Παλαιστίνιοι διασχίζουν το κεντρικό ισραηλινό τσεκπόϊντ που διαχωρίζει την Βηθλεέμ από την Ιερουσαλήμ (φωτογραφία Activestills)
To 1993, το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) υπέγραψαν την πρώτη από μια σειρά συμφωνιών, γνωστών ως οι Συμφωνίες του Όσλο. Η διαδικασία του Όσλο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, δημιούργησε την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ), η οποία υποτίθεται ότι θα ήταν ένας προσωρινός φορέας, που θα οδηγούσε στην τελική συμφωνία ειρήνης, η οποία θα ολοκληρωνόταν μέχρι το 1999. Παρ’ όλ’ αυτά, αντί να αποσύρει την κατοχή του από τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα, και να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να δημιουργήσουν ένα κράτος, το Ισραήλ διαιώνισε την κατοχή και δυνάμωσε την επιβολή ελέγχου πάνω στη ζωή τους, αποσπώντας όλο και περισσότερη από τη γη τους για εβραϊκούς εποικισμούς και επιβάλλοντας σκληρούς περιορισμούς στην μετακίνησή τους. Σήμερα, πάνω από δύο δεκαετίες αφ’ ότου ξεκίνησε, πολλοί Παλαιστίνιοι θεωρούν τη «διαδικασία ειρήνης» του Όσλο, καταστροφική.
Από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία του Όσλο το 1993, το Ισραήλ:
Έχει εγκαταστήσει σχεδόν 400.000 Εβραϊκούς εποικισμούς σε παλαιστινιακά εδάφη στις κατεχόμενες Δυτική Όχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 650.000 ισραηλινοί έποικοι που ζουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην Δυτική Όχθη, παραβιάζοντας τη Διεθνή Νομοθεσία και την επίσημη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.
Έχει διαιρέσει και απομονώσει τα αστικά κέντρα των Παλαιστίνιων στις κατεχόμενες περιοχές, το καθένα από τα υπόλοιπα και από τον εξωτερικό κόσμο, δημιουργώντας εύκολα ελεγχόμενα καντόνια χρησιμοποιώντας στρατηγικά τοποθετημένους εποικισμούς, Τείχη, δρόμους μόνο για Ισραηλινούς, και στρατιωτικά τσεκπόϊντς. Σήμερα, το εγχείρημα των ισραηλινών εποικισμών καλύπτει περίπου το 42% της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Έχει χτίσει ένα δακτύλιο εποικισμών και ένα τείχος γύρω από τα δευρυμένα σύνορα της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, αποκόπτοντάς την από την Δυτική Όχθη, συσφίγγοντας τον ισραηλινό έλεγχο στην πόλη και απαγορεύοντας στους περισσότερους Παλαιστίνιους που βρίσκονται απ’ έξω την πρόσβαση στους τόπους θρησκευτικής λατρείας τους, τις επισκέψεις στις οικογένειές τους και στους φίλους τους, να ανοίξουν επιχειρήσεις, ή να σπουδάσουν. Κάποτε, κέντρο θρησκευτικής, πολιτιστικής και οικονομικής ζωής για τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης, τώρα στους περισσότερους απ’ αυτούς, η είσοδος στην Ιερουσαλήμ είναι απαγορευμένη.
Επέβαλε σοβαρούς περιορισμούς στην μετακίνηση των Παλαιστίνιων, προς και από και μέσα στις κατεχόμενες περιοχές, στους οποίους περιλαμβάνεται και ένα σύστημα έκδοσης αδειών, δίκτυο στρατιωτικών τσεκπόϊντς, και ο παράνομος αποκλεισμός της Γάζας. Αυτοί οι περιορισμοί προκάλεσαν μεγάλα δεινά για τους ανθρώπους, εμπόδισαν την πρόσβασή τους σε ιατρική περίθαλψη, μαθητές από το να πηγαίνουν στα σχολεία τους, αγρότες από το να πηγαίνουν στα χωράφια τους, τις επιχειρήσεις και το εμπόριο και χώρισαν οικογένειες και φίλους.
Προκάλεσε ασφυξία στην παλαιστινιακή οικονομία, ιδιαίτερα στη Γάζα, με περιορισμούς στη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών, την καταστροφή των αγροτικών καλλιεργειών, τους περιορισμούς στην αλιεία, συχνές απαγορεύσεις κυκλοφορίας και αποκλεισμούς, και την καταστροφή των υποδομών κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ως αποτέλεσμα, η ΠΑ και οι Παλαιστίνιοι στις κατεχόμενες περιοχές είναι σε μεγάλο μέρος εξαρτώμενοι από τη διεθνή βοήθεια και από φόρους που συλλέγει το Ισραήλ και τους αποδίδει, σύμφωνα με το Όσλο.
Μετέτρεψε τους Παλαιστίνιους σ’ έναν από τους πιο αστυνομευμένους λαούς στη γη, χρησιμοποιώντας το στρατό τους και την αστυνομία της ΠΑ για να καταστείλει τις αντιδράσεις εναντίον των ισραηλινών στρατιωτικών κανονισμών. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της ΠΑ πηγαίνει στην παραστρατιωτική αστυνομία της παρά σε εκπαίδευση, υπηρεσίες υγείας και στον αγροτικό τομέα.
Κατάστρεψε περισσότερα από 15.000 παλαιστινιακές οικοδομές στις κατεχόμενες περιοχές, σπίτια, καταστήματα, αρδευτικά δίκτυα και συστήματα ύδρευσης, αχυρώνες και άλλα αγροτικά οικήματα. Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τα περισσότερα από 20.000 παλαιστινιακά σπίτια που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιθέσεων.
Σκότωσε σχεδόν 9.500 Παλαιστίνιους, τους περισσότερους πολίτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από 2.000 παιδιά, θάνατοι που προκλήθηκαν από στρατιωτικές επιθέσεις καθώς και από επιθέσεις από έποικους και άλλους ισραηλινούς εξτρεμιστές.