Μαζική εκτέλεση υποστηρικτών του Καντάφι στη Σύρτη καταγγέλλει η HRW

 

Περιστατικά σαν αυτό, οι «φωνές» για διεθνή έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Μουαμάρ Καντάφι και το γεγονός ότι η σορός του παραμένει σε ψυγείο στη Μιζουράτα ρίχνουν τη σκιά τους στη νέα εποχή που θέλει να εγκαθιδρύσει το Μεταβατικό Συμβούλιο.
Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι ανακάλυψε τις σορούς συγκεντρωμένες στο ξενοδοχείο Μαχάρι της Σύρτης. Κάτοικοι έβαζαν τις σορούς σε σακούλες, προκειμένου να τις προετοιμάσουν για ταφή.
«Βρήκαμε 53 πτώματα σε αποσύνθεση, πιθανότατα υποστηρικτές του Καντάφι, σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στη Σύρτη. Κάποιοι είχαν τα χέρια δεμένα πίσω από τις πλάτες τους, όταν τους πυροβόλησαν» είπε ο Πήτερ Μπουκαέρ του Παρατηρητηρίου.
Ο Π.Μπουκαέρ κάλεσε τις Αρχές της Λιβύης να ερευνήσουν το συμβάν και να τιμωρήσουν τους ενόχους.

alt

Η είσοδος του ξενοδοχείου Μαχαρι στη Σύρτη όπου εκτελέστηκαν
τουλάχιστον 53 άτομα. Το ξενοδοχείο ήταν κάτω από των έλεγχο των αντι-Κανταφικών
πολεμιστών της Μισράτα. (© 2011 Peter Bouckaert/Human Rights Watch)

 

Το ξενοδοχείο φαίνεται ότι βρισκόταν υπό τον έλεγχο αντικανταφικών δυνάμεων που δρούσαν πέρα από τον έλεγχο του Μεταβατικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με μάρτυρες που ερωτήθηκαν από την οργάνωση, αντικαθεστωτικοί μαχητές από τη Μιζουράτα είχαν τον έλεγχο της περιοχής αυτής της Σύρτης από τις αρχές Οκτωβρίου.
Η κατάσταση των πτωμάτων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα θύματα σκοτώθηκαν στο διάστημα από τις 14 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, αναφέρει η HRW διευκρινίζοντας ότι βρέθηκαν συγκεντρωμένα στον κήπο του ξενοδοχείου, όπου μάλλον πραγματοποιήθηκε και η εκτέλεση.
«Η τελευταία αυτή σφαγή φαίνεται να περιλαμβάνεται σε μία σειρά φόνων, λεηλασιών και άλλων ωμοτήτων που διαπράχθηκαν από τους αντι-κανταφικούς μαχητές, οι οποίοι θεωρούν ότι βρίσκονται υπεράνω του νόμου» δήλωσε ο Πέτερ Μπούκερτ.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται την ώρα που η διεθνής κοινότητα ζητά έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Καντάφι.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Μαχμούντ Τζιμπρίλ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι δεν έχει καμία αντίρρηση στο να πραγματοποιηθεί διεθνής έρευνα, όπως αυτή που ζήτησε η χήρα του Καντάφι αλλά και ο ΟΗΕ, αρκεί να γίνουν σεβαστοί οι μουσουλμανικοί κανόνες για την ταφή των νεκρών.

 

alt

Οι Λίβυοι γιορτάζουν την επίσημη ανακοίνωση της απελευθέρωσης της
χώρας από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (Φωτογραφία:  Reuters)

in.gr

Angela Z. Ioannidou
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο