ΗΠΑ : Οι επενδυτές στοιχηματίζουν στις πωλήσεις όπλων μετά από κάθε ένοπλη επίθεση

Κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ σημειώνεται μία πολύνεκρη ένοπλη επίθεση την ημέρα

Οι ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη θέση στις ένοπλες επιθέσεις, η συχνότητα των οποίων είναι τόσο μεγάλη που αποτελεί πλέον σύνηθες φαινόμενο αφήνοντας πίσω εκατοντάδες νεκρούς.
Ο αριθμός των ατόμων που σκοτώνονται από τη χρήση όπλων είναι πραγματικά ασύλληπτος.


Το τελευταίο περιστατικό ένοπλης επίθεσης, σε εκκλησία στο Τέξας την περασμένη Κυριακή, άφησε τουλάχιστον 26 άτομα νεκρά και 20 τραυματίες, καθιστώντας την μια από της χειρότερες επιθέσεις που έχει συμβεί στην συγκεκριμένη πολιτεία.

Το τραγικό αυτό γεγονός έρχεται μόλις ένα μήνα μετά την ένοπλη επίθεση από τον Stephen Paddock σε ένα μουσικό φεστιβάλ του Λας Βέγκας , όπου 59 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες ακόμα τραυματίστηκαν.

Η Πολιτεία του Τέξας είναι συχνά στην πρώτη γραμμή των ένοπλων επιθέσεων.
Το 2015, στο Τέξας σημειώθηκαν 45 θάνατοι από μαζικούς πυροβολισμούς. Το 2016, 39 άτομα σκοτώθηκαν. Ενώ φέτος το 2017 έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα 57 άτομα.

Μετά την ένοπλη επίθεση στο Λας Βέγκας, στη Νεβάδα σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων από πυροβολισμούς αυτό το έτος, 59 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, αλλά ακούγεται ακόμη χειρότερο αν συγκρίνουμε τον αριθμό με τον πληθυσμό της πολιτείας.

Αν και είναι μια μικρή πολιτεία η Νεβάδα έχει 20 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο ανθρώπων το 2017 – με τους υψηλότερους αριθμούς να συναντώνται στο Μισισιπή (7,7 ανά εκατομμύριο) και το Κάνσας (3,8 ανά εκατομμύριο).

 Δεν είναι μάλιστα ευρέως γνωστό, ότι η  ένοπλη επίθεση στο Λας Βέγκας δεν ήταν η μόνη  που συνέβη στις ΗΠΑ εκείνη την ημέρα.
Κάπου 13.000 μίλια μακριά στο Lawrence, λίγο έξω από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, δύο άνδρες και μια γυναίκα σκοτώθηκαν και δύο ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε μια άλλη ένοπλη επίθεση.

Κατά μέσο όρο, υπάρχουν περισσότερες από μία ένοπλες επιθέσεις την ημέρα στις ΗΠΑ.
Στο γράφημα φαίνεται ότι σε διάρκεια 336 ημερών το 2015 σημειώθηκαν 355 μαζικές ένοπλες επιθέσεις, κατά την διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν από 4 άτομα και πάνω.

Όπως φαίνεται στο ακόλουθο γράφημα σύμφωνα με έρευνες οι πολιτείες που οι πολίτες τους έχουν βάση έρευνας περισσότερα όπλα, αντιμετωπίζουν και περισσότερους θανάτους από όπλα.

Οι περισσότεροι θάνατοι όμως από πυροβόλα όπλα είναι αυτοκτονίες

Αν και ο πολιτικός διάλογος στις ΗΠΑ για τα όπλα τείνει να επικεντρώνεται στις ένοπλες επιθέσεις  και τις δολοφονίες, η πλειονότητα των θανάτων που σχετίζονται με όπλα στις ΗΠΑ είναι αυτοκτονίες. Όπως εξήγησε η Dylan Matthews, αυτός είναι στην πραγματικότητα ένας από τους πιο επιτακτικούς λόγους για τη μείωση της πρόσβασης στα όπλα – υπάρχει μεγάλη έρευνα που δείχνει ότι η μεγαλύτερη πρόσβαση στα όπλα αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο αυτοκτονίας.
Οι πολιτείες με τα περισσότερα όπλα αναφέρουν τις περισσότερες αυτοκτονίες. Τα όπλα επιτρέπουν στους ανθρώπους ν’αυτοκτονούν πιο εύκολα.

Ίσως ο λόγος που η πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα συμβάλλει τόσο πολύ στην αυτοκτονία είναι ότι τα πυροβόλα όπλα είναι πολύ πιο θανατηφόρα από άλλους τρόπους.
Η Jill Harkavy-Friedman, αντιπρόεδρος της έρευνας του αμερικανικού ιδρύματος για την πρόληψη των αυτοκτονιών, εξηγεί, ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μείωση της πρόσβασης σε όπλα μπορεί να είναι τόσο σημαντική για την αποφυγή αυτοκτονιών:
“Ο χρόνος είναι πραγματικά καθοριστικός ώστε ν’αποφευχθεί η αυτοκτονία σ’ένα πρόσωπο που έχει αυτοκτονικές τάσεις αποφυγή αυτοκτονίας “, δήλωσε η Harkavy-Friedman. “Πρώτον, η κρίση που πιθανόν περνάει δεν θα διαρκέσει, οπότε θα φαίνεται λιγότερο κακή και λιγότερο απελπιστική με το χρόνο. Δεύτερον, επιτρέπει σε  κάποιον να βοηθήσει ή το αυτοκτονικό άτομο να απευθυνθεί σε κάποιον για να βοηθηθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο περιορισμός της πρόσβασης σε θανατηφόρα μέσα είναι τόσο ισχυρός. “

Οι τραγικές όμως ένοπλες επιθέσεις δεν φαίνεται να οδηγούν τον κόσμο στο να υποστηρίξει το ενδεχόμενο για αύξηση ελέγχου στην κατοχή όπλων.
Παρόλο που οι μαζικοί πυροβολισμοί συχνά θεωρούνται ως μερικές από τις χειρότερες πράξεις βίας από όπλα, φαίνεται ότι έχουν ελάχιστη επίδραση στην κοινή γνώμη για τα δικαιώματα των όπλων, βάσει ερευνών από το ερευνητικό κέντρο Pew.
Η στήριξη των Αμερικανών για το δικαίωμα στην κατοχή όπλων φαίνεται να αυξάνεται τα τελευταία 20 χρόνια
Η επίθεση στο Λας Βέγκας κάνει τον Οκτώβριο τον πιο θανατηφόρο μήνα από τέτοια περιστατικά – αν και όχι τόσο όσο πιστεύουν ορισμένοι, δεδομένης της κλίμακας της θηριωδίας.
Οι θάνατοι του τρέχοντος έτους ακολουθούν μια θλιβερή τάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Αρχείο για τη Βία κατά των Πυροβολισμών.

Περίπου 346 άνθρωποι εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν από μαζικές ένοπλες επιθέσεις στις ΗΠΑ φέτος.  Αυτό σε σύγκριση με τα 432 που είχαν σκοτωθεί το 2016 και τα 369 το 2015 – αντιστοιχεί σε περισσότερα από ένα άτομο για κάθε ημέρα του έτους.
 Έρευνα για την κατοχή όπλων όπλα εκτιμά ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν 250-190 εκατομμύρια ιδιωτικά πυροβόλα όπλα – δηλαδή περίπου 90 όπλα ανά 100 άτομα.

Η Αμερική έχει το 4.4% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικών όπλων για οποιαδήποτε από τις 178 χώρες που συμμετείχαν σε έρευνα σχετικά με την κατοχή όπλων και οι ΗΠΑ ήταν μπροστά από την Υεμένη (55 όπλα ανά 100 πολίτες) η οποία βρισκόταν στη δεύτερη θέση αλλά αρκετά μακριά σε ποσοστά από την πρώτη.

Τι συμβαίνει όμως μετά από μια μαζική ένοπλη επίθεση; Οι Αμερικανοί απλώς αγοράζουν περισσότερα όπλα.
Οι μαζικοί πυροβολισμοί είναι από καιρό ευεργέτημα  για τα στελέχη της βιομηχανίας όπλων. Οι πωλήσεις πυροβόλων όπλων σχεδόν συνεχίζουν να αυξάνονται μετά από ένοπλες επιθέσεις που αφήνουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς.

Ο James Hardiman, αναλυτής που καλύπτει στενά τη βιομηχανία πυροβόλων όπλων, μας λέει ότι «οι ένοπλες επιθέσεις είναι μια ευκαιρία για τους κατασκευαστές όπλων να πουλήσουν περισσότερα όπλα».

Οι επικεφαλής της βιομηχανίας  το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό- και πίσω από τις κλειστές πόρτες, στις συνόδους κορυφής των επενδυτών, το χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς.

Πέρυσι, το Intercept εξέτασε απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις επενδυτών σε εταιρείες πυροβόλων όπλων και συναφείς βιομηχανίες και βρήκε δεκάδες περιπτώσεις “στελεχών που χαρακτήριζαν περιστατικά ένοπλων επιθέσεων … ως προσοδοφόρες”.

Μετά την ένοπλη επίθεση στο Λας Βέγκας, σύμφωνα με την MarketWatch, οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών όπλων, σημείωσαν σημαντική άνοδο, η  Outdoor Brands Corp. της Smith & Wesson σημείωσε άνοδο 2,3%, οι μετοχές της Sturm, Ruger & Co. Inc. αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ η Vista Outdoor Inc. αυξήθηκε κατά 1,4%.

Είναι το ίδιο πράγμα που συνέβη και μετά τους πυροβολισμούς στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Pulse στο Ορλάντο, τον Ιούνιο του 2016, μετά τον επίθεση στο San Bernardino τον Δεκέμβριο του 2015 και μετά τους πυροβολισμούς σε κινηματογράφο στο Aurora του Κολοράντο και στο Δημοτικό Σχολείο Sandy Hook στο Newtown του Κοννέκτικατ, το 2012.

Γιατί λοιπόν όλοι σπεύδουν ν’αγοράσουν ακόμη περισσότερα όπλα μετά από μια ένοπλη επίθεση; Η αιτία είναι ο φόβος. Ωστόσο, δεν είναι ο φόβος μήπως τους συμβεί κάτι, ή ο φόβος για τα όπλα, αλλά ο φόβος του πιθανού ελέγχου στην κατοχή όπλων.
Φαίνεται πως μετά από μαζικές ένοπλες επιθέσεις οι εραστές των όπλων ανησυχούν, ότι το Κογκρέσο θα κάνει πραγματικά κάτι και θα θεσπίσει κάποια μορφή ελέγχου στην κατοχί όπλων.
Οι πελάτες βιάζονται να αγοράσουν περισσότερα όπλα πριν κάποιος προσπαθήσει να τους τα στερήσει. (Το Bloomberg έκανε μια αρκετά σταθερή ανάλυση αυτού του μοτίβου).
Οι πωλήσεις των όπλων αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών του Προέδρου Ομπάμα , από το φόβο ότι ένας Δημοκρατικός στο Οβάλ Γραφείο θα έθετε επί τάπητο τη νομοθέσια για τον έλεγχο των όπλων. Αυτό φυσικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Μετά την εκλογή του Προέδρου Trump οι τιμές των μετοχών των εταιρειών κατασκευής πυροβόλων όπλων μειώθηκαν, επειδή οι καταναλωτές δεν φοβούνται πλέον τη νομοθεσία για τον έλεγχο των όπλων.
Σύμφωνα με το CNN, ο Sturm Ruger ανέφερε τον Αύγουστο ότι τα τελευταία τριμηνιαία έσοδα μειώθηκαν κατά 22% από ό, τι πριν από ένα χρόνο και ότι τα κέρδη μειώθηκαν περισσότερο από 50%. Μετά το χτύπημα στο Λας Βέγκα η τάση αυτή έχει αντιστραφεί.

Μέχρι τώρα όμως, είναι αρκετά σαφές ότι το Κογκρέσο είναι απίθανο να ενεργήσει ποτέ δραστικά ώστε να υπάρξει έλεγχος στην κατοχή πυροβόλων όπλων – όπως τόσο σωστά και συνοπτικά εξηγεί το παρακάτω  tweet:

(“Eκ των υστέρων φαίνεται πως το Sandy Hook σηματοδότησε το τέλος της συζήτησης για τον έλεγχο των πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ. Εφόσον η Αμερική αποφάσισε η δολοφονία παιδιών είναι ανεκτή, τελείωσε”).

Υπήρξαν περισσότερες από 1.500 ένοπλες επιθέσεις μετά την επίθεση του Sandy Hook

Τον Δεκέμβριο του 2012 ένας ένοπλος μπήκε στο Δημοτικό Σχολείο του Sandy Hook στο Newtown του Κοννέκτικατ και σκότωσε 20 παιδιά, έξι ενήλικες και τον εαυτό του. Έκτοτε, υπήρξαν τουλάχιστον 1.518 μαζικοί πυροβολισμοί, τουλάχιστον 1.715 άτομα σκοτώθηκαν και 6.089 τραυματίες ως τον Οκτώβριο του 2017.

(πηγές : https://www.vox.com/
https://www.fastcompany.com)

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο