7 μέρες στην απομόνωση: ειδήσεις από τις αμερικανικές φυλακές

H ακόλουθη περίληψη είναι ένα μείγμα ειδήσεων αναφορών, απόψεων και προσωπικών εμπειριών μέσα στις φυλακές που επιβάλλουν καθεστώς απομόνωσης, έτσι όπως δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Solitary Watch.

Ένας δικαστής στη Λουϊζιάνα απέρριψε τις προσπάθειες των δικηγόρων του Άλφρεντ Γούντφοξ, το τελευταίο μέλος των Τριών της Ανγκόλα που βρίσκεται ακόμα στη φυλακή, για απόσυρση των κατηγοριών ή τη μεταφορά της δίκης σε άλλο μέρος της πολιτείας. Ο Γουντφοξ που έχει περάσει αρκετές δεκαετίες στην απομόνωση θα βρεθεί στο εδώλιο για την τρίτη εκδίκαση της υπόθεσης δολοφονίας ενός φρουρού το 1972.

Η Νέα Υόρκη είναι μία από τις δύο πολιτείες της χώρας όπου έφηβοι παραβάτες 16 και 17 ετών αντιμετωπίζονται από το σύστημα ως ενήλικες, κάτι που σημαίνει πως καταλήγουν σε φυλακές ενηλίκων, συμφωνα με το Women’s eNews. Παρά το γεγονός πως οι νέοι αυτοί κρατούνται χωριστά από τους ενήλικες αυτό σημαίνει πως συχνά βρίσκονται στην απομόνωση και στερούνται τις υπηρεσίες και τη στήριξη που οφείλει να προσφέρει η φυλακή.

Η Πενσυλβανία έχει αλλάξει την πολιτική της όσον αφορά τη φυλάκιση τρανσέξουαλ ατόμων, επιτρέποντας τους να βρίσκονται σε φυλακές που είναι ασύμφωνες με το φύλο που τους δόθηκε στη γέννηση. Προηγουμένως, η προστατευτική κράτηση (απομόνωση) ήταν η μόνη επιλογή για τρανσέξουαλ κρατούμενους/νες αφού η στέγασή τους σε πτέρυγες γενικού πληθυσμού είχε θεωρηθεί επικίνδυνη.

Σύμφωνα με στατιστικές της πολιτείας, οι τραυματισμοί από βίαια επεισόδεια ανάμεσα σε νεαρούς κρατουμένους των αναμορφωτηρίων του Νέου Μεξικού παρουσιάζει αύξηση σε σχέση μέ πέρσι. Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε αρμόδιους να εκφράσουν την άποψη πως γι αυτό, τουλάχιστον εν μέρει, ευθύνεται η κατάργηση της απομόνωσης που τέθηκε σε ισχύ από το 2013.

Η Σάντυ Μπράουν, μια τρανσέξουαλ γυναίκα που βρίσκεται σε φυλακή ανδρών στο Μέρυλαντ έχει κερδίσει δικαστική μάχη έπειτα από την παραδοχή δικαστή πως η αντιμετώπισή της στο σωφρονιστικό κατάστημα που κρατείται παραβιάζει τον ομοσπονδιακό νόμο ”Εξάλειψης του Βιασμού στις Φυλακές”. Κατά τη διάρκεια της κράτησης της στην απομόνωση τον περασμένο χειμώνα παρενοχλήθηκε συστηματικά από τους δεσμοφύλακες, συμπεριλαμβανομένου κι ενός που την προέτρεπε να αυτοκτονήσει. Η Σάντυ ήταν έγκλειστη στην απομόνωση για 66 μέρες.

Το VICE, σε συνεργασία με το Marshall Project, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο ” Φυλακές χωρίς τιμωρία” που αποτελει αφιέρωμα για το Vera Project  που ταξίδεψε στη Γερμανία και την Ολλανδία για να εξερευνήσει και να ενημερωθεί για εναλλακτικά μοντέλα φυλάκισης.

Από τις αρχές Αυγούστου, οι δεσμοφύλακες στο Πέλικαν Μπέι στην Καλιφόρνια, έχουν ξεκινήσει να ξυπνούν τους κρατούμενους κάθε μισή ώρα. Η πληροφορία προέρχεται από τους κρατούμενους και τους υποστηρικτές τους. Η πρακτική αυτή χρησιμοποιείται για να εμποδίσει τους αυτοτραυματισμούς και τις αυτοκτονίες αλλα οι κρατούμενοι, οι οικογένειές τους και οι αγωνιστές για τα δικαιώματά τους λένε πως ισοδυναμεί με βασανιστήριο μέσω της στέρησης του ύπνου.

Η Ίβη Λίτγουοκ έγραψε για τις εμπειρίες της στην απομόνωση  στην εφημερίδα Jewish Daily Forward. Η ίδια είχε μεταφερθεί στην απομόνωση επειδή είχε γράψει ηλεκτρονικό μήνυμα για την ιστορία μιας καρκινοπαθούς στην οποία το προσωπικό της φυλακής είχε αρνηθεί την παροχή θεραπείας.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο