OMNIA tv: Ειδησεογραφία πίσω από την κοινωνία ή προπαγάνδα πολύ πίσω από την κοινωνία;

Είναι γνωστό ότι η χρησιμοποίηση της εικόνας αποτελεί ίσως το πιο πρόσφορο μέσο «φτηνού» εντυπωσιασμού, προπαγάνδας, χειραγώγησης της κοινής γνώμης και η αποσπασματική χρήση της, το πιο πρόσφορο μέσο διαστρέβλωσης των πραγματικών γεγονότων. (θυμηθείτε π.χ. το χειρισμό της εικόνας των αιματηρών επεισοδίων που οδήγησαν στο – αποτυχημένο τελικά – πραξικόπημα κατά του Τσάβες).

Όπως ήταν φυσικό, το OMNIA tv δέχθηκε επικρίσεις ή όπως αναφέρει στο twitter: «Ακολουθούν διευκρινήσεις, επειδή «εν κρυπτώ και παραβύστω» δεχτήκαμε ομαδικά επιθέσεις.»

Ένας εκ των συντακτών της ομάδας του ΟΜΝΙΑ tv έγραψε ένα σχόλιο με τίτλο Για την μονόπλευρη ενημέρωση. Το οποίο ανάρτησε και ως σχολιασμό στο προαναφερθέν ρεπορτάζ. Το οποίο ξεκινάει ως εξής:

«Σχετικά με την παρουσίαση των γεγονότων από μεριάς μας. Δεν κάναμε μονόπλευρη παρουσίαση από μεριάς μας, αλλά μονόπλευρη ήταν η επίθεση του ΚΚΕ εναντίων όλων των υπολοίπων διαδηλωτών […]»

Βέβαια, ΜΕΤΑ την κριτική που δέχθηκε, ο συγκεκριμένος συντάκτης (προς τιμήν του) ανήρτησε αναδημοσίευση άλλου άρθρου και φωτορεπορτάζ, βάζοντας βέβαια τον προσεγμένο τίτλο Αναδημοσίευση της άλλης άποψης.

Βλέποντας κανείς την (εξίσου μονόπλευρη) παράθεση γεγονότων και ιδίως φωτογραφιών που έχει αυτό το ρεπορτάζ (από την πρώτη και μοναδική μέχρις στιγμής ανάρτηση του ιστολογίου Απλός Πολίτης), αλλά και συγκρίνοντάς τα με το σχετικό αντιστρόφως μονόπλευρο αρχικό ρεπορτάζ του ΟΜΝΙΑ, αντιλαμβάνεται κανείς αυτό που είπα πιο πάνω: το πώς η διαμόρφωση-διαστρέβλωση της είδησης και κυρίως η χρησιμοποίηση της εικόνας, χρησιμοποιείται κατά κόρον για να χειραγωγήσει το κοινό. Σκεφθείτε τι εντύπωση δίνεται σε κάποιον που βλέπει μόνο το αρχικό ρεπορτάζ του ΟΜΝΙΑ ή σε κάποιον που αντίθετα βλέπει μόνο το άλλο ρεπορτάζ (που ως προς τις φωτογραφίες προέρχεται ως ένα βαθμό από ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, όπως και ως προς το κείμενο). Δεν είναι όπως φαίνεται μόνο χαρακτηριστικό των καθεστωτικών μέσων, αλλά και των πάσης φύσεως αντιπολιτευόμενων, αντικαθεστωτικών, εναλλακτικών (ή όπως θέλετε πείτε το) μέσων (από τα κομματικά μέσα αντιπολιτευόμενων κομμάτων, μέχρι μέσα αντιπληροφόρησης όπως το ΟΜΝΙΑ ή το indymedia) να μην παρουσιάζουν (τουλάχιστον αρχικά και μέχρι να δεχθούν επικρίσεις) όχι απλώς όλες τις απόψεις αλλά ούτε καν όλες τις εικόνες.

Μετά την «αναδημοσίευση της άλλης άποψης» ακολούθησαν σχόλια που ζητούσαν εμμέσως πλην σαφώς να κατέβει ως παραπληροφόρηση ή παραβίαση της πολιτικής δημοσίευσης (εστιάζοντας κυρίως – αν και όχι μόνο – στην λανθασμένη λεζάντα φωτογραφίας που παρουσιάζει… ΑΤΙΑ ως μολότοφ) ή έστω να μπει στη στήλη «χιούμορ σάτιρα» (κάτι στο οποίο τελικά συμφώνησε ο αρχικός αναδημοσιευτής). Είναι χαρακτηριστική και ταυτόχρονα απογοητευτική η ευκολία με την οποία κάποιοι ζητούν διακαώς τη λογοκρισία της άλλης άποψης (επειδή δε συμφωνεί με τη δική τους) ή ακόμα και φωτογραφιών, υποτιμώντας ταυτόχρονα την ικανότητα του κοινού να κρίνει μόνο του τι μέρος ενός ρεπορτάζ είναι προπαγάνδα ή ψεύδος, και τι μέρος αποτελεί κομμάτι του παζλ της πραγματικότητας.

Επιπλέον αποτελεί άλλη τακτική των καθεστωτικών μέσων (που δυστυχώς αντιγράφει στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα εναλλακτικό) όταν δέχονται κριτική για τις δημοσιεύσεις τους να παραθέτουν την αντίθετη άποψη αφενός με δικό τους σχολιασμό και κυρίως σε άνιση (ως προς την αρχική δική τους) θέση – εν προκειμένω απέναντι σε ένα ρεπορτάζ ως κεντρικό θέμα, μπήκε μια αναδημοσίευση με σχολιασμό, η οποία τελικά δεν κρατήθηκε ούτε καν στις «γνώμες-απόψεις» αλλά τοποθετήθηκε χαριστικά και χλευαστικά, στο «χιούμορ-σάτιρα». Φανταστείτε τι θα συνέβαινε και τι θα λέγαμε, αν καθεστωτικό μέσο, μετά από επικρίσεις για δημοσίευμά του, αναδημοσίευε την άλλη άποψη, τοποθετώντας την σε αντίστοιχη στήλη «χιούμορ-σάτιρας»…

Επανερχόμενος όμως στο σχόλιο του μέλους της ομάδας του ΟΜΝΙΑ που αντικρούει τις κατηγορίες για «μονόπλευρη ενημέρωση» και αναφέρεται στην «μονόπλευρη […] επίθεση του ΚΚΕ εναντίων όλων των υπολοίπων διαδηλωτών», θα ήθελα (όχι να παραθέσω τη δική μου μαρτυρία, αφού λίγη σημασία έχει η μαρτυρία ενός μεμονωμένου ατόμου, αλλά) να παραθέσω μια σειρά αποσπασμάτων από ανακοινώσεις κομματικών ή κοινωνικών οργανώσεων , που αν μη τι άλλο συμμετέχουν στα κοινωνικά κινήματα και βεβαίως συμμετείχαν και στη συγκεκριμένη κινητοποίηση της 20ης Οκτώβρη.

Η παράθεση των αποσπασμάτων δε σημαίνει ότι απαραιτήτως συμφωνώ με αυτές, αλλά γίνεται για να συγκριθούν με το ρεπορτάζ και τα σχόλια των μελών της ΟΜΝΙΑ, ώστε αφενός να καταδειχθεί αν ήταν ή δεν ήταν μονόπλευρη η αρχική ενημέρωσή τους και αφετέρου να δούμε αν κάποιοι τουλάχιστον εκ των «όλων υπολοίπων διαδηλωτών που δέχθηκαν τη μονόπλευρη επίθεση του ΚΚΕ», συμμερίζονται τα όσα λέει η ΟΜΝΙΑ tv. (Βεβαίως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες ανακοινώσεις οργανώσεων ή συλλογικοτήτων, που δεν συμμερίζονται τις απόψεις αυτών των οργανώσεων που παραθέτω.).

Ας ξεκινήσουμε από κάποιες ανακοινώσεις οργανώσεων που εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από αυτή που υιοθέτησε η ΟΜΝΙΑ tv.

Απόσπασμα ανακοίνωσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ :

«[…] Δεν μπορούν να την ανακόψουν ούτε οι εκβιασμοί της άθλιας κυβέρνησης Παπανδρέου, ούτε η κυβερνητική – κρατική – αστυνομική – παρακρατική βία και τρομοκρατία, η οποία σήμερα προκάλεσε και νεκρό διαδηλωτή – στέλεχος του ΠΑΜΕ. […] Η επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων κατά της διαδήλωσης στο Σύνταγμα ξεδιπλώθηκε με τη χρησιμοποίηση της δολοφονικής επίθεσης τυχοδιωκτικών ομάδων, που βρίσκονταν για άλλη μια φορά σε διατεταγμένη υπηρεσία, ενάντια στη περιφρούρηση του  ΠΑΜΕ και σε άλλους διαδηλωτές. Αποτελεί στην ουσία υλοποίηση της κρατικής – κυβερνητικής προβοκάτσιας για να κτυπηθεί το κίνημα και να επικρατήσει ο φόβος και η κινδυνολογία.»

Απόσπασμα ανακοίνωσης ΣΥΡΙΖΑ:

«Για μια ακόμη φορά συγκεκριμένες ομάδες κουκουλοφόρων επιχείρησαν να στραφούν εναντίον δυνάμεων του κινήματος. Την αντικειμενικά προβοκατόρικη δράση τους την γνωρίζουμε και την έχουμε  καταδικάσει.»

Απόσπασμα ανακοίνωσης Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων (υπάρχει εδώ):

«Η επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων κατά της διαδήλωσης στο Σύνταγμα η οποία χτες προκάλεσε και νεκρό διαδηλωτή – μέλος του ΠΑΜΕ που ξεδιπλώθηκε με τη χρησιμοποίηση της δολοφονικής επίθεσης τυχοδιωκτικών ομάδων, αποτελεί στην ουσία υλοποίηση της κρατικής – κυβερνητικής προβοκάτσιας για να κτυπηθεί το κίνημα και να επικρατήσει ο φόβος και η κινδυνολογία. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναγωνιστές του. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, η κυβέρνηση των ΜΑΤ και των χημικών, είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον θάνατο του διαδηλωτή.

Καταγγέλλουμε την επίθεση των κουκουλοφόρων προβοκατόρων, που αντικειμενικά εντάσσονται στα σχέδια κυβέρνησης και τρόικας, κατά της μεγαλειώδους εργατικής συγκέντρωσης, ενάντια σε ότι αντιστέκεται με όρους μαζικού λαϊκού κινήματος και αγώνα . Η επίθεση που ξεδιπλώθηκε με τη χρησιμοποίηση της δολοφονικής επίθεσης τυχοδιωκτικών ομάδων, αποτελεί στην ουσία υλοποίηση της κρατικής – κυβερνητικής προβοκάτσιας για να κτυπηθεί το κίνημα και να επικρατήσει ο φόβος και η κινδυνολογία. Δηλώνουμε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η μέγιστη κοινή δράση τoυ εργατικού κινήματος, για να μην περάσει η τρομοκρατία, για την ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, για ένα νικηφόρο κίνημα αγώνα και ανατροπής. Δεν είναι ώρα για ενδοκινηματικούς εμφύλιους, όλοι στην μάχη για την ανατροπή της λαομίσητης κυβέρνησης.»

Προχωράμε σε μια στάση λίγο διαφορετική, που ναι μεν επικρίνει και το ΚΚΕ, αλλά είναι καταδικαστική κυρίως για την άλλη πλευρά:

Απόσπασμα ανακοίνωσης ΚΟΕ:

«Υπεύθυνη για τον θάνατο του οικοδόμου Δημήτρη Κοτζαρίδη, μέλους του ΠΑΜΕ, είναι η κυβέρνηση, οι δυνάμεις καταστολής και οι παρακρατικοί της μηχανισμοί. […]

Το ΠΑΜΕ δέχτηκε μια δολοφονική επίθεση από ομάδες που καμιά σχέση δεν έχουν με οποιαδήποτε αγωνιστική ιδεολογία και αντίληψη. Είδαμε πέτρες, μάρμαρα και μολότοφ να εκτοξεύονται πάνω σε σώματα και κεφάλια απεργών και διαδηλωτών. Αυτές οι πρακτικές θυμίζουν μόνο παρακρατικούς μηχανισμούς. Η πολιτικά απαράδεκτη απόφαση της ηγεσίας του ΚΚΕ να περιφρουρηθεί η Βουλή, κρατώντας μακριά διαδηλωτές άλλων σωματείων και πολιτικών χώρων και τεράστια τμήματα εργαζομένων και αγωνιζόμενου λαού, δεν δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση την φασιστικής έμπνευσης δολοφονική επίθεση. Την προηγούμενη μέρα εκπαιδευτικοί πήγαν στον νοσοκομείο με ανοιγμένα κεφάλια πάλι από τις ίδιες ομάδες βίας. Πριν ενάμισι χρόνο η ελληνική κοινωνία πάγωσε στο άκουσμα τριών νεκρών στην Marfin και η κυβέρνηση διασώθηκε. Είναι άλλης τάξης ζήτημα η αντιπαράθεση με μαζικούς και πολιτικούς όρους, και άλλης τάξης πρόβλημα το δολοφονικό αμόκ του απολίτικου χουλιγκανισμού. Αυτές οι ομάδες εξ αντικειμένου λειτουργούν συμπληρωματικά και υποβοηθητικά στους αστικούς και κρατικούς σχεδιασμούς.»

Περνάμε σε μια εξίσου επικριτική στάση και για τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές:

Απόσπασμα ανακοίνωσης του ΚΚΕ μ-λ:

«Το ΚΚΕ(μ-λ) καταγγέλλει την κρατική τρομοκρατία που, ιδιαίτερα τη δεύτερη μέρα οργάνωσε σχέδιο-«σκούπα» εκκαθάρισης του Συντάγματος εξαπολύοντας χημικό πόλεμο ενάντια στους διαδηλωτές. Στην πρόωρη διάλυση της μαζικότατης συγκέντρωσης στο Σύνταγμα συνέβαλε και η σύγκρουση των λαθεμένων και προβοκατόρικων στάσεων και πρακτικών γύρω από το ποιος είναι ο «ιδιοκτήτης» της πλατείας. Από τη μια, αυτών που έσπευσαν να περικυκλώσουν τη Βουλή ως ο «αυθεντικός ταξικός πόλος» και, από την άλλη, αυτών που εξαντλούν την ύπαρξή τους στον πετροπόλεμο. Αυτή η σύγκρουση έδωσε πάτημα στην κυβέρνηση να επισπεύσει την επίθεσή της στους διαδηλωτές. Και, δυστυχώς, είχε και νεκρό.»

Τέλος ας δούμε και τι λέει μια οργάνωση που παρότι κυρίως καταγγέλλει το ΚΚΕ, εντούτοις δε διστάζει να χρησιμοποιήσει πολύ σκληρή γλώσσα και εναντίον της άλλης πλευράς και ιδίως των αναρχικών:

Απόσπασμα ανακοίνωσης του ΕΕΚ (ο τονισμός δικός μου):

«Tο EEK καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση της ηγεσίας του KKE, που την Πέμπτη, δεύτερη ημέρα της πανεργατικής γενικής απεργίας, περικύκλωσε τη βουλή, όχι για να διαμαρτυρηθεί εναντίον της ψήφισης των καταστροφικών κυβερνητικών μέτρων, αλλά για να προστατεύσει τη βουλή από τη μήνι των διαδηλωτών. Γιατί τί νόημα είχαν οι «αλυσίδες» για να μην περάσουν οι υπόλοιποι διαδηλωτές των άλλων συνδικάτων που δεν ανήκουν στο ΠAME και των οργανώσεων της αριστεράς; Πού ακούστηκε η περιφρούρηση να έχει πλάτες στη βουλή και να κοιτάζει απειλητικά στους διαδηλωτές; Aκόμη και το 2008, στην εξέγερση του Δεκέμβρη, η ηγεσία του KKE δεν είχε τέτοια συμπεριφορά, αν και τότε κατάγγελνε τους «κουκουλοφόρους» και υποσχόταν επανάσταση που δεν θα σπάσει τζάμι… Tότε, έκανε διαδηλώσεις μακρυά από τους υπόλοιπους προς το Mεταξουργείο και την πλατεία Kουμουνδούρου. Tώρα βγήκε να προστατέψει τον -κατά τη λενινιστική διατύπωση- αστικό κοινοβουλευτικό στάβλο, το πολιτικό σύστημα του του σήποντος καπιταλισμού. Aντί για περικύκλωση της βουλής η ηγεσία του KKE οργάνωσε την περιφρούρηση της βουλής και τον αποκλεισμό του λαού!

Το EEK είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την χρήση βίας για την «λύση» των πολιτικών διαφορών μέσα στο κίνημα. Είναι εγκληματική και τυχοδιωκτική η χρησιμοποίηση πετροπόλεμου και μολότοφ από την μεριά ορισμένων αναρχικών εναντίον της περιφρούρησης και των οπαδών του KKE που είχαν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα. H συντηρητική σταλινική πολιτική της ηγεσίας του KKE πρέπει πολιτικά να νικηθεί μέσα στο εργατικό κίνημα. Mόνο τις δυνάμεις του αστικού κράτους και την κυβέρνηση της Tρόικας συμφέρει να μετεξελιχθεί ο κοινωνικός πόλεμος σε μια αριστεροαναρχική ή ενδοαριστερή βίαιη βεντέτα. Όλη η δύναμη του μαζικού κινήματος πρέπει να στραφεί κατά του κράτους και του κεφαλαίου κι όχι κατά μελών και οπαδών άλλων εργατικών οργανώσεων με διαφορετική πολιτική κατευθύνση.»

Μετά από όλα αυτά αναρωτιέμαι αν η ομάδα της ΟΜΝΙΑ έλαβε υπόψη της καθόλου όλες αυτές τις πλευρές και απόψεις (από ΜΗ εμπλεκόμενους στη σύγκρουση), πριν κάνει την παρουσίασή της (ή έστω μετά) την οποία κατά τα άλλα δε θεωρεί μονόπλευρη.

Αναρωτιέμαι επίσης πως είναι δυνατόν να υπάρχει μια «μονόπλευρη […] επίθεση του ΚΚΕ εναντίων όλων των υπολοίπων διαδηλωτών» και όλες οι παραπάνω οργανώσεις να έχουν αυτές τις στάσεις που απέχουν από πολύ έως αρκετά από την άποψη που υιοθέτησε η ΟΜΝΙΑ…

Τέλος αναρωτιέμαι αν όλες οι παραπάνω οργανώσεις (και διάφορες άλλες) αποτελούν ή όχι μέρος της κοινωνίας (και μάλιστα των κοινωνικών κινημάτων δηλαδή του αγωνιζόμενου κομματιού της) πίσω από την οποία δηλώνει η ΟΜΝΙΑ ότι τοποθετείται για να ειδησεογραφήσει.

Μήπως τελικά η ΟΜΝΙΑ στη συγκεκριμένη περίπτωση στάθηκε… πολύ παραπίσω από την κοινωνία, τόσο πίσω ώστε να μη μπορέσει να ακούσει τι λένε τουλάχιστον κάποια κομμάτια της;…

INS-OMNIAc

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

2 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
2 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο