#GDtrial | «Επιλεγμένος» μάρτυρας

H 36η εβδομάδα της δίκης της Χρυσής Αυγής συνεχίστηκε με καταθέσεις που σχετίζονται με την επίθεση εναντίον των Αιγυπτίων αλιεργατών, στο Πέραμα.

Συγκεκριμένα, στην 86η δικάσιμο συνεχίστηκε με την κατάθεση του Αμπουχαμέντ Σάαντ, ενώ στην 87η δικάσιμο κλήθηκε ο Κώστας Τατσιόπουλος, γείτονας των θυμάτων, η κατάθεση του οποίου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Παρεμβάσεις της Προέδρου

Οι ερωτήσεις της υπεράσπισης κατά την 36η εβδομάδα της δίκης, προκάλεσαν πολλές παρεμβάσεις από την πρόεδρο. Αιτία αυτών των παρεμβάσεων ήταν κυρίως ότι οι δικηγόροι της υπεράσπισης ζητούσαν από τους μάρτυρες να μαντέψουν γιατί έγινε κάτι (και όχι κάτι διαφορετικό), για τα αίτια της επίθεσης, για τον τρόπο της επίθεσης, ή τι θα καταθέσει κάποιος άλλος μάρτυρας.

Ο Αμπουχαμέντ Σάαντ, με κάθε φυσικότητα απαντούσε σε ορισμένες από τις υποθετικές ερωτήσεις της υπεράσπισης με την προφανή απορία γιατί απευθύνουν στον ίδιο την ερώτηση που θα έπρεπε να απευθύνουν στους κατηγορούμενους, δηλαδή, για τις επιλογές τους πού, πότε και με ποιον τρόπο επιτέθηκαν στα θύματά τους οι χρυσαυγίτες.

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=9zkmvMkdiW8","width":"800","height":"450"}

Ο φόβος των μαρτύρων

Αυτό που διαφαίνεται ξεκάθαρα από τις δύο καταθέσεις, είναι ο φόβος των μαρτύρων σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Εντούτοις, ο τρόπος που τους επηρεάζει είναι ακριβώς αντίθετος.

Συγκεκριμένα, ο Αμπουχαμέντ Σάαντ εξήγησε ότι αρχικά φοβόταν και γι’ αυτό το λόγο δεν κατέθεσε όλα όσα γνώριζε, ώστε να προστατέψει τον εαυτό του και την οικογένειά του. Επίσης, την επόμενη μέρα, τα αδέρφια μετακόμισαν σε άλλο σπίτι, σε άλλο δήμο, φοβούμενοι ότι θα ακολουθούσε επανάληψη της δολοφονικής επίθεσης.

“Φοβόμουν. Αν μπορούσα να κρυφτώ και να μην μιλήσω θα το είχα κάνει.” κατέθεσε στο δικαστήριο. Ο κ. Σκαρμέας εκ των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, καλεσμένος στην εκπομπή της Παρασκευής, μας θύμισε ότι το 2012 οι υποθέσεις βίαιων επιθέσεων από τη ΧΑ έμπαιναν απλώς σε κάποιο αρχείο, με αποτέλεσμα ο φόβος των θυμάτων για τη ζωή τους να είναι απολύτως δικαιολογημένος.

Ο έτερος μάρτυρας, ο γείτονας των Αιγυπτίων Κώστας Τατσιόπουλος, φαίνεται να “ξέχασε” τα πάντα όσα είχε καταθέσει, εξαιτίας του ίδιου φόβου.

Ενώ δηλαδή είχε δώσει μία πολύ αναλυτική κατάθεση όπου μιλούσε για δεκάδες χρυσαυγίτες (έως 40 άτομα) που μετακινούνταν και συμπεριφέρονταν συντεταγμένα, και είχε περιγράψει τον οπλισμό που έφεραν (ρόπαλα και λοστούς), στο δικαστήριο εμφανίστηκε να έχει ξεχάσει τα πάντα, να μην έχει δει, ούτε ακούσει ποτέ τίποτα.

Περιόρισε τον αριθμό των επιτειθέμενων σε μόλις 10, για τους οποίους είπε ότι δεν είχε άποψη (πλέον) εάν είναι χρυσαυγίτες, δεν τους είδε καλά κλπ.

Προσπάθησε να ισχυριστεί ότι δεν τους είδε καν να προκαλούν φθορές στα δύο οχήματα, ενώ αργότερα αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι αυτό το είχε δει ως αυτόπτης, όπως είχε καταθέσει αρχικά.

Ήταν τόσο εξοργιστική η ασυνέπεια των όσων έλεγε που του έγιναν ερωτήσεις από πολλά μέλη του δικαστηρίου για το εάν καταθέτει υπό καθεστώς φόβου. Η πρόεδρος παρατήρησε ότι πρόκειται για πλήρη αλλαγή της κατάθεσής του, όχι απλά κάποιες μικρές διορθώσεις, χωρίς όμως να κάνει λόγο για ψευδορκία.

Πέτρες από το βουνό

Στο πλαίσιο της ασυνέπειας του Τατσιόπουλου, όταν ρωτήθηκε για το πώς έσπασαν τα τζάμια του σπιτιού καθώς και και τα οχήματα των Αιγυπτίων, εφόσον ισχυρίζεται πλέον ότι δεν είδε λοστούς και ρόπαλα, απάντησε ότι ίσως οι επιτειθέμενοι το έκαναν παίρνοντας πέτρες από το βουνό.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι η κατάθεση Τατσιόπουλου που περιλαμβάνεται στη δικογραφία έγινε μεν αμέσως μετά την επίθεση (2012), αλλά επιβεβαιώθηκε και σε δεύτερο χρόνο από τη συμπληρωματική του κατάθεση στις ανακρίτριες, το Νοέμβριο του 2013, όταν πλέον είχε ανοίξει η υπόθεση, εξαιτίας της δολοφονίας του Φύσσα.

Η αναίρεση που επιχείρησε να κάνει την περασμένη Παρασκευή, μοιάζει να είναι προϊόν εκφοβισμού, κάτι που φαινόταν και στη γλώσσα του σώματος του μάρτυρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, κάποια στιγμή που αναγκάστηκε να πει τη λέξη “Χρυσαυγίτες”, το έκανε χαμηλώνοντας τη φωνή του.

Κατάθεση Τατσιόπουλου #1

Κατάθεση Τατσιόπουλου #2

Αποσπάσματα της κατάθεσης Τατσιόπουλου στην ανακρίτρια τον Νοέμβριο του 2013.

Τρόφιμα & σιωπή

Ο ίδιος μάρτυρας ομολόγησε ότι είχε πάει αρκετές φορές στα γραφεία της ΧΑ στο Πέραμα για να λάβει δωρεάν τρόφιμα. Καλούμενος να εκφέρει γνώμη για τη ΧΑ κατέθεσε ότι σκεφτόταν πως “καλοί θα είναι”, αιτιολογώντας το με τις “αγαθοεργίες” τους για τις οποίες είχε ακούσει.

Η ακοή του όμως ήταν επιλεκτική, καθώς πέρα από τις “αγαθοεργίες” δεν είχε ακούσει τίποτα αρνητικό για τη ΧΑ, και δεν μπορούσε να αναφέρει κάτι στο δικαστήριο. Ή τουλάχιστον όχι υπό το βλέμμα της υπεράσπισης και του πολυπληθούς κοινού της ΧΑ.

Επιλογή μάρτυρα

Συνεπεία της κατάθεσης Τατσιόπουλου, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της αστυνομίας και σε αυτή την υπόθεση, όπως συνέβη και στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Συγκεκριμένα, καθίσταται σαφές ότι υπήρχαν πολλοί μάρτυρες εκείνο το βράδυ (ίσως πάνω από δέκα άτομα), καθώς ο θόρυβος ξεσήκωσε τη γειτονιά στο πόδι. Μεταξύ των γειτόνων που βρέθηκαν ανήσυχοι στο δρόμο, ήταν οι συγγενείς του Τατσιόπουλου αλλά και ο διοικητής του τμήματος ασφάλειας Περάματος, ονόματι Μαρουλάκης.

Γεννάται λοιπόν το εύλογο ερώτημα, γιατί στη δικογραφία δεν έχουν περιληφθεί καταθέσεις από άλλους αυτόπτες μάρτυρες και γιατί αυτοί δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν στο δικαστήριο. Μήπως ο συγκεκριμένος μάρτυρας είναι πιο “διαχειρίσιμος” συγκριτικά με άλλους;

Παράλληλα, εφόσον ένας από τους γείτονες είναι αστυνομικός (και μάλιστα διοικητής τμήματος), δεν θα έρπεπε να συμπεριλαμβάνεται και η κατάθεσή του στην υπόθεση;

Αναγνώριση Πανταζή

Σημαντικό σημείο αποτέλεσε η αναγνώριση του Αναστάσιου Πανταζή, του πυρηνάρχη της οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, από τον Αμπουχαμέντ Σάαντ. Ο Πανταζής, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ήταν καθαρά ορατός μεταξύ εκείνων που προσπαθούσαν να παραβιάσουν το παράθυρο και την πόρτα του σπιτιού.

Για το λόγο αυτό άλλωστε ακολούθησαν και δεκάδες ερωτήσεις στους μάρτυρες σχετικά με το φωτισμό του δρόμου. Ο Κώστας Τατσιόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν είδε τίποτα, εν μέρει εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς φωτισμού. Ο ίδιος, ενώ πήγε κοντά στο σπίτι των Αιγυπτίων, αρνήθηκε να μπει μέσα ή να συζητήσει το θέμα, προτιμώντας “να μην ανακατευτεί”.

Γιατί όμως, εφόσον θεωρούσε πως “καλοί θα ήταν” οι χρυσαυγίτες που έκαναν τόσες “αγαθοεργίες”, είχε λόγο να φοβάται και να μην θέλει να ανακατευτεί;

Κάθε Παρασκευή

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης μπορείτε να δείτε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., από το OmniaTV.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του OmniaTV.

Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο