Βρετανία: 343 ακαδημαϊκοί ανακοινώνουν μποϊκοτάζ των ισραηλινών πανεπιστημίων

b2ap3_thumbnail_boycott.jpg

Με ανακοίνωσή τους στη Guardian την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015 343 ακαδημαϊκοί από 72 πανεπιστημιακά ιδρύματα της Βρετανίας δεσμεύονται να μποϊκοτάρουν τα ισραηλινά πανεπιστήμια αρνούμενοι οποιαδήποτε συνεργασία μαζί τους. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Jonathan Rosenhead από τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου “τα ισραηλινά πανεπιστήμια βρίσκονται στο επίκεντρο των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και της καταπίεσης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Αυτές οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν παρά τις πιέσεις που ασκούνται ώστε να μην επικρίνουμε το κράτος του Ισραήλ”.

Είναι γνωστό ότι ισραηλινά πανεπιστήμια έχουν αναπτύξει τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε ποικίλες παραβιάσεις των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού όπως τις αυτόματες, μη επανδρωμένες μπουλντόζες που χρησιμοποιούνται στις κατεδαφίσεις σπιτιών και τα συστήματα ανίχνευσης των τούνελ μέσω των οποίων σπάει ο παράνομος αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας.  

Η καθηγήτρια Jane Hardy που διδάσκει Διεθνή Πολιτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Χερτφορντσάιρ επισημαίνει: “Είναι μια ευκαιρία οι ακαδημαϊκοί να ενώσουν τη φωνή τους με το διογκούμενο παγκόσμιο κίνημα που ζητά να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει, μεταξύ των οποίων και η παρεμπόδιση του δικαιώματος των παλαιστινίων συναδέλφων μας να αποτελούν μέρος της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας”.

Ο καθηγητής Malcolm Levitt από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον εξηγεί τους λόγους για τους οποίους συνυπέγραψε τη δέσμευση αυτή:“ Για δεκαετίες το Ισραήλ απολαμβάνει ιδιαίτερη προστασία και προνόμια παρά την εξόφθαλμα παράνομη κατοχή και την πολιτική εποικισμού. Αυτό το προνομιακό καθεστώς έχει οδηγήσει το Ισραήλ σε ένα αδιέξοδο οι συνέπειες του οποίου είναι όλο και πιο εμφανείς σε όλους μας. Μπροστά στη σιωπή και τη συνενοχή των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας, όλοι εμείς οφείλουμε να ασκήσουμε πίεση όσο καλύτερα μπορούμε”.  

Ο καθηγητής Κώστας Λαπαβίτσας από τη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Λονδίνου προσθέτει τα εξής: “O παλαιστινιακός λαός εξακολουθεί να δείχνει αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα για τη διεκδίκηση των εθνικών δικαιωμάτων του. Αυτή η κίνηση των ακαδημαϊκών της Βρετανίας συνιστά μικρή ένδειξη συμπαράστασης και έναν τρόπο να υπενθυμίσουμε στο Ισραήλ ότι η αλαζονεία της ισχύος είναι λανθασμένη και επικίνδυνη αρχή για κάθε κράτος”.

 Η ανακοίνωση των 343 ακαδημαϊκών της Βρετανίας αναφέρει τα εξής:  

«Ως ερευνητές που εργαζόμαστε σε πανεπιστήμια της Βρετανίας και απαντώντας στο κάλεσμα της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών ανακοινώνουμε ότι:

– Δεν θα δεχτούμε προσκλήσεις για επισκέψεις σε ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα.

– Δεν θα ενεργούμε ως κριτές σε καμία από τις διαδικασίες τους.

– Δεν θα συμμετέχουμε σε συνέδρια που χρηματοδοτούνται, οργανώνονται ή επιχορηγούνται από αυτά ή από άλλα ιδρύματα που συνεργάζονται μαζί τους.

Θα συνεχίσουμε, ωστόσο, να δουλεύουμε μαζί με ισραηλινούς συναδέλφους μας σε ανεξάρτητες εργασίες τους.

Αυτή η δέσμευση αποτελεί την απάντησή μας στην παράνομη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και τις ανυπόφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται ενάντια σε όλα τα τμήματα του παλαιστινιακού λαού. Θα τηρήσουμε αυτή τη στάση μέχρι το κράτος του Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να σεβαστεί τις καθολικές αξίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.theguardian.com/world/2015/oct/27/uk-academics-boycott-universities-in-israel-to-fight-for-palestinians-rights?CMP=share_btn_tw

http://oneworld.org/2015/10/26/we-will-not-work-with-israels-universities-say-340-uk-academics/ (όπου και ο κατάλογος με τα ονόματα των υπογραφόντων)

http://www.commitment4p.com/

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο