον τραυματισμό δεκάδες άλλων. Ο βομβαρδισμός σε περιοχές όπου ζουν άμαχοι απαγορεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου και θεωρείται έγκλημα πολέμου.

Τον Νοέμβριο του 2005, οι συγγενείς αυτών που σκοτώθηκαν στην Καφρ Κανά υπέβαλαν αγωγή σε βάρος του Μοζέ Γιαλόν σε δικαστήριο της Ουάσιγκτον. Όταν του παραδόθηκε η κλήση, ενώ είχε επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, αρνήθηκε να την πάρει και έφυγε γρήγορα αμέσως μετά.

Τον Δεκέμβριο του 2006, ενώ ο Γιαλόν έκανε μια ιδιωτική επίσκεψη στη Νέα Ζηλανδία, κατατέθηκε αγωγή εναντίον του σε δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας, όσον αφορά τη συμμετοχή του στη δολοφονία του Σεχάντεχ. Τη σύλληψή του διέταξε ένα δικαστής στο Οκλαντ η οποία όμως ακυρώθηκε ασπό τον Γενικό Εισαγγελέα, κάτω από την πίεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τον Ιούλιο του 2008, το όνομα του υπόπτου είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο που υποβλήθηκε σε ένα ισπανικό δικαστήριο για έρευνες για εγκλήματα πολέμου. Το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψή του. Η Ισπανία έχει συμφωνία έκδοσης με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Χαρακτηριστικές δηλώσεις

Η παλαιστινιακή απειλή ως “καρκίνος”

Στις 27 Αυγούστου 2002, ο Μοζέ Γιαλόν είπε στην εφημερίδα Haaretz:.. “Η Παλαιστινιακή απειλή αποτελεί καρκίνο που πρέπει να αφαιρεθεί. Υπάρχουν πολλές λύσεις στον καρκίνο, μερικοί λένε ότι είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν όργανα, αλλά αυτή τη στιγμή εγώ εφαρμόζω την χημειοθεραπεία.”

Για το Ιράν

Τον Ιανουάριο του 2008, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην IDC Herzliya, ο Γιαλόν δήλωσε: «Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, χωρίς να αντιμετωπιστεί το Ιράν.» Σύμφωνα με την The Sydney Morning Herald ο Γιαλόν δήλωσε: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ιρανική επανάσταση αμέσως. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να σταθεροποιηθεί σήμερα η Μέση Ανατολή, χωρίς να νικήσουμε την ιρανική [κυβέρνηση]. Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να σταματήσει…”

Όταν ρωτήθηκε αν «όλες οι επιλογές» περιλαμβάνουν μια στρατιωτική επίθεση στον Αχμαντινετζάντ και το υπόλοιπο της σημερινής ηγεσίας του Ιράν, ο Γιααλόν δήλωσε στη The Herald: «.. Πρέπει να εξετάσουμε τη δολοφονία του πρέπει να εξεταστούν όλες οι επιλογές”.

“Ειρήνη Τώρα”

Τον Αύγουστο του 2009, ο Γιααλόν επισκέφθηκε τα ερείπια της Χόμες,  έναν οικισμό που καταστράφηκε στην αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα το 2005 και περιόδευσε σε ισραηλινούς εποικισμούς στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, οι οποίοι είναι παράνομοι. Ο Γιαλόν δήλωσε ότι οι εποικισμοί είναι όλοι νόμιμοι και ότι δεν θα πρέπει να ονομάζονται «παράνομοι». Επιπλέον, συμμετείχε σε συνέδριο της Manhigut Yehudit («Εβραϊκή Ηγεσία»), το τμήμα των ακροδεξιών εποίκων μέσα στο δεξιό κόμμα Λικούντ, όπου και καταδίκασε  το σχέδιο απεμπλοκής, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο “Ειρήνη Τώρα” ως “ιό” και δήλωσε ότι «όσον αφορά το ζήτημα των εποικισμών, κατά τη γνώμη μου, οι Εβραίοι μπορούν και πρέπει να ζουν παντού στη Γη του Ισραήλ. Τώρα, … πρώτα απ ‘όλα, κάθε εποικισμός πρέπει να πάρει την έγκριση των αρχών, και οτιδήποτε γίνεται αντίθετα με αυτές τις αποφάσεις θα είναι ενάντια στο νόμο».

Διαχωρισμός των λεωφορείων

Τον Οκτώβριο του 2014, ο Γιαλόν υποστήριξε ένα σχέδιο που θα απαγορεύει ουσιαστικά Άραβες εργάτες να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία που χρησιμοποιούνται από Εβραίους εποίκους. Ο Γιαλόν είπε ότι το σχέδιό του στηρίζεται στις ανάγκες της ασφάλειας.  Όταν το σχέδιο του Γιααλόν επικρίθηκε ως μια μορφή απαρτχάιντ, ο Γιεχούντα Βεινστάιν, Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ, απαίτησε από τον Γιαλόν να αιτιολογήσει την απόφασή του.

Συνέχιση κατασκευής εποικισμών όταν ο Ομπάμα θα έχει φύγει

Στα τέλη του 2014, σε μια συνάντηση με εβραίους εποίκους στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την εμφανή καθυστέρηση του Ισραήλ στην κατασκευή νέων εποικισμών, ο Γιααλόν δήλωσε ότι η κατασκευή εποικισμών αποτελεί μεγάλη ανάπτυξη για το Ισραήλ και σε σχέση με οποιαδήποτε προφανή καθυστέρηση, δήλωσε, “Είναι προσωρινή. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διοίκηση τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία υποστηρίζει αυτή την πολιτική. Η διοίκηση δεν θα μείνει για πάντα και ελπίζω να είναι προσωρινή. ” Ο ίδιος σχολίασε ότι είναι σημαντικό για το Ισραήλ να μην ανταγωνίζονται τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, γιατί η αμερικανική υποστήριξη είναι απαραίτητη στην αντιμετώπιση των διπλωματικών σχέσεων με τον ΟΗΕ,  τον οποίο χαρακτήρισε ως “αντι-Ισραήλ”.

Για την 51 ημερών ισραηλινή “Επιχείρηση Αιχμή προστασίας”

Για την 51 ημερών ισραηλινή “Επιχείρηση Αιχμή προστασίας”που έλαβε χώρα στη Λωρίδα της Γάζας το καλοκαίρι του 2014, όπου πάνω από 2.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν, τουλάχιστον 11.000 τραυματίστκαν και εκατοντάδες χιλιάδες έμειναν άστεγοι, μετά από ανελέητους βομβαρδισμούς, ο Μοζέ Γιαλόν δήλωσε πως επρόκειτο για μια “εντυπωσιακή νίκη” και απέκλεισε την περίπτωση να φτιαχτεί ένα λιμάνι στη Γάζα: “Δεν ενδιαφέρει το Ισραήλ, δεν ενδιαφέρει την Αίγυπτο, δεν ενδιαφέρει ούτε την Παλαιστινιακή άρχη”, είπε.

Σε συνέντευξη τύπου τον Μάιο του 2015, ο Μοζέ Γιαλόν απείλησε ότι:

    “Πρόκειται να χτυπήσουμε άμαχους Λιβανέζους ακόμα και παιδιά.  … Το κάναμε τότε, το κάναμε στη Λωρίδα της Γάζας, και πρόκειται να το κάνουμε και σε κάθε γύρο εχθροπραξιών στο μέλλον. “

Ο Γιαλόν απείλησε επίσης ότι θα ρίξει μια πυρηνική βόμβα στο Ιράν, αν και είπε ότι «δεν είμαστε ακόμη σ’ αυτό το σημείο».

Σχετικά με την πιθανότητα για τη δημιουργία δύο κρατών και μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία δήλωσε ότι αυτός και ο Νετανιάχου “δεν έχουν ψευδαισθήσεις” και ότι δεν πιστεύουν ότι είναι κάτι που θα γίνει άμεσα.

ΠΗΓΕΣ:

wantedforwarcrimes

wikipedia

globalresearch

electronicintifada

timesofisrael

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο