Πίσω από κλειστές πόρτες ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για τον Σωφρονιστικό Κώδικα

Σύμφωνα με την 4η ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα γυναικείων – αντρικών φυλακών Κορυδαλλού (πτέρυγες Α,Β,Γ,Δ, και Α θέση υπόγειου παραρτήματος), την Πέμπτη 9 Νοέμβρη ξεκίνησε η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής χωρίς τη συμμετοχή της επιτροπής δικηγόρων που έχει συσταθεί για να εκπροσωπεί τους κρατούμενους και να τους ενημερώνει για τις εξελίξεις σχετικά με τον σωφρονιστικό κώδικα. Οι δικηγόροι που έχουν ορίσει η κρατούμενοι για αυτή την επιτροπή είναι οι κ. Κακαρνιάς Γιώργος, κ. Καμπαγιάννης Αθανάσιος, κ. Κατσαρής Δημήτριος και κ. Παπαδάκης Κωνσταντίνος.

Πριν από μία εβδομάδα ο γενικός διευθυντής συντονισμού σωφρονιστικών καταστημάτων Δουλάμης Παύλος συνομίλησε με την Επιτροπή Αγώνα και αφού χαρακτήρισε τα αιτήματα των κρατουμένων δίκαια, τους διαβεβαίωσε ότι θα τα μεταφέρει στο υπουργείο ώστε να δοθούν απαντήσεις. Όπως φαίνεται όμως το υπουργείο για άλλη μια φορά αδιαφορεί.

Οι κρατούμενοι των γυναικείων και αντρικών φυλακών Κορυδαλλού έχουν ξεκινήσει κινητοποίηση στις 30/10/2017 για να διαμαρτυρηθούν για τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα και για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους.

Οι κρατούμενοι χαρακτηρίζουν τον νέο κώδικα ως εκτρωματικό και “μεταφράζουν” τα 88 άρθρα του ως “επιστροφή των φυλακών τύπου Γ’ και αντικατάσταση των αδειών και των αναστολών με την καθιέρωση ηλεκτρονικού βραχιολιού και κατ’ οίκον περιορισμού”.

Σύμφωνα με την 1η ανακοίνωσή τους οι κρατούμενοι απαιτούν:

  1. Την άρση του εισαγγελικού βέτο που κόβει τις άδειες των κρατουμένων,
  2. Την απόσυρση της ηλεκτρονικής επιτήρησης ή του κατ’ οίκον περιορισμού που αντικαθιστά την τακτική άδεια και την υφ’ όρων απόλυση,
  3. Τη θεσμοθέτηση του 1/5 της ποινής για την κανονική άδεια (που σήμερα αποτελεί βίτσιο των διαθέσεων του εισαγγελικού λειτουργού),
  4. Την άμεση απόσυρση του άρθρου 11 που επαναφέρει τις φυλακές τύπου Γ,
  5. τον τερματισμό της ταπεινωτικής γύμνωσης του κρατουμένου με το πρόσχημα της έρευνας,
  6. την απόσυρση των περιορισμών που εισαγάγει ο νέος σωφρονιστικός κώδικας στην εκπαίδευση των κρατουμένων (πάλι σύμφωνα με τις διαθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών),
  7. την κατάργηση του ηλεκτρονικού φακελώματος των προσώπων και των συγγενών που επικοινωνούν με τους κρατούμενους,
  8. την απόσυρση της παραγράφου 3, άρθρο 31, που επιτρέπει την υποχρεωτική σίτιση κρατουμένου απεργού πείνας, και τέλος
  9. την διαγραφή της τιμωρητικής διάταξης στο άρθρο 67, που δίνει το δικαίωμα στο συμβούλιο φυλακής να αφαιρέσει τον ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής (ακύρωση μεροκαμάτων, που ο κρατούμενος έχει ήδη κάνει στη φυλακή).

Μέχρι σήμερα 13/11/2017 12 Νοεμβρίου, οι κρατούμενοι κρατάνε ανοικτά τα προαύλια πέρα από το προβλεπόμενο ωράριο για δύο ώρες και – σύμφωνα με την 4η ανακοίνωσή τους – αν μέχρι την Τετάρτη 15 Νοέμβρη δεν έχουν καμία απάντηση απ’ το υπουργείο δικαιοσύνης τότε θα δυναμώσουν κι άλλο τη φωνή τους και η κινητοποίηση θα επεκταθεί και στις νυχτερινές ώρες.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο