#GDtrial | Προστασίες, όπλα και fake news στην υπηρεσία των ναζιστών

«έβγαζαν σενάρια από το μυαλό τους, ότι δυο Πακιστανοί έσφαξαν δυο κοπέλες στο λιμάνι της Κορίνθου»

Με μία δικάσιμο, την 202η, προχώρησε η δίκη της Χρυσής Αυγής κατά την 88η εβδομάδα διεξαγωγής της, στην οποία ολοκληρώθηκε η εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα Γ με ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης της Χ.Α. και ξεκίνησε η εξέταση του μάρτυρα Δ από την έδρα και την υπεράσπιση.

Στη γνωστή γραμμή «να συλληφθεί ο μάρτυρας»

Ο συνήγορος Μπαϊρακτάρης, για την υπεράσπιση του Τσακανίκα, κομβικού στελέχους του τάγματος εφόδου της Νίκαιας, χρησιμοποίησε την τακτική των πυκνών, επιθετικών ερωτήσεων για επιμέρους λεπτομέρειες, μεταπηδώντας από θέμα σε θέμα και από περιστατικό σε περιστατικό.

Ωστόσο ο μάρτυρας Γ επαναβεβαίωσε όσα έχει πει για την συμμετοχή του στην οργάνωση, τα οποία είχε εκθέσει αναλυτικά στις προηγούμενες δικασίμους: τις αποκαλούμενες «βόλτες», δηλαδή τις οργανωμένες εξορμήσεις οπλισμένων ομάδων χρυσαυγιτών υπό την επίβλεψη ενός καθοδηγητή – όπως ο Γερμενής – με σκοπό τις επιθέσεις κατά αλλοδαπών, την στοχοποίηση αντιφρονούντων όπως ο Παύλος Φύσσας από το τάγμα εφόδου της Νίκαιας, καθώς και την πλήρη γνώση και συναίνεση του αρχηγού Μιχαλολιάκου και των ηγετικών στελεχών για κάθε πτυχή λειτουργίας της οργάνωσης.

Δεν προκάλεσε έκπληξη η κατάθεση αιτήματος από τους συνηγόρους υπεράσπισης στο δικαστήριο να συλληφθεί ο μάρτυρας Γ για ψευδορκία, όπως κατά πάγια πρακτική τους έχουν υποβάλει και για πολλούς άλλους μάρτυρες, αίτημα που φυσικά απορρίφθηκε από την έδρα.

Ο Μπούκουρας και οι επιθέσεις υπό την επήρεια fake news

Μετά την ολοκλήρωση των ερωτήσεων στον μάρτυρα Γ, ξεκίνησε η εξέταση του μάρτυρα Δ.

Ο μάρτυρας Δ κατέθεσε τα εξής σημαντικά: ο Ευστ. Μπούκουρας, ήδη πριν ακόμα εκλεγεί βουλευτής, εκτελούσε ρόλο περιφερειάρχη της Χ.Α. στην Κορινθία, οργάνωνε την φρουρά των γραφείων, έστηνε προπαγάνδα με fake news περί δήθεν «εγκληματικότητας μεταναστών» και τελούσε εν γνώσει επιθέσεων που πραγματοποιούσαν μέλη της Χ.Α. στην περιοχή του:

Μάρτυρας Δ: Ορισμένες φορές έβγαζαν σενάρια από το μυαλό τους, ότι δυο Πακιστανοί έσφαξαν δυο κοπέλες στο λιμάνι της Κορίνθου. Αυτό γινόταν μέσα στα γραφεία και τα παιδιά που δεν ήξεραν την αλήθεια, εξαγριώνονταν όλοι. Και ο Μπούκουρας τα έχει πει αυτά. Ότι δύο Πακιστανοί στο λιμάνι από πίσω την έπεσαν σε ένα ζευγάρι. Και μετά από λίγες μέρες, όταν κάτι παιδιά πέρασαν από το λιμάνι και είδαν Πακιστανούς, τους πλάκωσαν στις κλωτσιές.

Προστασία, αστυνομία και όπλα

Παράλληλα ο μάρτυρας Δ αναφέρθηκε και σε δραστηριότητες προστασίας στις οποίες επιδιδόταν ο γραμματέας του πυρήνα Κορίνθου, Κώστας Τζας, «δεξί χέρι» του Ε. Μπούκουρα, όπως είπε:

Πρόεδρος: Έχετε κάνει μια αναφορά στο γραμματέα του πυρήνα της Κορίνθου;

Μάρτυρας Δ: Ο Κώστας ο Τζας, τους είχαν βγάλει και στα κανάλια γιατί είχαν πάρει εργάτες ξένους και δε τους πληρώσανε και μετά πήγανε και τους κοπανήσανε με τη ΧΑ.

Ο ίδιος ο μάρτυρας Δ συμμετείχε σε περιστατικό όπου, ομάδα χρυσαυγιτών, παρόντος του Μπούκουρα, επιτέθηκε σε μετανάστες από το Πακιστάν, στο λιμάνι της Κορίνθου.

Πρόεδρος: Ο Μπούκουρας το ήξερε;

Μάρτυρας Δ: Δεν ξέρω αν ήταν μπροστά αλλά το ήξερε σίγουρα. Την άλλη φορά ήμασταν στην πλατεία και είδαμε κάτι Πακιστανούς και τους πετάξαμε στη θάλασσα.

Πρόεδρος: Σε αυτό συμμετείχατε και εσείς;

Μάρτυρας Δ: Ναι.

Πρόεδρος: Ποιος τους εμπότιζε αυτές τις ιδέες;

Μάρτυρας Δ: Ο Μπούκουρας, στις ομιλίες που έλεγε «Αφού δεν το κάνει το Κράτος, να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη».

Χαρακτηριστική ήταν επίσης η αναφορά του μάρτυρα στην κάλυψη από την αστυνομία, που επιβεβαιώνει όσα έχουν καταθέσει και σχεδόν όλοι οι άλλοι μάρτυρες:

Εισαγγελέας: Η σχέση της ΧΑ με την Αστυνομία ποια ήταν;

Μάρτυρας Δ: Πολύ καλή.

Εισαγγελέας: Δηλαδή τους κάλυπτε σε παράνομες ενέργειες;

Μάρτυρας Δ: Προφανώς τους κάλυπτε, όπως αυτή στο λιμάνι, ή δε τη θεώρησε σοβαρή.

Ο μάρτυρας Δ γνώριζε επίσης τα πρωτοπαλλήκαρα του Μπούκουρα, Λουκά Χαϊδά και Παναγιώτη Δράκο που είχαν συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 με όπλα:

Πρόεδρος: Στο γραφείο της Νεμέας, [πείτε μας] αν οπλοφορούσατε εσείς ή κάποιοι άλλοι;

Μάρτυρας Δ: Εγώ όχι. Ο Μπούκουρας από όσο ξέρω ότι είχε όπλο. Δεν ξέρω αν είχε άδεια. Και άλλα δυο παιδιά τα είχαν πιάσει με όπλα. Είχαν υποθέσεις με οπλοφορία. Αυτά τα παιδιά ήταν μαζί με τον κ. Μπούκουρα, πήγαιναν παντού με τον κ. Μπούκουρα με το αμάξι. Τους ήξερα.

Κατόπιν ξεκίνησαν οι ερωτήσεις από την συνήγορο Πανταζή για την υπεράσπιση του Ε. Μπούκουρα, οι οποίες κινήθηκαν κυρίως γύρω από την προσπάθεια να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του προστατευόμενου μάρτυρα Δ, όπως άλλωστε έχουν πράξει οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών και για τους προηγηθέντες προστατευόμενους μάρτυρες.


Η δίκη συνεχίζεται

Στην 89η εβδομάδα δίκης την οποία διανύουμε, ολοκληρώθηκε σήμερα στον Κορυδαλλό η ακροάση του προστατευόμενου Μάρτυρα Δ από αίθουσα της ΓΑΔΑ, παρουσία της εισαγγελέως Κοσμά και της πταισματοδίκη Νουλέλλη. Η διαδικασία θα συνεχιστεί με την εξέταση του μάρτυρα Ε, αύριο 28 Νοεμβρίου στο Εφετείο.

Για τον Δεκέμβριο, όλες οι συνεδριάσεις έχουν οριστεί στον Κορυδαλλό και είναι οι εξής: 5, 6, 7, 13, 15, 19, με ανοιχτή την πιθανότητα να προστεθεί κάποια εμβόλιμη.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του omniatv. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο