Ρωσία: οργανωμένοι βασανισμοί κρατουμένων με βιντεοσκόπηση

Η υπόθεση ερευνήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και η εισαγγελία κατέγραψε την ιστορία μόνο ενός εκ των κρατουμένων

Δυστυχώς, δεν είναι σκάνδαλο!

Το βίντεο και το άρθρο που ακολουθούν είναι μεταφρασμένες αναδημοσιεύσεις από ρωσικά ειδησεογραφικά μέσα σχετικά με την εκδίκαση υπόθεσης βασανιστηρίων που πραγματοποιούνταν εις βάρος κρατουμένων σε σωφρονιστικό ίδρυμα της ρωσικής πόλης Εκατερινμπούργκ. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκου Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Ρωσία καταλαμβάνει μία από τις πρώτες, αν όχι την πρώτη, θέσεις στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το βίντεο που ακολουθεί, δυστυχώς, δεν είναι σκάνδαλο. Σκάνδαλο ίσως να είναι η πλατιά διάδοσή του και η αναγκαστική, κατά συνέπεια, καταδίκη των πρωταγωνιστών του. Σκάνδαλο είναι το κράτος,στην πιο σκληρή και βίαιη μορφή του.

Πηγή βίντεο: https://vk.com/video2574549_172492226

Ο πρώην υπαρχιφύλακας του Σωφρονιστικού Ιδρύματος 2 (ΣΙ-2) στο Εκατερινμπούργκ καταδικάστηκε σε 6,5 χρόνια κάθειρξη για οργάνωση βασανιστηρίων με λήψη βίντεο

Στις 13 Νοέμβρη ο δικαστής του τοπικού δικαστηρίου Βερχ-Ισέτσκι στο Εκατερινμπούργκ, Βλαντιμίρ Πορόζοφ, καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης εξίμισι χρόνων τον πρώην υπαρχιφύλακα του ΣΙ-2 Μιχαήλ Μπελοούσοφ για οργάνωση βασανιστηρίων, όπως ανακοίνωσε η Ανακριτική Αρχή.

Ο Μπελοούσοφ κρίθηκε ένοχος σύμφωνα με το άρθρο 26 του Ποινικού Κώδικα (κατάχρηση εξουσίας).

Επίσης εκδόθηκε απόφαση για τα πέντε «μέλη» που συνεργάζονταν με τη διοίκηση του ιδρύματος. Τα ονόματά τους αποκάλυψε το κανάλι 66.ru: Οι Βλαντιμίρ Μοϊσέγενκο, Μαξίμ Ρασπόποφ, Μαξίμ Χόλκιν, Αλεξάντρ Βελγκότσιν και Αλεξάντρ Μπομπρόφ καταδικάστηκαν σε κάθειρξη από 4 έως 6 χρόνια.

Οι παραπάνω, ανάλογα με το ρόλο του καθένα, κρίθηκαν ένοχοι σύμφωνα με το άρθρο 117 του Π.Κ. (βασανισμός από κοινού) και σύμφωνα με το άρθρο 132 του Π.Κ. (βιαιοπραγίες σεξουαλικού χαρακτήρα τελούμενες από κοινού και με ιδιαίτερη σκληρότητα).

Σύμφωνα με τις έρευνες, ο Μπελοούσοφ την περίοδο 2011-2013 οργάνωνε τους κρατούμενους σε «μέλη», τα οποία σύμφωνα με τις εντολές του ξεφτίλιζαν τους υπόλοιπους φυλακισμένους, τους βιντεοσκοπούσαν, ενώ καθημερινά έδιναν αναφορά στον υπαρχιφύλακα. Η υπόθεση ερευνήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και η εισαγγελία κατέγραψε την ιστορία μόνο ενός εκ των κρατουμένων που έζησε στο ΣΙ-2. Στην απομόνωση τα «μέλη» επιχείρησαν να τον αναγκάσουν να φορέσει έναν κόκκινο κεφαλόδεσμο και να προφέρει κάποια φράση, πράγμα το οποίο αρνήθηκε. Μετά απ΄αυτό τον ξυλοκοπήσαν άγρια και τον έδεσαν με χειροπέδες στο κρεβάτι.

Το σάιτ «Μιντιαζόνα» ήδη έχει γράψει αναλυτικά για τη δολοφονία στο ΣΙ-2 του κρατούμενου Αντόν Στερν τον Γενάρη του 2015. Στο ίδρυμα είχε στηθεί δίκτυο λαθρεμπορίου και ο Στερν ξυλοκοπήθηκε άγρια, όταν οι συγγενείς του δεν έβαλαν την καθορισμένη πληρωμή στην κάρτα της μητέρας ενός εκ των «μελών». Οι ντόπιοι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο δίκτυο λειτουργεί στο ίδρυμα μέχρι αυτή τη στιγμή, παρά την αλλαγή διευθυντή.

(μετάφραση-αναπαραγωγή από το ρωσικό ειδησεογραφικό σάιτ «Μιντιαζόνα»)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο