Λιβύη: Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν ένα ήδη κατεστραμένο κράτος

 

Οι ΗΠΑ  βομβαρδίζουν συνεχώς την περιοχή γύρω από τη Σύρτη της Λιβύης, σε μια νέα κλιμάκωση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.  Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στη Λιβύη ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης εκστρατείας ενάντια στο  ισλαμικό κράτος.

s3.reutersmedia.net.jpg

 

Πρόκειται για την έναρξη της μεγαλύτερης Δυτικής στρατιωτικής επιχείρησης στο έδαφος της Λιβύης  από την εκστρατεία βομβιστικών  επιθέσεων του 2011, η οποία απομάκρυνε το καθεστώς Καντάφι, σκότωσε δεκάδες χιλιάδες και διαίρεσε το λιβυκό κράτος. Το αποτέλεσμα ήταν το πέντε ετών χάος και ο εμφύλιος πόλεμος, καθώς τουλάχιστον τέσσερις περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν αγωνιστεί για την επιρροή και τον γενικό έλεγχο.

Ανακοινώνοντας τις επιθέσεις, αμερικανοί αξιωματούχοι και  μέλη της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) δήλωσαν ότι οι αμερικανοί μαχητές «καλούνται» να βοηθήσουν την κυβέρνηση στον αγώνα της κατά του ISIS. Υπάρχει κάτι το Όργουελιανικό σε αυτούς τους ισχυρισμούς. Ο πρωθυπουργός Sarraj και η κυβέρνησή του είχαν επιβληθεί στη χώρα, στις αρχές του έτους, από – το μαντέψατε – τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της. Ο ορισθείς Πρωθυπουργός μεταφέρθηκε στην Τρίπολη από την εξορία στην Τυνησία με σαουδικό αεροπλανοφόρο και είχε καταφύγει για μήνες σε μια ναυτική βάση στο λιμάνι της πρωτεύουσας, επειδή κρίθηκε πάρα πολύ επικίνδυνο γι ‘αυτόν να ταξιδέψει σε μια εχθρική χώρα.
Ακόμη και τώρα, μετά από μήνες στρατιωτικών επεμβάσεων από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, η Λιβυκή  Κυβέρνηση  Εθνικής Συμφωνίας , του Sarraj, δεν αναγνωρίζεται σε μεγάλα τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων, σύμφωνα με ορισμένες αναφοές, στο μεγαλύτερο τμήμα της Τρίπολης. Το ανατολικό τμήμα της χώρας ελέγχεται από δυνάμεις πιστές στον Στρατηγό Khalifa Haftar που δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση και έχουν ξεκινήσει τη δική τους εκστρατεία εναντίον του IS.

 

Η κατάρα του πετρελαίου

Οι επιθέσεις στο ισλαμικό κράτος,   το οποίο κατέχει μερικά από τα πιο σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου των παραγωγικών περιοχών της χώρας, είναι ανεξάρτητες από αυτό το πλαίσιο. Έρχονται σε μια εποχή που ο έλεγχος του IS φαίνεται να εξασθενεί παρά να ενισχύεται, και έχει ενδιαφέρον, πως ξεκινούν μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της New York Times για μια συμφωνία μεταξύ της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας και των Φρουρών  Εγκαταστάσεων Πετρελαίου, να ανοίξουν εκ νέου τρία ανατολικά λιμάνια που δεν φόρτωναν πετρελαίο για δεκαοχτώ μήνες. Το έγγραφο ανέφερε ότι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου εκτιμά ότι σε εθνικό επίπεδο η παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 150.000 βαρέλια την ημέρα, από περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα, μέσα σε δύο εβδομάδες.

Η νέα επίθεση από τις ΗΠΑ είναι μέρος μιας προσπάθειας να εξασφαλίσει την ηγεμονία σε μια από τις πιο σημαντικές χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Η Λιβύη διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στην Αφρική, και το πέμπτο μεγαλύτερο αποθέμα φυσικού αερίου. Η θέση της τόσο κοντά στην Ευρώπη την καθιστά ιδιαίτερα σημαντική στρατηγικά για τις δυτικές δυνάμεις. Οι δυνάμεις που θα ανακαταλάβουν τη Σύρτη και τη λεκάνη της Σύρτης στο νότιο τμήμα της – τη θέση του 80% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων – θα είναι αυτές που θα ελέγχουν τη λιβυκή οικονομία.

Η Δυτική στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη είναι υπό συζήτηση εδώ και μήνες τώρα. Συμφωνήθηκε κατ ‘αρχήν στο πρόσφατο συνέδριο της Βαρσοβίας στο ΝΑΤΟ.  Μια φιλική και αποτελεσματική κυβέρνηση στη Λιβύη είναι σημαντική  για την εξασφάλιση από τη Δύση του έλεγχου του πετρελαίου, αλλά και για τις χώρες της ΕΕ, για να αναχαιτιστεί η ροή των μεταναστών σε όλη τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Η επίθεση είναι επίσης πιθανό να είναι μια απάντηση στην αναδιάταξη της Ρωσικής επιθετικότητας στον αέρα στη Συρία.

Αυτό το είδος της νεο-αποικιακής επέμβασης συσσωρεύει μόνο περαιτέρω δυστυχία για τον λαό της Λιβύης, που έχει ήδη υποστεί μια κοινωνική κατάρρευση, ως αποτέλεσμα της τελευταίας επέμβασης. Θα εδραιώσει διαιρέσεις και θα εντείνει τη βία. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να σπάσει η εμμονή των κυβερνήσεών με στρατιωτικές λύσεις.

 www.defenddemocracy.press/libya-us-now-bombing-state-already-destroyed/

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο