Κινητοποίηση κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού (Βίντεο)

Σε καθεστώς διπλής κινητοποίησης βρίσκονται από τις 24/1/2016 οι κρατούμενοι των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού και ενώ η ικανοποίηση των αιτημάτων τους δεν προϋποθέτει την έγκριση της τρόικα παρά μόνο την απλή και αυτονόητη εφαρμογή του σωφρονιστικού κώδικα, τόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και η διεύθυνση της φυλακής κωφεύουν.
 
Η πρώτη κινητοποίηση στα πλαίσια της οποίας οι πτέρυγες Α,Β,Γ και Δ αρνούνται την μεσημεριανή καταμέτρηση και κατάκλιση ενώ παρατείνουν και την βραδινή κατά δυο ώρες έχει ως αιτήματα την παροχή δυνατότητας να αγοράζουν με δικά τους έξοδα ηλεκτρικό μάτι, βραστήρα νερού και καλοριφέρ καθώς επίσης και να σταματήσει η αναίτια απόρριψη αιτήσεων για τα επισκεπτήρια τους.  
 
Οι κρατούμενοι ισχυρίζονται ότι ενώ έχουν περάσει περίπου τέσσερεις μήνες από τότε που ο Γ.Γ. του υπουργείου δικαιοσύνης κύριος Ευτύχης Φυτράκης εγγυήθηκε προσωπικά, προκειμένου να λήξει η προηγούμενη αντίστοιχη κινητοποίηση, ότι θα ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του όπως για παράδειγμα η βελτίωση του συσσιτίου, η εξασφάλιση θέρμανσης και η τοποθέτηση θερμοσιφώνων προκειμένου οι κρατούμενοι να μπορούν να κάνουν μπάνιο με ζεστό νερό ωστόσο δεν έχει γίνει κάποιο βήμα έστω για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Σε αντίθεση η πρωτοβουλία ορισμένων κρατούμενων να αγοράσουν με δικά τους έξοδα βραστήρες νερού προκειμένου να μπορούν έστω με αυτόν τον τρόπο να κάνουν μπάνιο προσέκρουσε στην άρνηση της διευθύντριας η οποία έχει απαγορεύσει αυτή την δυνατότητα. 
 
Να σημειωθεί ότι τα κοινόχρηστα μπάνια που βρίσκονται στο υπόγειο της κάθε πτέρυγας και τα οποία σύμφωνα με τους κρατούμενους διαθέτουν ζεστό νερό για 30 λεπτά την ημέρα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες 300 περίπου εγκλείστων ανά πτέρυγα, βρίσκονται σε τόσο τραγική κατάσταση που και να παραβλέψει κανείς τις ξεχαρβαλωμένες εγκαταστάσεις και τα περιττώματα από αρουραίους δημιουργείται τουλάχιστον η εντύπωση πως ακόμα και αν δεν κολλήσει κάποιος κάποια ασθένεια σίγουρα θα βγει πιο βρώμικος από όσο μπήκε.
{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=8nrKgT6DWhE","width":"800","height":"450"}
 
Το ίδιο συμβαίνει και με την θέρμανση δεδομένου ότι τόσο οι εγκαταστάσεις όσο και το πετρέλαιο θέρμανσης είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτες σε έναν χώρο που αφενός λόγω της παλαιότητας του και αφετέρου λόγω του υπερπληθυσμού που καθιστά απαραίτητο να παραμείνουν ανοιχτά τα παράθυρα των κελιών για αρκετή ώρα ώστε να ανανεώνεται ο αέρας. Η διευθύντρια όπως καταγγέλλουν οι κρατούμενοι αρνείται να επιτρέψει ηλεκτρικά καλοριφέρ με έξοδα των ίδιων των κρατουμένων κάτι που μέχρι το περασμένο χρόνο επιτρεπόταν με ευθύνη των αρχιφυλάκων.
 
Τα πράγματα δεν αλλάζουν σε τίποτε και σε σχέση με το συσσίτιο το οποίο σερβίρεται όχι μόνο σε ανεπαρκείς μερίδες αλλά επιπλέον “γαρνίρεται” με μια ποικιλία από διαφορετικής ράτσας κατσαρίδες. Η προσπάθεια ορισμένων κρατουμένων να αγοράσουν με δικά τους έξοδα ηλεκτρικό μάτι προκειμένου να μαγειρεύουν μόνοι τους το φαγητό τους με προϊόντα που αγοράζουν από τον μπακάλη της φυλακής έχει καταλήξει να θεωρείται ένα εξαιρετικό προνόμιο το οποίο όποιος το έχει καλό είναι να μην διαμαρτύρεται.
 Η διανομή συσσιτίου στις φυλακές μερίδες. Ανεπαρκείς μερίδες γαρνιρισμένες με κατσαρίδες διαφόρων ειδών.
Σύμφωνα με την ίδια την διευθύντρια κ. Χαραλαμπία Κουτσομιχάλη η άρνηση της δεν προκύπτει από κάποιου είδους σαδιστικής αντίληψης για τα καθήκοντα της αλλά από το αντικειμενικό γεγονός ότι οι απαρχαιωμένες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις των φυλακών δημιουργούν κίνδυνο βραχυκυκλώματος και πως ήδη χάρη στην κινητοποίηση των κρατουμένων έχει εγκριθεί σχετικό κονδύλι ύψους 60.000 ευρώ. 
Οι κρατούμενοι της φυλακής Κορυδαλλού παραμένουν δύσπιστοι καθώς ισχυρίζονται ότι η διευθύντρια προσπαθεί να επιβάλλει ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, διευθύνοντας από το γραφείο της και αφαιρώντας αρμοδιότητες από τους αρχιφύλακες οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα αφού βρίσκονται σε καθημερινή τριβή με τους φυλακισμένους. Αποτέλεσμα αυτού του συγκεντρωτισμού είναι να απορρίπτονται αιτήσεις για ελεύθερα επισκεπτήρια έγκλειστων των οποίων οι συγγενείς έρχονται σε πολλές περιπτώσεις από άλλα κράτη προκειμένου να δουν τους ανθρώπους τους. Όπως καταγγέλλουν οι κρατούμενοι οι εγκαταστάσεις των επισκεπτηρίων είναι ακατάλληλες, το τριπλό τζάμι που μεσολαβεί μεταξύ του εγκλείστου και του επισκέπτη είναι τόσο θολό που καθιστά την οπτική επαφή σχεδόν αδύνατη και τα περισσότερα ακουστικά ενδοεπικοινωνίας είτε βουίζουν, είτε δεν λειτουργούν καθόλου.
Αυτό που η στην ουσία ζητάει η επιτροπή αγώνα των κρατουμένων είναι η τήρηση του σωφρονιστικού κώδικα ή αλλιώς οι αντισταθμιστικές λύσεις στις περιπτώσεις που αυτό είναι αδύνατό λόγω έλλειψης κονδυλίων.   
 
Παράλληλα οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού διεξάγουν  από τις 6/02/2016 άλλη μια ταυτόχρονη κινητοποίηση κρατώντας ανοιχτό το προαύλιο δυο ώρες μετά το προβλεπόμενο διεκδικώντας την επιστροφή του συγκρατούμενου τους Φάμπιο Ντούσκο ο οποίος σύμφωνα με τις καταγγελίες τους «απήχθει» έπειτα από εισβολή των ΕΚΑΜ στο κελί του χωρίς συγκεκριμένο λόγο και προκειμένου να μεταχθεί παρατύπως στην Διεύθυνση Μεταγωγών όπου κρατείται σε απομόνωση και στερείται ακόμα και το δικαίωμα του στον προαυλισμό.
Η διοίκηση της φυλακής αρνήθηκε ενώπιων της επιτροπής αγώνα κρατουμένων οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό επιρρίπτοντας τις ευθύνες αορίστως σε κάποια εισαγγελική αρχή. 
 
Οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο