#GDtrial: Η εγκληματική οργάνωση ταυτίζεται με το «πολιτικό κόμμα»

Με μία δικάσιμο συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής κατά την 72η εβδομάδα διεξαγωγής της. Κατά την 164η ημέρα, συνεχίστηκε η εξέταση του μάρτυρα Θανάση Κούρκουλα, εκπαιδευτικού, εθελοντή στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και μέλους της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό.

Ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, συνέδεσε τα γεγονότα για τα οποία μίλησε στην προηγούμενη δικάσιμο (συνεργασία ταγμάτων εφόδου της ΧΑ με αστυνομία στα «Ίμια» το 2008, παρουσία Μιχαλολιάκου στο παλαιό Εφετείο το 2009) με τα πογκρόμ που είχε εξαπολύσει η ναζιστική Χρυσή Αυγή στον Άγιο Παντελεήμονα.

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=3LM1c5rBcL0","width":"800","height":"450"}

Τάγματα εφόδου πάντα παρουσία της ηγεσίας

b2ap3_thumbnail_2-1.jpgΟ Παναγιώταρος, η Σκορδέλη και ο Πλωμαρίτης πρωταγωνιστούσαν στις επιχειρήσεις της Χρυσής Αυγής στον Άγ. Παντελεήμονα. Αυτό προκύπτει από την περιγραφή των γεγονότων στην πλατεία, με την επίθεση που είχε δεχτεί και ο ίδιος. «Τέσσερις καταδικάστηκαν, δηλαδή η Σκορδέλη και λοιποί, για απρόκλητη έργω εξύβριση. Η άλλη κατηγορία παραγράφηκε γιατί το δικαστήριο έγινε επτά χρόνια μετά», είπε ο μάρτυρας.

b2ap3_thumbnail_72.jpgΆλλη μια υπόθεση στην οποία αναφέρθηκε ο Κούρκουλας ήταν ο εμπρησμός σε χώρο λατρείας Μουσουλμάνων στην Πλατεία Αττικής στις 30/10/2010 – κατά το ίδιο χρονικό διάστημα που ο Μιχαλολιάκος έκανε την προεκλογική του εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Οι συγκεντρωμένοι χρυσαυγίτες είχαν αποκλείσει εντός του χώρου τους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να προσευχηθούν, γέμισαν την πρόσοψη με προεκλογικά αυτοκόλλητα της Χρυσής Αυγής και, γύρω στις 10 το βράδυ, επιχείρησαν να βάλουν φωτιά στο εσωτερικό του χώρου, με τους ανθρώπους μέσα, σπάζοντας ένα παράθυρο του ημιυπόγειου και ρίχνοντας σκουπίδια και στουπιά με πετρέλαιο.

Συστηματική ανοχή, αν όχι συνεργασία, της ΕΛ.ΑΣ.

Ταυτόχρονα με αυτά τα γεγονότα, ο μάρτυρας κατέθεσε: «Από ρεπορτάζ έμαθα ότι ένας Αιγύπτιος μαχαιρώθηκε από τους συγκεντρωμένους. Ενώ ο ίδιος δέχθηκε την επίθεση, τελικά ο ίδιος κατηγορήθηκε [από την αστυνομία] ότι έφερε μαχαίρι, ενώ δεν έφερε.»

Αφού ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε άλλα περιστατικά για τα οποία έφταναν καταγγελίες από τα θύματα στην Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, έκανε λόγο και για την στάση των διωκτικών αρχών. Συγκεκριμένα: «Πήγαμε στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα ζητώντας μέτρα προστασίας […] Εγώ πήγα με την ιδιότητα του εκπροσώπου της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό. Ήταν και το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, ομάδα κατοίκων της περιοχής του 6ου διαμερίσματος, που έχουν δεχθεί καταγγελίες κατά καιρούς. Δεν θυμάμαι αν υποβλήθηκε γραπτό κείμενο», κατέθεσε ο μάρτυρας, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο να θεωρηθεί ότι μπορεί να υπήρχε άγνοια της αστυνομίας για το τί συνέβαινε στην περιοχή εκείνη την χρονική περίοδο.

b2ap3_thumbnail_10-1.jpgΑντίθετα, σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας απάντησε ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα η αστυνομία εμφανώς ανεχόταν και διευκόλυνε τις δραστηριότητες της ΧΑ ενώ, αντίθετα, εκδίδονταν από τις αρχές απαγορεύσεις για συγκεντρώσεις της αριστεράς στις περιοχές του κέντρου όπου δραστηριοποιούνταν οι νεοναζί υπό τον μανδύα των «επιτροπών κατοίκων».

Στόχος οι μετανάστες, συνεργάτες από τον «εθνικιστικό χώρο»

Ως αυτόπτης μάρτυρας, ο Κούρκουλας εισέφερε ότι όλες αυτές οι οργανωμένες επιθέσεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά: «Ναι. Υπάρχει οργάνωση. Υπάρχουν επικεφαλής. Υπάρχει στρατιωτικό τμήμα, πολύ συχνά σωματώδεις με μπλούζες της ΧΑ, αρβύλες, με σπρέι πιπεριού, μαχαίρια. Λειτουργούν εν είδει στρατιωτικής παράταξης, σαν τα ΜΑΤ. Στην περίπτωση του Εφετείου ήταν ο Λαγός που στεκόταν προσοχή», είπε. Και ως προς τον στόχο της εγκληματικής οργάνωσης: «Συνήθως [θύματα των επιθέσεων είναι] πρόσφυγες ή μετανάστες ή ιδιώτες που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους σ’ αυτούς. Στόχος τους είναι ο εκφοβισμός των πολιτικών αντιπάλων τους, η προσέλκυση φίλων στο κόμμα τους».

Απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας περιέγραψε την συμμετοχή ενός αυτοπαρουσιαζόμενου ως «προέδρου συνδέσμου εφέδρων», του Δημήτρη Πιπίκιου, τόσο στο Εφετείο το 2009, όσο και στον Άγιο Παντελεήμονα. Ο Πιπίκιος συμμετείχε το 2014 στο ευρωψηφοδέλτιο του «Εθνικού Μετώπου» μιας εθνικιστικής οργάνωσης που ιδρύθηκε το 2012, με επικεφαλής («γενικό γραμματέα») ένα παλιό στέλεχος της ΕΠΕΝ, τον Μάνο Κώνστα και μέλη πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής, του Ελληνικού Μετώπου του Μάκη Βορίδη, του ΛΑ.Ο.Σ. κ.ά.

Σε φωτογραφίες από τα γεγονότα στο Εφετείο και την πλ. Αγίου Παντελεήμονα ο Κούρκουλας αναγνώρισε τον Μιχαλολιάκο, τον Παναγιώταρο, την Σκορδέλη και άλλους, ενώ περιέγραψε ως απόλυτα όμοια την παράταξη των ταγμάτων εφόδου με φωτογραφίες από άλλα περιστατικά στα οποία εμπλέκονται Κασιδιάρης, Λαγός και Ρουπακιάς.

b2ap3_thumbnail_20.jpg

Τα «τάγματα υπεράσπισης» σε ιδεολογικό παροξυσμό

Οι ερωτήσεις της υπεράσπισης των χρυσαυγιτών προς τον μάρτυρα κινήθηκαν στο γνώριμο μοτίβο αναπαραγωγής των εθνικιστικών απόψεων της νεοναζιστικής οργάνωσης. Άλλοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για την ύπαρξη δήθεν ΜΚΟ και κρυφών χρηματοδοτήσεων, άλλοι κατηγόρησαν τον μάρτυρα ως ανίκανο εκπαιδευτικό επειδή δεν πραγματοποίησε κάποια εκδήλωση για τον φόνο των δύο χρυσαυγιτών στο Νέο Ηράκλειο και άλλοι επιχείρησαν να παρουσιάσουν τις αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις στον Άγιο Παντελεήμονα ως αντισυγκεντρώσεις.

Κανείς από τους υπερασπιστές των ναζιστών δεν μπήκε στην ουσία των γεγονότων βάσει των οποίων εξετάστηκε ο Κούρκουλας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν φυσικά να αρνηθούν την παρουσία οργανωμένων ταγμάτων εφόδου υπό την ηγεσία του αρχηγού και των ηγετικών στελεχών, σήμερα βουλευτών, της ΧΑ στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας ήδη από το 2009.

Επιβεβαιώνεται, έτσι, για άλλη μία φορά, ότι η ναζιστική ιδεολογία αποτελεί το κίνητρο της εγκληματικής οργάνωσης η οποία ταυτίζεται με το «πολιτικό κόμμα».

Την ερχόμενη Παρασκευή

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης του Θ. Κούρκουλα θα συνεχιστεί η δίκη, την Δευτέρα 26 Ιουνίου, στο Εφετείο (73η εβδομάδα), όπου θα διεξαχθεί και η δικάσιμος της Τετάρτης 28/6. Η τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, την Παρασκευή 30 Ιουνίου θα διεξαχθεί στον Κορυδαλλό.

Για τον Ιούλιο, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω δικάσιμοι: στον Κορυδαλλό στις 5, 11, 17, 19 του μήνα και στο Εφετείο στις 4, 6, 10, και 13 Ιουλίου. Μετά τις 19/7 θα ακολουθήσει η καλοκαιρινή διακοπή.

Το OmniaTV, με την βοήθεια του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch αλλά και της νομικής ομάδας Jail Golden Dawn, συνεχίζει το βιντεοχρονολόγιο με εκπομπές κάθε Παρασκευή βράδυ (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι εντός της εβδομάδας), ως χρήσιμο εργαλείο καταγραφής των τεκταινόμενων και άντλησης συμπερασμάτων.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο