Ισπανικό δικαστήριο μπορεί να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

b2ap3_thumbnail_20151113-184550.jpg

 

Εθνικό δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε ότι στην περίπτωση που ο   Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου και έξι άλλοι πολιτικοί αξιωματούχοι πατήσουν  στο ισπανικό έδαφος  θα πρέπει να ειδοποιούνται οι δυνάμεις εθνικής ασφάλειας, για να ανοίξει εκ νέου έρευνα για την επίθεση στον Στόλο της Ελευθερίας,  το 2010.  Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο πλοίο, σκότωσε εννέα ανθρώπους, τραυμάτισε δεκάδες άλλους, συνέλαβε παράνομα όλους τους ακτiβιστές και τους κράτησε στη φυλακή της χώρας, και τελικά τους απέλασε.  Στο πλοίο επέβαιναν και οι Ισπανοί ακτιβιστές Ντέιβιντ Σεγκάρα Σολέρ, Μανουέλ Εσπινάρ Ταπιάλ και Λόρα Αρώ, οι οποίοι κατέθεσαν την μήνυση.

Εφόσον οι ισραηλινοί αξιωματούχοι βρίσκονται στην Ισπανία και η υπόθεση ξανανοίξει, ο δικαστής μπορεί να αποφασίσει να τους ειδοποιήσει  να εμφανιστούν και να καταθέσουν στο δικαστήριο. Ο δικαστής μπορεί να διατάξει τη σύλληψή τους, ακόμη και αν δεν ανταποκριθούν στην κλήτευση, αναφέρει το El Diario. 

Εκτός από τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, η απόφαση αφορά στον  πρώην υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, τον πρώην υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπάρακ, τον  πρώην αναπληρωτή στρατηγικών υποθέσεων Μοζέ Γιαλόν, τον Ελί Γισάι υπουργό εσωτερικών υποθέσεων, τον τότε υπουργό Μπένι Μπέγκιν και τον πρώην αντιναύαρχο Ελιέζερ Μαρόμ, ο οποίος διοικούσε το ισραηλινό ναυτικό όταν η επίθεση κατά του στολίσκου πραγματοποιήθηκε το 2010.

Η έρευνα ξεκίνησε όταν οι Ισπανοί ακτιβιστές που επέβαιναν στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά,  κατέθεσαν μήνυση εναντίον των Ισραηλινών αξωματούχων που εμπλέκονται στην επιδρομή. Στις αρχές του Ιουνίου,  ισπανικό δικαστήριο έκλεισε την 5χρονη έρευνα για την επιδρομή. Στην απόφασή του όμως,  άφησε μια πιθανότητα ότι η υπόθεση μπορεί να ανοίξει εκ νέου αν κάποιος από τους ενόχους έρθει ποτέ στην Ισπανία. Όμως, δεν διευκρίνισε ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν αν αυτό συμβεί.

Ο φάκελος της υπόθεσης τελικά  εστάλθη στο Ανώτατο Δικαστήριο – ενώ η έρευνα έχει πολύ αργή πρόοδο λόγω της πίεσης του Ισραήλ σχετικά με την έρευνα. Η έρευνα ξεκίνησε από τον δικαστή Χοσέ ντε λα Μάτα,  ο οποίος είπε ότι τα γεγονότα μπορεί να αποτελούν εγκλήματα όπως η παράνομη  κράτηση, η απέλαση  και τα βασανιστήρια κατά προσώπων που προστατεύονται σε ένοπλες συγκρούσεις. 

 eldiario.es/

 yenisafak

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο