Η Σαουδική Αραβία σκοτώνει αμάχους στην Υεμένη με όπλα από τις Η.Π.Α.

As-Yemenis-die-in-bomb-attacks-Saudi-Royalty-Flaunts-Lavish-French-Holiday-photos-5.jpg

 

της  Marjorie Cohn*

Η Σαουδική Αραβία διαπράττει  εγκλήματα πολέμου και η Αμερική γίνεται συνεργός της,  παρέχοντας στους Σαουδάραβες  στρατιωτική βοήθεια. Τον Σεπτέμβριο του 2015  σαουδικά αεροσκάφη σκότωσαν 135 πολίτες που γιόρταζαν έναν γάμο στην Υεμένη. Οι αεροπορικές επιθέσεις έχουν σκοτώσει 2.800 αμάχους, μεταξύ των οποίων 500 παιδιά. Το Human Rights Watch καταγγέλλει ότι οι βομβαρδισμοί αυτοί “σκοτώνουν και τραυματίζουν αδιακρίτως.”

Αυτή η σύγκρουση αποτελεί μέρος ενός  αγώνα για την εξουσία μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Οι Σαουδάραβες βομβαρδίζουν την Υεμένη προκειμένου να νικήσουν τους αντάρτες Χούτι, οι οποίοι  αντιστέκονται στην κυβερνητική καταστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το Ιράν έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει τους Χούτις, παρόλο που το Ιράν το αρνείται αυτό.  Η Υεμένη βρίσκεται σε στρατηγική θέση  σε μια στενή πλωτή οδό που συνδέει τον Κόλπο του Άντεν με την Ερυθρά Θάλασσα. Μεγάλο μέρος του πετρελαίου παγκοσμίως περνά μέσα από αυτή την πλωτή οδό.

Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών   δήλωσε, τον Οκτώβριο του 2015,  πως ο  συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας,  έχει διαπράξει “σοβαρές παραβιάσεις”  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμάχων.  Αυτά περιλαμβάνουν αδιάκριτες επιθέσεις σε αγορές,  σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων πολιτών της Υεμένης, σε αποθήκες   ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως  και εκ προθέσεως παρεμπόδιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Η επιτροπή εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι ο συνασπισμός θεωρεί  πως γειτονιές αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των Μάρρα και Σαντάχ,  είναι νόμιμοι στόχοι. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει αναφέρει 100 επιθέσεις σε νοσοκομεία.

Το Πρωτόκολλο Ι των Συμβάσεων της Γενεύης απαγορεύει τη στόχευση αμάχων. Προβλέπει ότι τα μέρη μιας σύγκρουσης “πρέπει ανά πάσα στιγμή να διακρίνουν μεταξύ του άμαχου πληθυσμού και των  μαχητών και μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών στόχων και, συνεπώς, πρέπει να κατευθύνουν τις δραστηριότητές τους μόνο κατά των στρατιωτικών στόχων.”

 

Saudi-Arabia-reluctant-to-end-airstrikes-on-Yemen-600x300.jpg

 

Τον Ιανουάριο του 2016, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας  εκτέλεσε 47 άτομα, μεταξύ των οποίων έναν  γνωστό ειρηνιστή  σιίτη κληρικό , ο οποίος ήταν ηγέτης της Αραβικής Άνοιξης,  το 2011, στη Σαουδική Αραβία.
Οι περισσότεροι αποκεφαλίστηκαν. Αυτό  όταν το κάνει ο ISIS τρομάζουμε. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, John Kirby,  εξέφρασε πολύ χαλαρά τη διαφωνία του: “Πιστεύουμε ότι οι διπλωματικές σχέσεις και οι άμεσες συνομιλίες παραμένουν ζωτικής σημασίας για την αξιοποίηση των διαφορών.”

Επίσης, τον Ιανουάριο 2016, ο Παλαιστίνιος καλλιτέχνης και ποιητής Ασράφ Φαγιάντ,  ένας Σαουδάραβας πολίτης του οποίου η οικογένεια είναι από τη Γάζα, καταδικάστηκε σε θάνατο με αποκεφαλισμό. Φερόμενα εγκλήματά του: η «αποστασία», η  απάρνηση  του Ισλάμ, και ότι φωτογράφιζε γυναίκες. “Καθ’ όλη αυτή τη διαδικασία”, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία του Ηνωμένου Βασιλείου,   “στον Ασράφ απαγορεύθηκε η πρόσβαση σε δικηγόρο – σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.”

Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συμβαλλόμενα μέρη των Συμβάσεων της Γενεύης, που ορίζουν ως σοβαρές παραβιάσεις την εκ προθέσεως θανάτωση, την εσκεμμένη πρόκληση μεγάλης κακουχίας ή σοβαρού τραυματισμού  και τα βασανιστήρια ή την απάνθρωπη μεταχείριση. Οι σοβαρές παραβιάσεις θεωρούνται εγκλήματα πολέμου. Επίσης απαγορεύονται   “οι απαγγελίες ποινών και οι εκτελέσεις χωρίς προηγούμενη απόφαση  από δικαστήριο με κανονική σύνθεσή σύμφωνα με όλες τις δικαστικές εγγυήσεις που αναγνωρίζονται ως απαραίτητες από τους πολιτισμένους λαούς.”

Παρά το γεγονός ότι ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Σαουδική Αραβία είναι συμβαλλόμενα μέρη του Καταστατικού της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αυτό το Καταστατικό έχει θέσει κάποια στάνταρτς σχετικά με τον ηθικό αυτουργό.   Λέει ότι ένα άτομο μπορεί να καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου, εάν αυτός ή αυτή “βοηθάει, υποκινεί ή αλλιώς στηρίζει” τη διάπραξη ή την απόπειρα διάπραξης  εγκλήματος “, συμπεριλαμβανομένης της παροχής των μέσων για την διάπραξή του.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ο κύριος προμηθευτής όπλων της Σαουδικής Αραβίας. Τον Νοέμβριο του 2015, οι ΗΠΑ πούλησαν όπλα αξίας 1,29 δις δολαρίων στη Σαουδική Αραβία.  Σ’ αυτά περιλάμβανονταν περισσότερες από 10.000 βόμβες, πυρομαχικά, όπλα και εξαρτήματα που έχουν κατασκευαστεί από τις εταιρείες Raytheon και  Boeing, καθώς και βόμβες διάτρησης (bunker buster) και κατευθυνόμενες με λέιζερ και “γενικής χρήσης”  βόμβες. Ένα μήνα νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εγκρίνει την πώληση πολεμικών πλοίων  στη Σαουδική Αραβία, αξίας   11.250.000.000 δολαρίων. Οι ΗΠΑ παρέχουν επίσης τις μυστικές υπηρεσίες και την υλικοτεχνική υποστήριξη στο συνασπισμό. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πουλήσει στους  Σαουδάραβες όπλα αξίας 100  δις δολαρίων. Οι πωλήσεις αυτές έχουν εμπλουτίσει σημαντικά τον τομέα της άμυνας των ΗΠΑ.

Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες “συνήθως κοιτάζουν από την άλλη πλευρά, ή ανακοινώνουν προσεκτικές προειδοποιήσεις σε εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η Σαουδική βασιλική οικογένεια επιτίθεται στους διαφωνούντες και στην ελευθερία του λόγου και επιτρέπει στην ελίτ της να χρηματοδοτεί ισλαμιστές εξτρεμιστές”, σύμφωνα με τα λόγια του David Sanger, των New York Times; “Σε αντάλλαγμα” συνεχίζει ο  Sanger,  “η Σαουδική Αραβία έγινε για την Αμερική η πιο αξιόπιστη πηγή πετρελαίου , τακτικός προμηθευτής μυστικών υπηρεσιών και   πολύτιμο αντίβαρο στο Ιράν.” Η  Σαουδική Αραβία, και ο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ,  το Ισραήλ, αντιτάχθηκαν στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Τον Απρίλιο του 2015, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εμπόδισε εννέα ιρανικά πλοία φορτωμένα με εφόδια να φτάσουν στην Υεμένη. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έστειλε επίσης ένα αεροπλανοφόρο στην περιοχή για να ενδυναμώσει το σαουδικό εμπάργκο στις προμήθειες . Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, 21 εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται βασικών υπηρεσιών, και πάνω από 1,5 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί. Η UNICEF επισημαίνει ότι έξι εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν αρκετά τρόφιμα.
Επιπλέον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει να αποτρέψει τον έλεγχο της Σαουδικής Αραβίας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη. Τον Οκτώβριο του 2015, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλοκάρισαν μια πρόταση  κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η οποία θα απαιτούσε από την προεδρία της επιτροπής να επικοινωνήσει με “όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση και να τονίσει την ευθύνη τους να σέβονται και να τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.”

Η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ  επίσης παραβιάζει το εθνικό δίκαιο με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στους Σαουδάραβες.   Ο νόμος του Leahy  απαγορεύει την αμερικανική βοήθεια προς   ξένες δυνάμεις ασφαλείας ή αξιωματικούς του στρατού  “εάν ο Γενικός Γραμματέας του Κράτους  έχει αξιόπιστες πληροφορίες ότι η εν λόγω μονάδα έχει διαπράξει μια σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.” Ο γερουσιαστής  Patrick Leahy   (D-Vt.), από τον οποίο ονομάστηκε ο νόμος,  είπε : “Οι εκθέσεις των απωλειών  των αμάχων από τις αεροπορικές επιθέσεις της Σ. Αραβίας σε πυκνοκατοικημένες περιοχές [στην Υεμένη] μας αναγκάζουν να ρωτήσουμε αν οι πράξεις αυτές, που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παραβιάζουν τον νόμο.
Επιπλέον, η 22 U.S.C. ενότητα 2304 προβλέπει ότι “δεν επιτρέπεται να παρασχεθεί καμία βοήθεια για την ασφάλεια  οποιαδήποτε κυβέρνησης  εμπλέκεται σε συνεχόμενες  κατάφωρες παραβιάσεις των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Η Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων υποχρεώνει τα κράτη μέλη να παρακολουθούν τις εξαγωγές όπλων και να προσέχουν να μην καταλήγουν να χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ΗΠΑ  έχουν υπογράψει την συνθήκη αν και δεν την έχουν επικυρώσει. Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, όποιος έχει υπογράψει απαγορεύεται να λειτουργεί  σε αντίθεση με το αντικείμενο και τον σκοπό της Συνθήκης.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις πωλήσεις όπλων και τη στρατιωτική υποστήριξη στη Σαουδική Αραβία και να υποστηρίξει μια ανεξάρτητη έρευνα για τις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ και τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταματήσουν να συμμετέχουν αλλά και να κάνουν  έκκληση για τον τερματισμό του αποκλεισμού – έτσι ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να μπορεί να φθάσει σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη – να επιδιώξουν με  διπλωματικές προσπάθειες  τον τερματισμό της σύγκρουσης  και να επικυρώσουν τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων.

Σε μια ενδιαφέρουσα κίνηση, οι Σαουδάραβες συνεισέφεραν  10 εκατομμύρια δολάρια για το Ίδρυμα Κλίντον, λίγο πριν η Χίλαρι Κλίντον γίνει υπουργός. Το 2011, το έτος που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε τεκμηριώσει εκατοντάδες σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Σαουδική Αραβία, η Χίλαρι επέβλεψε την πώληση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών για τους Σαουδάραβες,  αξίας 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλώνοντας ότι ήταν για το εθνικό  συμφέρον των ΗΠΑ. Η συμφωνία ήταν “πρώτη προτεραιότητα” για τη Χίλαρι, σύμφωνα με τον Andrew Shapiro, βοηθό γραμματέα του κράτους. Δύο μήνες πριν η συμφωνία κλείσει, η Boeing, κατασκευάστρια ενός από τα μαχητικά αεροσκάφη που οι Σαουδάραβες σκόπευαν να αποκτήσουν, συνέβαλε  900.000 δολάρια στο Ίδρυμα Κλίντον.
Η Χίλαρι λέει τώρα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποκτήσουν «στενότερη στρατηγική συνεργασία» με τη Σαουδική Αραβία.

Μετάφραση: ‘Αντζελα Ιωαννίδου
___________________________________
*Η Marjorie Cohn είναι καθηγητής στη Νομική Σχολή Thomas Jefferson  και πρώην πρόεδρος της  National Lawyers Guild.  Είναι συν-συγγραφέας του “Cameras in the Courtroom: Television and the Pursuit of Justice.”  Το πιο πρόσφατο βιβλίο της ειναι το “Drones and Targeted Killing: Legal, Moral, and Geopolitical Issues.

 telesurtv.net

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο