Update (13.06.2017, 13:30): Η κοινοβουλευτική ομάδα των «Αληθινών Φιλλανδών» διασπάστηκε σε δύο μέρη. Εικοσιένας βουλευτές διαφωνούν με τη νέα ηγεσία τους. Μεταξύ αυτών και όλοι όσοι κατέχουν υπουργικές θέσεις, δηλαδή και ο πρώην ηγέτης του κόμματος Timo Soini. Επίσης η Πρόεδρος της Βουλής. Ο Υπ. Εργασίας Jari Lindström δήλωσε ότι οι «Αληθινοί Φιλλανδοί» δεν είναι πλέον το ίδιο κόμμα με αυτό στο οποίο συμμετείχε.
Οι εναπομείναντες 15 βουλευτές ακολουθούν την ηγεσία του Jussi Halla-aho. Οι συζητήσεις για τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης συνεχίζονται, αλλά η ομάδα των 21 (υπό την ονομασία New Alternative) δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τη σημερινή Κυβέρνηση.
O Petteri Orpo, ηγέτης του Kokoomus σχολίασε την εξέλιξη ως «γενναία και σεβαστή απόφαση».
Πληροφορίες από: https://yle.fi/uutiset/3-9666763
————————-
Πιθανή αποσταθεροποίηση της Φιλλανδικής συγκυβέρνησης κομίζει η χθεσινή αλλαγή ηγεσίας του λαϊκιστικού δεξιού κόμματος των «Αληθινών Φιλλανδών» (Perusuomalaiset).
Ο παραδοσιακός ηγέτης του κόμματος και νυν Υπουργός Εξωτερικών, Timo Soini, ανακοίνωσε στις αρχές του 2017 ότι αποσύρεται από την ηγεσία, μετά από μια 20ετή καριέρα. Στις εσωκομματικές εκλογές που έγιναν χθες, επικράτησε ο Jussi Halla-aho με 949 ψήφους, έναντι 629 ψήφων που έλαβε ο ανθυποψήφιός του, ο σαφώς πιο μετριοπαθής Sampo Terho, νυν Υπουργός Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Θεμάτων.
Γνωρίζοντας ότι ο Halla-aho είναι ο πιο σκληροπυρηνικός ακροδεξιός μεταξύ των υποψηφίων, ο Soini θέλησε να δώσει ώθηση στον Terho, φροντίζοντας να του δώσει υπουργικό χαρτοφυλάκιο, μόλις τον Μάιο, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αλλάξει το αποτέλεσμα της εσωκομματικής αναμέτρησης.
Οι θέσεις του Ευρωβουλευτή Halla-aho είναι σε πολλά θέματα ακραίες, ενώ έχει καταδικαστεί από τη Φιλλανδική Δικαιοσύνη για ρατσιστικό λόγο, για ένα από τα συχνά ξεσπάσματά του εναντίον της Σομαλικής κοινότητας της Φιλλανδίας.
Υπενθυμίζεται ότι στη Φιλλανδία κατέφυγαν χιλιάδες πρόσφυγες το 1991, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος στη Σομαλία. Σήμερα η Σομαλική κοινότητα αριθμεί περίπου 55 χιλιάδες, είναι πλήρως ενσωματωμένη και οι νεότερες γενιές έχουν πλέον ως μητρική τους γλώσσα τα Φιλλανδικά.
Αποσταθεροποίηση της Κυβέρνησης
Δύσκολα θα βρεθεί κοινός τόπος για να συνεχιστεί η συγκυβέρνηση των «Αληθινών Φιλλανδών» με τους δύο κυβερνητικούς τους εταίρους: το Κόμμα του Κέντρου, από το οποίο προέρχεται ο Πρωθυπουργός Juha Sipilä, και το δεξιό Kokoomus, από το οποίο προέρχεται ο Υπουργός Οικονομικών Petteri Orpo.
Ο πρωθυπουργός στις πρώτες δηλώσεις του εξήγησε ότι θα γίνει άμεσα μία πρώτη συνάντηση για τη διερεύνηση των προθέσεων της κάθε πλευράς, ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορούν να συνυπάρξουν. Δήλωσε βεβαίως ότι δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό.
Όσο για τον ηγέτη του δεξιού κόμματος Petteri Orpo, με εμφανή ανησυχία στο πρόσωπό του, δήλωσε ότι θα έχει συζητήσεις εντός του κόμματός του, αλλά και με τον Πρωθυπουργό, για να διαπιστώσει εάν μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Πρόσθεσε ότι το δεξιό κόμμα δεν θα αποδεχθεί συμφωνία πάση θυσία, και ότι στην σημερινή συμφωνία συγκυβέρνησης ανεφέρεται ρητά ότι η Φιλλανδία είναι μία πολυπολιτισμική και ανοιχτή κοινωνία.
Αμφότεροι οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι οι «Αληθινοί Φιλλανδοί» δεν είναι πλέον το ίδιο κόμμα με το οποίο αποφάσισαν να συνεργαστούν μετά τις εκλογές του 2015, εκφράζουν πλέον νέες πολιτικές.
Λάδι στη φωτιά έριξε και ο νεοεκλεγής Δήμαρχος του Ελσίνκι, ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση υπό τη συγκεκριμένη ηγεσία. Αυτό έχει μεγάλη βαρύτητα για το δεξιό Εθνικό Συναγερμό (Kokoomus), επειδή πρόκειται για τον δημοφιλέστερο πολιτικό του, αυτή την εποχή.
Μπρος γκρεμός και πίσω εκλογές
Η νεαρή ηγέτης του κόμματος της Αριστεράς Li Andersson ζήτησε τη διενέργεια εκλογών τονίζοντας ότι οι «Αληθινοί Φιλλανδοί» υπό την ηγεσία του Halla-aho θα γίνουν ένα κόμμα με ρατσιστική ατζέντα.
Η ηγέτης του Σουηδόφωνου Κόμματος δήλωσε ότι εάν η Κυβέρνηση επιθυμεί να αναζητήσει νέες συνεργασίες, το κόμμα της θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για ένα μικρό κόμμα το οποίο συμμετείχε ανελλιπώς σε όλους τους κυβερνητικούς συνασπισμούς επί δεκαετίες. Εάν καταλήξουν σε συμφωνία μαζί με το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, μπορούν να δώσουν μια κυβέρνηση 101 εδρών σε σύνολο 200 εδρών.
Το κόμμα των «Αληθινών Φιλλανδών» είχε λάβει 17,7% στις εκλογές του 2015 και μετέχει ως ένα από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Έκτοτε το ποσοστό τους έχει κατρακυλήσει στο 8,4% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ορισμένες αναλύσεις θέλουν το κόμμα να ξανακερδίζει κάποιο από το χαμένο έδαφος εάν τελικά οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι του αποφασίσουν να συγκυβερνήσουν με διαφορετικό συνδυασμό.
Το μεγάλο δίλημμα για τον Πρωθυπουργό Juha Sippilä έγκειται στο ότι, στην περίπτωση προκήρυξης εκλογών, ενδέχεται να προηγηθεί το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, το οποίο σήμερα βρίσκεται εκτός Κυβέρνησης.
Οι Σοσιαλδημοκράτες αντιμετωπίζουν βεβαίως τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα, που προέρχονται από τις Προεδρικές εκλογές του 2018 και τη δυσκολία επιλογής κατάλληλου υποψηφίου. Ο σημερινός Πρόεδρος Sauli Niinistö, προερχόμενος από το δεξιό κόμμα Kokoomus, αναμένεται να έχει δεύτερη θητεία.
Update: O Juha Sipilä ανακοίνωσε μέσω twitter ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τους Perusuomalaiset υπό τη νέα ηγεσία. Θα αναζητηθεί νέα φόρμουλα για να αποφευχθούν οι εκλογές.
Keskustelut käyty. Yhteinen esityksemme Kesk./Kok. eduskuntaryhmille: ei edellytyksiä jatkaa yhteistyötä Halla-ahon johtaman PS:n kanssa.
— Juha Sipilä (@juhasipila) June 12, 2017
Αντίστοιχη ενημέρωση υπάρχει και από τον ηγέτη του Kokoomus και νυν Υπ. Οικονομικών, επίσης μέσω twitter.
Keskustelut käyty. Yhteinen esityksemme Kesk./Kok. eduskuntaryhmille: ei edellytyksiä jatkaa yhteistyötä Halla-ahon johtaman PS:n kanssa.
— Petteri Orpo (@PetteriOrpo) June 12, 2017
Εθνικισμός και αντιευρωπαϊσμός
Στην πρώτη του ομιλία, σήμερα, ο Jussi Halla-aho έκανε λόγο για μειούμενους πόρους, γι’ αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει σημασία ο εθνικιστικός τρόπος σκέψης, θέτοντας σε προτεραιότητα τους Φιλλανδούς, ως τη μόνη αειφόρο λύση.
Κατηγόρησε τα άλλα κόμματα για τη φιλοευρωπαϊκή τους στάση, καταφέρθηκε εναντίον του ευρώ και της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι μια αποχώρηση από την Ε.Ε. είναι μη-ρεαλιστική λύση επειδή δεν το επιθυμεί η πλειοψηφία των Φιλλανδών, παρόλο που εκτίμησε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Φιλλανδίας η παραμονή της στην Ε.Ε.
Σκοπεύει να αναζητήσει συμμάχους μεταξύ άλλων χωρών που διαφωνούν με την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, είπε, τείνοντας χείρα συνεργασίας στο εξτρεμιστικό ακροδεξιό Σουηδικό κόμμα (Swedish Democrats).
Επίσης δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αρχές του κόμματός του. Ήταν μάλλον εχθρικός προς το δεξιό Kokoomus, τονίζοντας ότι το κόμμα του έχει το δικό του όραμα και αυτό αντανακλάται στην ηγεσία του.
Ένα σύντομο βιογραφικό
Ο Jussi Halla-aho γεννήθηκε το 1971 στο Tampere όπου και έζησε επί 24 χρόνια. Αποφοίτησε από το νυχτερινό λύκειο και γράφτηκε σε σχολή τουριστικών επαγγελμάτων όπου εκπαιδεύτηκε ως σερβιτόρος. Το 1995, συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, όπου το 2006 έλαβε Διδακτορικό με θέμα την Παλαιοχριστιανική Σλαβική Γλώσσα.
Από διάσημος blogger – χωρίς κάποια άλλη επαγγελματική ενασχόληση – ο Χάλλα-Άχο αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Το 2008 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Ελσίνκι. Το 2010 εντάχθηκε στο κόμμα των «Αληθινών Φιλλανδών», το 2011 μπήκε στη Βουλή ενώ το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής.
Η σύζυγός του, με την οποία έχουν 4 παιδιά, είναι εύπορη, κι έτσι κατοικεί σε μία από τις ακριβότερες περιοχές του Ελσίνκι (Eira). Τον Μάιο του 2017 ξέσπασε σκάνδαλο στην προσωπική του ζωή, σχετικά με ένα 5ο παιδί που έχει, εκτός γάμου. Υπάρχουν εικασίες ότι πίσω από τις διαρροές ήταν ο Timo Soini, σε μια ύστατη προσπάθεια να τον αποδυναμώσει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Jussi Halla-aho απέκτησε αντιαριστερές απόψεις μετά από ένα ταξίδι στην πρώην ΕΣΣΔ. Είναι μέλος της ακροδεξιάς εθνικιστικής ομάδας Suomen Sisu, ομοφοβικός, τον ενοχλεί η έννοια της πολυπολιτισμικής κοινωνίας και εκφράζεται συχνά εναντίον των μεταναστών και ειδικότερα εναντίον των μουσουλμάνων.
Τα γραπτά του έχουν αποτελέσει έμπνευση για τον Νορβηγό τρομοκράτη Anders Behring Breivik, όπως ο ίδιος δήλωσε στο μακροσκελές μανιφέστο του.
Κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του έκανε κατ’ εξοχήν λόγο για «πατριωτισμό» και ότι θέλει να ηγηθεί των «πατριωτικών δυνάμεων», αποφεύγοντας να προκαλέσει. Έχει πλήρως υιοθετήσει το σύνθημα «Πρώτα η Φιλλανδία» (Suomi Ensin) αντιγράφοντας την προεκλογική καμπάνια του Trump.
Καριέρα στην Ευρωβουλή
Ανήκει στην Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα των Συντηρητικών και Ρεφορμιστών (European Conservatives and Reformists, ECR). Δέκα από τις 11 ερωτήσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο το 2017, αφορούν τους μετανάστες. Από τις 31 ομιλίες του στην Ευρωβουλή, οι 25 αφορούσαν τη μετανάστευση, 3 αφορούσαν συνοριακούς ελέγχους, και 2 αφορούσαν εγκλήματα μίσους από μουσουλμάνους.
Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι ο Halla-aho ψήφισε στην Ευρωβουλή εναντίον του εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία, η οποία υποστηρίζει τρομοκράτες.
Φέτος, απαίτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ποινικοποιήσει τις οργανώσεις πολιτών που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες από πνιγμό, όταν τα πλοιάριά τους καταβυθίζονται στην Μεσόγειο.
Δεδηλωμένη του επιθυμία είναι να συνεχίσει τη θητεία του ως ευρωβουλευτής, παρά το γεγονός ότι είναι Ευρωσκεπτικιστής και παρά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος των «Αληθινών Φιλλανδών». Σκοπεύει ωστόσο να αλλάξει τα άτομα που συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς πρόκειται για εκλεκτούς του Timo Soini.
Η Ελλάδα χρειάζεται χούντα
Με αποβολή δύο εβδομάδων τιμωρήθηκε από την κοινοβουλευτική του ομάδα το 2011, όταν έγραψε στο facebook ότι στην Ελλάδα πρέπει να επιβληθεί χούντα, ώστε να περάσουν τα απαραίτητα μέτρα λιτότητας ακόμα και κατεβάζοντας τα τανκς στους δρόμους ενάντια στις διαμαρτυρίες και στους απεργούς.
Παρόμοιες απόψεις έχει όμως και για τη Φιλλανδία, όπου έχει δηλώσει ότι πρέπει να περικοπεί κατά πολύ το κοινωνικό κράτος. Θεωρεί πολυτέλεια το επίδομα ανεργίας και τα σημερινά κοινωνικά επιδόματα. Πρόκειται για τόσο ακραίες οικονομικές απόψεις που δεν έχουν εκδηλωθεί ούτε από τους νεοφιλελεύθερους που κυβερνούν τη χώρα.
Άθλιες προβοκατόρικες δηλώσεις
Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του επικεντρώνονται συνήθως ενάντια στην πολυπολιτισμικότητα, τους ομοφυλόφιλους, τους μετανάστες, το Ισλάμ, τους Αφρικανούς εν γένει κ.ο.κ.
«Σχετικά με τον ομοφυλόφιλο στο πάρκο Tehtaan, σκέφτηκα προς στιγμήν να φέρω το όπλο μου από πάνω και να τον πυροβολήσω στο κεφάλι. Η ικανοποίηση από αυτό θα υπερείχε άραγε της ενόχλησης μιας ποινής φυλάκισης; Η βία είναι πολύ υποτιμημένη στις μέρες μας ως τρόπος επίλυσης προβλημάτων.»
«Ελπίζω ειλικρινά ότι οι βιαστές που επιλέγουν τα θύματά τους στην τύχη, θα βιάσουν τις κατάλληλες γυναίκες, εννοώ τις οικολόγες-αριστερές και τις ψηφοφόρους τους. Καλύτερα αυτές, παρά άλλες. Για αυτές, τίποτα άλλο δεν αρκεί, παρά να δοκιμάσουν μια γεύση από το πολυπολιτισμικό φάρμακό τους.»
«Εάν δω κάποιον να δέρνεται ή να βιάζεται, σίγουρα δεν θα επέμβω. Θα καλέσω την αστυνομία, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα κάνω τίποτα εγώ ο ίδιος. Ένας από τους λόγους είναι πως οι βιαστές και οι βίαιοι εγκληματίες που εγκληματούν δημόσια είναι κυρίως μετανάστες από τις αναπτυσσόμενες χώρες, και είναι εξαιρετικά πρόθυμοι να βλάψουν και να σκοτώσουν. Δεν θέλω να πεθάνω. Άλλος και πιθανώς σημαντικότερος λόγος, είναι ότι δεν θέλω να ρισκάρω να καταδικαστώ να πληρώσω για τον “πόνο και το μαρτύριο” ενός ανθρώπινου αποβράσματος από το κέρας της Αφρικής. Σε μια τέτοια περίπτωση την οποία μπορώ εύκολα να φανταστώ, θα έχανα εντελώς την ψυχραιμία μου και θα σκότωνα τον δικαστή, το απόβρασμα που υπέφερε και τον δικηγόρο του.»
«Το μόνο τρομακτικό πράγμα είναι η ιδεολογία των Μέσων, που σημαίνει ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να πυροβολήσει στο κεφάλι ένα απόβρασμα που πετάει πέτρες. Ο αριστεριστής χούλιγκαν είναι ένα τρεμάμενο κομμάτι ζελέ, που έχει παρακολουθήσει πολλές Αμερικανικές ταινίες, και θα πέσει εάν τον φυσήξεις.»
Το τσίρκο
Σαν να μην έφταναν οι απόψεις του Halla-aho, οι συνεργάτες τους οποίους προκρίνει για την ηγεσία του κόμματος θυμίζουν κάτι από το τσίρκο που έχει συλλέξει ο Donald Trump.
Πρώτη αντιπρόεδρος ψηφίστηκε η Laura Huhtasaari, μία δασκάλα θρησκευτικών από την πόλη Pori, διαβόητη για τις απόψεις της, μιας και διαφωνεί με τη Θεωρία της Εξέλιξης των Ειδών. Είναι συχνά παρούσα σε ακροδεξιές κινητοποιήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίπαλός της για τη θέση ήταν ο νυν Υπουργός Άμυνας, ο οποίος υπέστη μια ταπεινωτική εσωκομματική ήττα.
Δεύτερος αντιπρόεδρος του κόμματος είναι πλέον ο Teuvo Hakkarainen, γνωστότερος για την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ παρά για το κοινοβουλευτικό του έργο. Τον Ιανουάριο καταδικάστηκε από τη Φιλλανδική Δικαιοσύνη σε πρόστιμο, αντίστοιχο 20 ημερών του εισοδήματός του, για ρατσιστικό λόγο εναντίον του Ισλάμ.
Ο Χάκαραϊνεν υπέβαλε τον Δεκέμβριο του 2015 κοινοβουλευτικό ερώτημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ρωτώντας εάν μπορεί να επανέλθει η θανατική ποινή στη Φιλλανδία, σχετικά με μία δικαστική υπόθεση όπου κατηγορούμενοι ήταν δύο πρόσφυγες. Σε συνέντευξή του προς τη μεγαλύτερη Φιλλανδική εφημερίδα, χρησιμοποίησε μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τους μαύρους και γελοιοποίησε τους μουσουλμάνους.
Τρίτος αντιπρόεδρος του κόμματος εξελέγη ο Juho Eerola, επίσης μέλος – μέχρι πρόσφατα – της ακροδεξιάς εθνικιστικής ομάδας Suomen Sisu. Ο ερασιτέχνης μουσικός είναι γνωστός για ένα τολμηρό βίντεο της μπάντας του αλλά και για τις ακροδεξιές παρέες του. Η κοινοβουλευτική βοηθός του Ulla Pyysalo είχε κάνει αίτηση εγγραφής στο φιλοναζιστικό μόρφωμα Pohjoismainen vastarintaliike, όπως αποκάλυψαν οι Anonymous.
——————————————————————–
Σύνδεσμοι:
yle.fi
https://www.eduskunta.fi/
http://www.europarl.europa.eu/meps/en/124727/JUSSI_HALLA-AHO_home.html
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201706102200199155_pi.shtml
https://racismfinland.wordpress.com/tag/jussi-halla-aho/
http://the-finns-party-quotes.wikia.com/wiki/Jussi_Halla-aho
http://www.halla-aho.com/scripta/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Jussi_Halla-aho
https://www.yahoo.com/news/jussi-halla-aho-finlands-populist-hardliner-134522349.html
https://juhoeerola.wordpress.com/
https://en.wikiquote.org/wiki/Jussi_Halla-aho