Χεβρώνα: Απειλές για τη ζωή του δέχεται ο ακτιβιστής που κατέγραψε το βίντεο της δολοφονίας Παλαιστίνιου

 

a1sx2_653_20170105-113951.png

 

Ο Εμάντ Αμπού Σαμσίγια, ο  ακτιβιστής που κατέγραψε τη δολοφονία του παλαιστίνιου Αμπντ Αλ-Φατάχ Αλ-Σαρίφ από τον ισραηλινό στρατιώτη Ελόρ Αζάρια, στη Χεβρώνα, τον περασμένο Μάρτιο, είπε ότι «φοβάται για τη ζωή του», μετά την απόφαση του ισραηλινού στρατοδικείου που έκρινε τον στρατιώτη ένοχο για ανθρωποκτονία.

Μήνυμα που έλαβε ο Αμπού Σαμσίγια έγραφε ότι η δολοφονία του είναι «αναπόφευκτη», ενώ ο ακτιβιστής είπε επίσης πως μέλη της οικογένειας τού στρατιώτη είχαν εισβάλλει στο σπίτι του.

Συγκεκριμένα, το ισραηλινό στρατοδικείο έκρινε χθες, Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, ότι το βίντεο του Αμπού Σαμσίγια ήταν αυθεντικό και αποδεκτό, ενώ και οι τρεις δικαστές απέρριψαν κατηγορηματικά κάθε επιχείρημα που παρουσίαζε την πράξη του στρατιώτη ως άμυνα.

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, ο Αμπού Σαμσίγια είπε στο Ma’an ότι συνέχισε να λαμβάνει εκατοντάδες απειλές θανάτου για το βίντεο που κατέγραψε εκ μέρους της ισραηλινής ομάδας δικαιωμάτων B’Tselem, και το όποιο προκάλεσε τη διεθνή οργή για την προφανή «εξωδικαστική εκτέλεση» του Αλ-Σαρίφ, ο οποίος ήταν ήδη τραυματισμένος και κείτονταν στο έδαφος.

Ο Σαμσίγια είπε ότι μέλη της οικογένειας του Ελόρ Αζάρια – του στρατιώτη που πυροβόλησε τον Αλ Σαρίφ – διέρρηξαν το σπίτι του και του ζήτησαν να πάει στο δικαστήριο και να αλλάξει την κατάθεσή του. Είπε ότι έχει βίντεο που αποδεικνύει την επιδρομή στο σπίτι του.

«Έχω λάβει εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα από ισραηλινούς εποίκους και έχουν προσπαθήσει να με δωροδοκίσουν για να με πείσουν να αλλάξω την κατάθεσή μου στο δικαστήριο.»

Ο Αμπού Σαμσίγια κατέθεσε τον Ιούνιο, εν μέσω της συνεχιζόμενης δίκης, όταν ο δικηγόρος υπεράσπισης του Αζάρια «προσπάθησε να παραπλανήσει το δικαστήριο εκφράζοντας αμφιβολία» για την κατάθεσή του.

Ο Διευθυντής της Κοινωνίας Παλαιστίνιων Αιχμαλώτων στη Χεβρώνα, Amjad Al-Najjar, είπε στο Ma’an ότι είχε ο ίδιος δει «εκατοντάδες μηνύματα από εποίκους και από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής να απειλούν τον Αμπού Shamsiyya», και ότι η ζωή του ακτιβιστή «είναι τώρα σε κίνδυνο και θα πρέπει να δημιουργηθεί μια επιτροπή για να τον προστατεύσει.»

Από την ημέρα της δολοφονίας και την κυκλοφορία του βίντεο, τον Μάρτιο του 2015, ισραηλινοί έποικοι συγκεντρώνονται έξω από το σπίτι του Αμπού Σαμσίγια για να ρίχνουν πέτρες και να τον απειλούν, και του στέλνουν αμέτρητα μηνύματα μίσους στο Facebook.

 

{"video":"https://youtu.be/S8WK2TgruMo","width":"800","height":"450"}

 

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών του Ύπατου Αρμοστή, τον περασμένο μήνα, καταδίκασε τις «καθημερινές παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου που αντιμετωπίζουν οι ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταθέσει έναν «ανησυχητικό αριθμό καταγγελιών» στον ΟΗΕ κατά τους τελευταίους μήνες, οι οποίες ανέδειξαν την πρακτική της ισραηλινής κυβέρνησης να συλλαμβάνουν αυθαίρετα Παλαιστίνιους ακτιβιστές «ως άμεσο αποτέλεσμα του σημαντικού έργου τους στις κοινότητές τους».

«Το δικαίωμα όλων εκείνων που αναζητούν την ελπίδα και την συμμετοχή σε συγκεκριμένες, μη βίαιες δράσεις, πρέπει να προστατεύεται, ιδιαίτερα τώρα που βλέπουμε τη βαθιά εδραίωση της ισραηλινής κατοχής και των συνοδευτικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε η έκθεση.

 
Αν και ο ισραηλινός στρατιώτης Αζάρια καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία, ερωτήματα παραμένουν ως προς το αν θα μετατραπεί η ποινή του ή αν θα μπορούσε ακόμη και να του δοθεί χάρη. Ο ισραηλινός υπουργός Μίρι Ρεγκέβ, είχε υποσχεθεί να του δώσει χάρη πριν επιβεβαιωθεί η ετυμηγορία, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Νετανιάχου στηρίζει την απονομή χάρης στον στρατιώτη.

 

 alaraby 

 middleeastmonitor 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο