Η τρομοκρατία του άρθρου 187Α – Κατηγορούμενοι διά βίου (της Άντας Ψαρρά)

11-dikastirio-630.jpg

 
αναδημοσίευση από efsyn (18/04/2016)
 
Συντάκτης: 

Αντα Ψαρρά

Εχουμε ασχοληθεί συχνά στο παρελθόν με το σκληρό άρθρο 187 Α του Ποινικού Κώδικα και τη διεθνή πολιτική συγκυρία που έγινε αφορμή να υιοθετηθεί ένα «ειδικό», ακραία τιμωρητικό, αλλά και οριακό ως προς βασικές αρχές της δικαιοσύνης νομικό πλαίσιο.

Μάλιστα, υιοθετήθηκε ενώ ήδη υπήρχε το άρθρο 187 (1) περί εγκληματικής οργάνωσης.

Είναι γνωστό ότι η «17 Νοέμβρη», η υπόθεση ΕΛΑ, αλλά και σήμερα η Χρυσή Αυγή δικάστηκαν και δικάζονται με το άρθρο 187 (1), όπως και όλες οι οργανώσεις που επιδίδονται σε βαριά κακουργηματικές πράξεις.

Σήμερα θα καταγράψουμε με ποιον πρωτοφανή τρόπο εφαρμόζεται αυτό το νομικό πλαίσιο και πού ακριβώς έχει οδηγήσει μια σειρά ανθρώπων που κρίθηκαν μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ)». Σημειώνουμε ότι με το πλαίσιο αυτό έχουν καταδικαστεί σε πολλές δεκάδες χρόνια κάθειρξη και όσοι κρίθηκαν μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα».

Ενας λαβύρινθος δώδεκα συνεχόμενων δικών, ένα γαϊτανάκι παρόμοιων βουλευμάτων και παρατεινόμενες εσαεί ανακριτικές διαδικασίες και προφυλακίσεις για τους ίδιους κατηγορουμένους, σε διάφορους συνδυασμούς, με βάση εν λόγω άρθρο, έχουν φορτώσει και συνεχίζουν να τους φορτώνουν με δεκάδες χρόνια καθείρξεων, επιπλέον των ποινών που προβλέπονται από τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, πέραν των καταδικαστικών αυτών αποφάσεων της Δικαιοσύνης, έσπευσε να υιοθετήσει και γι’ αυτούς τους κρατουμένους και μία επιπλέον ποινή και συγκεκριμένα τις ειδικές φυλακές Γ τύπου. Πρόσφατα στους συνδυασμούς προστέθηκαν ακόμα και συγγενείς αλλά και φίλοι των καταδικασμένων.

Το απόλυτο κακό

…Είναι αντιεξουσιαστές, είναι αναρχικοί μηδενιστές, θέλουν να διαλυθεί το κράτος, διαθέτουν όπλα και εκρηκτικά, κατασκευάζουν εκρηκτικούς μηχανισμούς, νοικιάζουν σπίτια-κρυψώνες, κλέβουν αυτοκίνητα, ληστεύουν τράπεζες, δημιουργούν επεισόδια, γράφουν εμπρηστικές ανακοινώσεις, αναλαμβάνουν την ευθύνη για ενέργειες, οι συλλήψεις τους απασχολούν μονοθεματικά τα δελτία ειδήσεων, οι φωτογραφίες τους δίνονται στη δημοσιότητα.

Με δυο λόγια είναι το απόλυτο κακό και για τον λόγο αυτό υπάρχει μόνο γι’ αυτούς το ειδικό νομικό πλαίσιο (187 Α) που τους καταδικάζει συλλογικά και με «καπέλο».

Ολοι εξ ορισμού και άσχετα με την όποια εμπλοκή τους σε οποιαδήποτε πράξη ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση και στην περίπτωση που δεν προκύπτει η ταυτότητα της οργάνωσης, τότε αυτομάτως καταχωρίζονται στους «Πυρήνες» και φορτώνονται όλες τις πράξεις.

pinakas_79.jpg

Παραμένουν αενάως προφυλακισμένοι, ενώ ακόμα και στους καταδικασμένους απαγγέλλονται νέες κατηγορίες για πράξεις που διαπράχτηκαν ενώ οι ίδιοι ήταν στη φυλακή. Η εκκρεμοδικία είναι γι’ αυτούς τις περισσότερες φορές μια… απαγορευμένη έννοια. Μόνον ακούγοντας το ύψος των ποινών είναι εύκολο να υποθέσει κάποιος ότι προφανώς μιλάμε για εγκληματική οργάνωση που έχει διαπράξει φόνους, αιματηρές ληστείες, εγκλήματα ρατσιστικού μίσους, βιασμούς, εισαγωγή τόνων ηρωίνης, εμπόριο όπλων κ.ο.κ.

Κι όμως οι συγκεκριμένες πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται είναι φυσικά κακουργήματα, ωστόσο ανάμεσά τους δεν υπάρχει ούτε καν τραυματισμός πλην δύο αστυνομικών που τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά σε μια καταδίωξη.

Το δικαστικό «παράδοξο» του άρθρου 187 Α

Τα παρακάτω λόγια ανήκουν στον π. αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Μαρκή, που συμμετείχε στην εκδίκαση, όχι με το 187 Α αλλά με το 187 άρ. 1 (περί εγκληματικής οργάνωσης), της υπόθεσης της «17 Νοέμβρη». «Υπερβολές πάντα υπάρχουν και στην πιο σωστή νομοθετική ρύθμιση.

Δεν έχω ανάμειξη ούτε εμβάθυνση στο πώς έγινε ο νόμος αυτός (σ.σ. ο αντιτρομοκρατικός που πρόσθεσε το 187 Α) και πολύ πιθανό να οφείλεται και σε διεθνείς συγκυρίες που υποχρέωσαν και τη χώρα μας να συμμορφωθεί διαχωρίζοντας την εγκληματική οργάνωση από την τρομοκρατία» (συνέντευξη στην «Εφ.Συν.» 10/6/2015).

 

2011-2016

Τα αποτελέσματα μιας αμφιλεγόμενης δικαστικής διαδικασίας

Ολοι εξ ορισμού και άσχετα με την όποια εμπλοκή τους σε οποιαδήποτε πράξη ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση και στην περίπτωση που δεν προκύπτει η ταυτότητα της οργάνωσης, τότε αυτομάτως καταχωρίζονται στους «Πυρήνες» και φορτώνονται όλες τις πράξεις. Παραμένουν αενάως προφυλακισμένοι, ενώ ακόμα και στους καταδικασμένους απαγγέλλονται νέες κατηγορίες για πράξεις που διαπράχτηκαν ενώ οι ίδιοι ήταν στη φυλακή

① Πρώτη υπόθεση (Χαλάνδρι)

Κατηγορίες: α) ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση ΣΠΦ από 1.1.2008 έως 23.9.2009, β) έκρηξη στην οικία του Π. Χηνοφώτη, γ) έκρηξη στην οικία της Λ. Κατσέλη, δ) έκρηξη στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ε) προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών (για τις ως άνω εκρήξεις και ενός προσχεδίου εκρηκτικού μηχανισμού που βρέθηκε σε ντουλάπι του διαμερίσματος του Χαλανδρίου)

Η δίκη ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2011 και τελείωσε τον Ιούλιο 2011. Πολυετείς καθείρξεις και για τους 7.

② Δεύτερη υπόθεση (Χαλάνδρι)

Αφορά όσους είχαν διαφύγει στις πρώτες συλλήψεις (οι συλλήψεις έγιναν σε διαμέρισμα στον Βόλο). Η δίκη ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2011 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2012. Πολυετείς καθείρξεις για τους 4.

③ Τρίτη υπόθεση (Χαλάνδρι) Η «περίπτωση» Κ. Σακκά

Στις 7.1.2014 ο Κ. Σακκάς συνελήφθη για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί μετά την απεργία πείνας για την παράνομη παράταση της προφυλάκισής του επί 30 μήνες. Κατά τη σύλληψή του έδωσε αποτυπώματα. Μία εβδομάδα μετά (14.1.2014), συνελήφθη εκ νέου γιατί σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, εντοπίστηκαν αποτυπώματά του στην εξωτερική πλευρά πλαστικής σακούλας σουπερμάρκετ που είχε βρεθεί στο διαμέρισμα του Χαλανδρίου το 2009.

Ηδη όμως τα αποτυπώματά του ήταν γνωστά από την πρώτη σύλληψή του το 2010. Παρά ταύτα παραπέμφθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση ΣΠΦ (από 1.1.2008 έως 23.9.2009, για τρίτη φορά – παρά την εκκρεμοδικία) και για τις πράξεις της οργάνωσης. Για τις ίδιες πράξεις παραπέμφθηκε και ο Α. Μπουρζούκος που είχε συλληφθεί για τη ληστεία του Βελβεντού, ενώ του ασκήθηκε δεύτερη ποινική δίωξη για ένταξη στη ΣΠΦ (βρέθηκε ένα αποτύπωμά του σε άδειο μπουκάλι μπίρας). Η δίκη ξεκίνησε στις 28.11.2014 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα για 18 κατηγορουμένους. Η εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτή η ένσταση εκκρεμοδικίας για την ένταξη ΣΠΦ και να καταδικαστούν για τα υπόλοιπα.

④ Τέταρτη υπόθεση (3 βουλεύματα, συλλήψεις σε Πεύκη και Βόλο, επιστολές με εκρηκτική ύλη, όπλα σε διαμέρισμα στη Ν. Σμύρνη)

Συνολικά 19 κατηγορούμενοι, από τους οποίους 13 ήταν ήδη κρατούμενοι, 4 ελεύθεροι και 2 είχαν διαφύγει τη σύλληψη. Η δίκη ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2012 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο 2015 με εισαγγελέα τον Σωτήρη Μπάγια.

Ηδη πολλοί από τους κατηγορουμένους είχαν πολλαπλή δίωξη για το ίδιο αδίκημα της ένταξης στην οργάνωση ΣΠΦ. Επίσης ορισμένοι από τους κατηγορουμένους κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε ενέργειες που διαπράχτηκαν ενώ οι ίδιοι ήταν φυλακισμένοι. Πολυετείς καθείρξεις και πάλι αλλά και συγκεκριμένες αθωώσεις και για λόγους εκκρεμοδικίας. Δεν αναγνωρίστηκε ρόλος ηγεσίας στη ΣΠΦ.

⑤ Για την υπόθεση Βόλου και Πεύκης έγινε και δεύτερη δίκη που ξεκίνησε τον Μάιο 2014

Είχε προσδιοριστεί αρχικά για τις 3/2/2014 μαζί με τη ληστεία στον Φιλώτα και τη ληστεία στον Πυργετό. Οι υποθέσεις ξεκίνησαν να εκδικάζονται τον Φεβρουάριο του 2014 (τρία βουλεύματα), αφορούσαν 7 κατηγορουμένους από τους οποίους οι 5 είχαν κατηγορηθεί ξανά για τη ΣΠΦ. Ολοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με τη συγκεκριμένη οργάνωση. Το τρίτο βούλευμα (Βόλος-Πεύκη) ήδη εκδικαζόταν σε άλλη δίκη στον Κορυδαλλό και σε άλλη στο Εφετείο.

Τελικά οι υποθέσεις διαχωρίστηκαν στα τρία και παρά το γεγονός ότι οι δύο υποθέσεις των ληστειών ήταν συναφείς, εκδικάστηκαν και εκδικάζονται χωριστά με την ίδια σύνθεση δικαστηρίου. Εκδικάστηκε πρώτη η υπόθεση του Πυργετού, μετά αυτή Βόλου και Πεύκης ενώ ακόμη δικάζεται η υπόθεση του Φιλώτα.

Η εισαγγελέας δεν θεώρησε αρκετά τα αποτυπώματα και το DNA για να προτείνει την καταδίκη των Αρ. Ντάλιου και Ν. Ρωμανού, ενώ πρότεινε την αθώωση του Γ. Μιχαηλίδη για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και την αλλαγή της κατηγορίας σε βαριά σωματική βλάβη. Το δικαστήριο υιοθέτησε πλήρως την πρόταση της εισαγγελέως για τους Αρ. Ντάλιο και Ν. Ρωμανό και μερικώς την πρότασή της για τον Γ. Μιχαηλίδη (ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας).

⑥ Υπόθεση ληστείας Πυργετού

Πρόεδρος Κ. Οικονόμου, εισαγγελέας Ο. Σμυρλή. Κατηγορίες: ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας, διακεκριμένη περίπτωση κλοπής από κοινού αυτοκινήτων, ληστεία από κοινού από δράστες που έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Κατηγορούμενοι: Γρηγόρης Σαραφούδης και Γιάννης Ναξάκης. Η δίκη ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2014 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο 2014. Οι κατηγορούμενοι θεωρήθηκε ότι έπραξαν όχι για δικό τους όφελος αλλά στο πλαίσιο της οργάνωσης. Το γεγονός ότι οι δύο κατηγορούμενοι είναι μορφωμένοι και ενώ δεν φέρονται να έχουν συμμετάσχει σε άλλες δραστηριότητες της οργάνωσης επιβεβαιώνει, σύμφωνα με το εισαγγελικό σκεπτικό, ότι έδρασαν παρ’ όλα αυτά για τους σκοπούς της οργάνωσης.

Καταδικάστηκαν σε 16 χρόνια.

⑦ Υπόθεση 143 εκρήξεων

Για 143 αξιόποινες πράξεις (εκρήξεις) ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά 16 κατηγορουμένων, ανάμεσά τους και ο Κ. Σακκάς. Στον Κ. Σακκά ασκήθηκε ποινική δίωξη δύο φορές για… το ίδιο αδίκημα. Κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος δύο φορές, ενώ η κράτησή του παρατάθηκε για ακόμη ένα εξάμηνο.

Η περίπτωση του Κώστα Σακκά είναι πραγματικά πρωτοφανής. Λίγο πριν συμπληρωθεί το ανώτατο όριο προφυλάκισής του για την υπόθεση της Ν. Σμύρνης, του ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για το ίδιο αδίκημα – της ένταξης στην οργάνωση ΣΠΦ, για το ίδιο χρονικό διάστημα και για μια σειρά από ενέργειες την πολιτική ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει η ΣΠΦ.

Ολες αυτές οι δικογραφίες ανασύρθηκαν από το αρχείο άγνωστων δραστών και συνενώθηκαν μεταξύ τους. Η νέα ποινική δίωξη ασκήθηκε, χωρίς κανένα στοιχείο εμπλοκής του και ενώ οι πράξεις αυτές ήταν γνωστές στις ανακριτικές αρχές ήδη από την άσκηση της πρώτης εις βάρος του ποινικής δίωξης. Ο Κ. Σακκάς έκτοτε εξαφανίστηκε.

Η δίκη ξεκίνησε στις 5.4.2013 και δεν έχει τελειώσει. Ο εισαγγελέας έχει προτείνει να γίνει δεκτή η ένσταση εκκρεμοδικίας για την ένταξη ΣΠΦ, απαλλαγή για Καραγιαννίδη, Μητρούσια, Μασούρα, Καρακατσάνη, Σακκά, Αντωνίου και καταδίκη των κατά δήλωση μελών ΣΠΦ για απλή συνέργεια στις επιμέρους πράξεις (έχουν υπογράψει ένα κείμενο ανάληψης ευθύνης με τίτλο «Ο ήλιος θα συνεχίσει να ανατέλλει»).

⑧ Οταν το 187 Α δεν έγινε τελικά δεκτό! Υπόθεση ληστείας Βελβεντού

Πρόεδρος Α. Ποταμιάνος, εισαγγελέας Γ. Πεπόνης. Η δίκη ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2014. Στην απόφαση ότι οι έξι κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό δεν είναι μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» κατέληξε έπειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία το δικαστήριο.

Αφού ο εισαγγελέας αναφέρει ότι διεπράχθη κατά την προδικασία δικονομικό σφάλμα με ευθεία και προφανέστατη παραβίαση των άρ. 128 επ. του Κ.Π.Δ. σημειώνει: «Θα ήτο μετέωρη και αβάσιμη ενδεχόμενη θετική κρίση περί στοιχειοθετήσεως του εγκλήματος του άρ. 187 Α. Δεν προκύπτει από τη δικογραφία μας και την επ’ αυτής διεξαχθείσα αποδεικτική διαδικασία, θεμελιωμένη, αναμφιβόλως αποδεικτικώς, σύνδεση των κατηγορουμένων και της συγκεκριμένης αξιοποίνου δραστηριότητός τους με τη ΣΠΦ».

Τα μέλη του δικαστηρίου έκαναν δεκτή στο σύνολό της την εισαγγελική πρόταση. Καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης για ληστεία.

⑨ Υπόθεση ληστείας Φιλώτα

Η δίκη ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015. Οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλαν ένσταση δεδικασμένου για τους κατηγορούμενους Δ. Πολίτη, Αρ. Ντάλιο, Ι. Μιχαηλίδη και Φ. Χαρίση, μετά την απόφαση 3390 του 2014, με την οποία αθωώθηκαν τελεσίδικα για την κατηγορία της συμμετοχής σε «τρομοκρατική» οργάνωση, και ζήτησαν, με βάση το άρθρο 57 του ΚΠΔ, να κηρυχθεί απαράδεκτη η νέα δίωξη για συμμετοχή στη ΣΠΦ, και ένσταση εκκρεμοδικίας για τον Γρ. Σαραφούδη. Η δίκη συνεχίζεται.

⑩ Υπόθεση Σχεδίου Φοίνικας

Μία ακόμη δίκη που περιλαμβάνει έκρηξη κατά της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού. Εκδικάζεται με κατηγορούμενους μέλη των Πυρήνων. «Για τις 3 πρώτες ενέργειες δικαζόμαστε σε αυτό το δικαστήριο. Αυτή είναι η 4η κατά σειρά δίκη εναντίον της ΣΠΦ. Με μία βασική διαφορά. Οι τρεις προηγούμενες δίκες ήταν για δράσεις της οργάνωσης πριν από τη σύλληψή μας. Τώρα αυτό το δικαστήριο διεκδικεί την πρωτοτυπία να μας δικάζει για αναρχικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν, ενώ εμείς ήμασταν ήδη στην φυλακή», δηλώνουν οι κατηγορούμενοι. Η δίκη συνεχίζεται.

⑪ Υπόθεση Δ. Πολίτη

Συνελήφθη στη ληστεία του Βελβεντού. Είναι κατηγορούμενος και στις 143 εκρήξεις. Ηταν κατηγορούμενος στην υπόθεση Βόλου-Πεύκης. Είναι κατηγορούμενος βάσει ενός βουλεύματος που συνεκδικάζεται με την 3η υπόθεση Χαλανδρίου Εχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του 4 φορές για ένταξη στη ΣΠΦ – έχει απαλλαγεί με απόφαση στην υπόθεση του Βόλου. Στα υπόλοιπα γίνεται δεκτή ένσταση δεδικασμένου. Για ένταξη στη ΣΠΦ είχε κατηγορηθεί και ο Α. Θεοφίλου με τη δικογραφία για τη ληστεία της Πάρου – απηλλάγη για ένταξη στη ΣΠΦ.

⑫ Υπόθεση Γοργοπόταμος

Και πάλι εδώ δικάζονται όλοι οι καταδικασμένοι κρατούμενοι της ΣΦΠ και μεταξύ τους ακόμα και συγγενείς και φίλοι που τους επισκέφτηκαν στη φυλακή. Κατηγορία, το σχέδιο της απόδρασης που προέβλεπε ανατίναξη ενός τοίχου στις φυλακές Κορυδαλλού με την παροχή τεχνογνωσίας από τον Χριστόδουλο Ξηρό που είχε εξαφανιστεί παραβιάζοντας την άδεια. Εκρηκτικές ύλες βρέθηκαν στα κρησφύγετά του.

! Ολες οι παραπάνω συνεχιζόμενες δίκες με πολλούς κοινούς κατηγορουμένους αναμένεται να συνεχιστούν μόλις λήξει η αποχή των δικηγόρων.

Πτέρυγα Γ' EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Δύο διαφορετικά εισαγγελικά σκεπτικά

❶ Αναφορά είχε κάνει και ο εκλιπών εισαγγελέας Σωτήρης Μπάγιας στην πρότασή του («Εφ.Συν.» 19/9/2014) κατά την εκδίκαση της τρίτης κατά σειράς υπόθεσης που αφορούσε πράξεις οι οποίες αποδίδονται στην οργάνωση ΣΠΦ. «Οι οργανώσεις αυτές δεν έχουν ούτε αρχηγό ούτε ιεραρχική δομή. Η δίκη τώρα θα πρέπει να περιοριστεί στο τι προκύπτει και ποια στοιχεία υπάρχουν».

Αναφέρθηκε στην αοριστία του 187 Α ως προς το τι σημαίνει βλάβη μιας χώρας και πώς προσδιορίζεται (οικονομικά, ηθικά κ.λπ.). Μίλησε ακόμα για το τι σημαίνει διαρκής δράση στην περίπτωση μιας τέτοιας οργάνωσης, κρίνοντας ότι η συγκρότηση σημαίνει και συναπόφαση και επομένως η ένταξη και η συμμετοχή είναι ταυτόσημοι όροι και κατά συνέπεια δεν μπορούν να περιλαμβάνουν την ηθική αυτουργία.

Ανέλυσε την κρισιμότητα της διάρκειας του αδικήματος της ένταξης που σταματάει στη σύλληψη ή σύμφωνα με τη βούληση του μέλους. Ο εισαγγελέας τόνισε με έμφαση ότι η βάση του δικαίου επιβάλλει την εξατομίκευση της ποινής. Ο Μπάγιας ανέτρεψε μια συνηθισμένη τακτική να φορτώνεται το κάθε μέλος των οργανώσεων αυτών όλες τις πράξεις υπό τη μορφή απλής συνέργειας μόνο και μόνο επειδή είναι ή ήταν μέλος.

❷ Σε άλλη δίκη με παρόμοια κατηγορία που αφορούσε ληστεία (στον Πυργετό) κι ενώ κανένα στοιχείο για σύνδεση των δύο κατηγορουμένων με τη ΣΠΦ δεν προέκυψε κατά την εκδίκαση, μια άλλη εισαγγελέας ακολούθησε άλλο σκεπτικό προκειμένου να υποστηρίξει αναγκαστικά τη διασύνδεση των δύο νεαρών με την οργάνωση και επομένως να επιβάλει το μέγιστο των ποινών.

Οι δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν και με την επιβαρυντική διάταξη του 187 Α για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Σύνολο 16 χρόνια κάθειρξης στον καθέναν. Εξαιτίας φιλικής σχέσης με φερόμενα ως μέλη της ΣΠΦ και με τη διαρροή πληροφοριών που ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, οι δύο ληστές εισέπραξαν από 16 χρόνια κάθειρξης ο καθένας.

Η εισαγγελέας Ο. Σμυρλή στην πρότασή της είπε: «Στην προκειμένη περίπτωση, από την ακροαματική διαδικασία και τη διερεύνηση των αδικημάτων της κλοπής και της ληστείας και της παράνομης οπλοφορίας δεν αναφέρθηκαν θέματα σχετιζόμενα με τρομοκρατική οργάνωση και τη διερεύνηση αυτών των πράξεων, υπό το πρίσμα αυτής και ως τρομοκρατικών του 187 Α.

Εξάλλου δεν είχε εισφερθεί και παραχωρηθεί στο δικαστήριο το ανάλογο υλικό για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Δεν μπορεί όμως να αγνοηθεί το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι έχουν σχέση με τον αντιεξουσιαστικό, αναρχικό χώρο». Ετσι οι δύο ληστές καταδικάστηκαν και ως τρομοκράτες. Το πολιτικό «πιστεύω» κρίθηκε ως ενοχοποιητικό στοιχείο.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο