#GDtrial | Κουσουρής: «Η Χρυσή Αυγή ήταν μπράβοι και απεργοσπάστες»

Μία σημαντική εβδομάδα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης ολοκληρώθηκε στις δικασίμους 208 και 209. Όπως μας επεσήμανε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, από την πολιτική αγωγή των αλιεργατών, πρόκειται για το πέρασμα στους μάρτυρες της πολιτικής αγωγής, με πρώτο μάρτυρα τον ιστορικό Δημήτρη Κουσουρή.

Η κατάθεση Κουσουρή έφερε αυξημένο κοινό στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, αλλά και ένα αναμενόμενο κύμα ενστάσεων από τους υπερασπιστές της Χρυσής Αυγής, με στόχο την παρεμπόδιση της κατάθεσης των μαρτύρων που έχει καλέσει η πολιτική αγωγή.

Κατηγόρησαν ανακριτές και μάρτυρες

Ανοίγοντας την εβδομάδα, ο Γ. Μιχαλόλιας στον σχολιασμό του επί των μαρτυρικών καταθέσεων κατηγόρησε ευθέως τη Δικαιοσύνη για παρανομίες. Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι προστέθηκαν εκ των υστέρων σελίδες που δεν υπήρχαν στις αρχικές καταθέσεις των μαρτύρων. Παράλληλα άφησε αιχμές για την ψυχολογική κατάσταση των μαρτύρων, όπως είχαν κάνει και όλοι οι συνάδελφοί του στον δικό τους σχολιασμό.

Σε αντίστοιχο μοτίβο, η συνήγορος Πανταζή, κατηγόρησε τις ανακριτικές αρχές λέγοντας συγκεκριμένα ότι οι ανακριτές «έβαλαν λόγια στον μάρτυρα» εναντίον του εντολέα της, Στάθη Μπούκουρα.

«Ασύδοτους» χαρακτήρισε τους προστατευόμενους μάρτυρες ο Οπλαντζάκης, συνήγορος υπεράσπισης του Καζαντζόγλου. Παράλληλα θεώρησε σημαντικό ότι δεν γίνεται μνεία για την οικειοθελή προσέλευση των μαρτύρων να καταθέσουν, συνάγοντας ότι δεν ήταν οικειοθελής αλλά επιβεβλημένη από τις ανακριτικές αρχές.

Στον ίδιο τόνο με τους συναδέλφους της, η Βελέντζα έκανε λόγο για προκατασκευασμένους και στημένους ψευδομάρτυρες, ουσιαστικά κατηγορώντας τη Δικαιοσύνη για την παραγωγή ψευδών καταθέσεων εναντίων των πελατών της. Ταυτόχρονα έκανε νύξη περί ακυρότητας των προστατευόμενων μαρτύρων, θέτοντας εν αμφιβόλω τη διαδικασία.

Με μειωτικούς χαρακτηρισμούς όπως «ο τεράστιος», «ψυχικά ασθενής», «απογοητευμένη» προσπάθησε να αποδομήσει τους προστατευόμενους μάρτυρες ο συνήγορος Γκαβέλας, υπερασπιστής του Αναστάσιου Πανταζή. Απαντώντας στον σχολιασμό του Γκαβέλα, ο Θ. Καμπαγιάννης μας θύμισε ότι οι χαρακτηρισμοί αφορούν ίσως το κοινωνικό δυναμικό που στήριξε τη ΧΑ, καθώς για όλους αυτούς έχει υπάρξει παραδοχή ότι πράγματι ήταν στις τάξεις της ΧΑ.

Προσεχώς: βροχή ενστάσεων

Μία χρήσιμη πρόγνωση για το την υπερασπιστική γραμμή έκανε ο Θ. Καμπαγιάννης στο βιντεοχρονολόγιο της Παρασκευής: εξήγησε ότι θα δούμε βροχή ενστάσεων και παρακώλυση με κάθε μέσο ώστε να μην ακουστούν στην αίθουσα του δικαστηρίου τα ηχητικά, να μην προβληθούν τα βίντεο και να μην αναγνωστούν τα έγγραφα τα οποία βρίσκονται στη δικογραφία και αποδεικνύουν όσα έχουν πει οι μάρτυρες.

Σε αυτή τη γραμμή, οι υπερασπιστές της ΧΑ έκαναν κοπιώδεις προσπάθειες να σταματήσουν και την κατάθεση Κουσουρή, προβάλλοντας αβάσιμες ενστάσεις, χωρίς ωστόσο καμία επιτυχία.

Σύμφωνα με όσα μας θύμισε ο καλεσμένος του βιντεοχρονολογίου, η πολιτική αγωγή έχει νομιμοποιηθεί με απόφαση της Έδρας από την αρχή της δίκης στο να διερευνήσει την ένταξη στην εγκληματική οργάνωση συγκεκριμένων κατηγορουμένων. Συνεπώς, επαναδιατυπώθηκε αυτή η απόφαση της Έδρας και προχώρησε κανονικά η διαδικασία με την κλήση του Δ. Κουσουρή στο ακροατήριο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Δ. Κουσουρής ορκίστηκε την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, ώστε ουσιαστικά να είναι σίγουρο πως θα αρχίσει η κατάθεσή του στην αμέσως επόμενη δικάσιμο. Και παρόλο που ο συνήγορος Παπαδέλλης έκανε μία απόπειρα παρακώλυσης στην έναρξη της 209ης συνεδρίασης, η Έδρα απέρριψε και αυτή την ύστατη προσπάθεια, προκειμένου να ακουστεί η κατάθεση του μάρτυρα.

Εργολαβική τρομοκρατία συνδικαλιστών

Υπενθυμίζεται ότι στις 16/6/1998, ο Δ. Κουσουρής, δέχθηκε δολοφονική επίθεση από 10 χρυσαυγίτες με επικεφαλής τον Αντώνη «Περίανδρο» Ανδρουτσόπουλο, έξω από τα δικαστήρια, στην οδό Ευελπίδων, ενώ έπινε καφέ με τους συντρόφους του.

Μεταξύ των θυμάτων, βαρύτερα τραύματα έφερε ο προβεβλημένος τότε συνδικαλιστής της ΕΦΕΕ, και καθηγητής Ιστορίας πλέον, στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι στοχοποιήθηκε από τη ΧΑ ώστε να σταλεί μήνυμα τρομοκρατίας στον συνδικαλιστικό κόσμο, ακριβώς όπως έγινε και με τον Σωτήρη Πουλικόγιαννη στην υπόθεση του ΠΑΜΕ που συνεκδικάζεται στην παρούσα δίκη.

Περίανδρος «καίει» Μιχαλολιάκο

Ο Ανδρουτσόπουλος, ο οποίος τότε ήταν το νούμερο 2 της ΧΑ, φυγοδίκησε για αρκετά χρόνια, με ένα κομμάτι της Αστυνομίας να παρεμποδίζει τη σύλληψή του. Τελικά παραδόθηκε μόνος του και καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 21 έτη φυλάκισης, που έγιναν 12 σε δεύτερο βαθμό, ενώ τελικά εξέτισε 4 χρόνια στη φυλακή.

Ανατριχιαστική ήταν η περιγραφή της δίκης Ανδρουτσόπουλου, με ομάδα χρυσαυγιτών να σηκώνεται σύσσωμη και να χαιρετά όταν μπήκε ο κατηγορούμενος στη δικαστική αίθουσα. Μπορεί κανείς να συμπεράνει τι σημαίνει αυτό για την τρομοκράτηση κοινού και δικαστών.

Και ενώ η ΧΑ για ένα διάστημα τον είχε καλύψει πολιτικά, κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη – όπως κάνει και τώρα – αποφάσισαν αίφνης ότι ήταν επικίνδυνος και προδότης.

Σε ηχητικό ντοκουμέντο που ακούστηκε στο βιντεοχρονολόγιο, ο Περίανδρος δηλώνει το 2013 ότι εάν ανοίξει το στόμα του θα καταδικαστεί ο Νίκος Μιχαλολιάκος για ηθική αυτουργία και ο Ηλίας Παναγιώταρος για συναυτουργία στη συγκεκριμένη επίθεση.

Αναπάντητο αιωρείται το ερώτημα γιατί οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν καλέσει τον Ανδρουτσόπουλο και τον Κουσουρή σε συμπληρωματικές καταθέσεις σχετικά με την αυτουργία των Μιχαλολιάκου και Παναγιώταρου.

Μαχαίρωναν ανενόχλητοι

Σε ερωτήσεις της Έδρας, ο μάρτυρας ανέφερε και ένα ακόμα περιστατικό μαχαιρώματος που δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην παρούσα δίκη: πρόκειται για τον Πάρη Χρυσό, ο οποίος μαχαιρώθηκε από χρυσαυγίτες το 2002 έξω από το Πολυτεχνείο.


Ο Θ. Καμπαγιάννης μας ενημέρωσε ότι η αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση των δραστών για το εν λόγω περιστατικό συμπεριλαμβάνεται στα αναγνωστέα έγγραφα της δικογραφίας.

Σοκαριστικός ήταν και πάλι ο ρόλος της Αστυνομίας, η οποία δεν άσκησε καν δίωξη εναντίον του Ανδρουτσόπουλου, ή άλλων συναυτουργών του, παρόλο που αναγνωρίστηκαν. Το ίδιο το θύμα συνέλεξε υλικό από τα ΜΜΕ προκειμένου να αναγνωριστεί ο θύτης του ενώ σημειώθηκαν και πολυάριθμες κινητοποιήσεις αγωνιστών, που απαίτησαν να κινηθεί η νομική διαδικασία.

Τρέμουν τη δημοσιότητα

Η εξέταση του Κουσουρή από την υπεράσπιση της ΧΑ κινήθηκε κυρίως στο πλαίσιο ότι δεν μπορούν να συσχετιστούν οι διάφορες βίαιες επιθέσεις, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αμφισβητήσουν τα όσα έχουν κριθεί αμετάκλητα για το περιστατικό.

Εντύπωση προκάλεσε και ο εμφανής εκνευρισμός των υπερασπιστών για το αυξημένο κοινό στην αίθουσα, ο οποίος εκδηλώθηκε με σχετικές ερωτήσεις προς τον μάρτυρα («Το κοινό που έχει έρθει είναι φίλοι σας;»). Η Έδρα δεν επέτρεψε τις ερωτήσεις αυτές.

Στην πρώτη γραμμή

Ακολούθησε ο μάρτυρας Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθήνας με την παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μέλος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου. Είναι επίσης πασίγνωστος αγωνιστής, και στέλεχος πρώτης γραμμής της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή).

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος έχει υπάρξει θύμα επίθεσης από τον βουλευτή Κουκούτση, στο προαύλιο της Βουλής. Μάλιστα, ο Κουκούτσης έχει καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του.

Καταθέτοντας στο ακροατήριο θύμισε πώς η Θέμις Σκορδέλη έχει ήδη καταδικαστεί (το 2017) για επίθεση με μαχαίρι εναντίον μετανάστη, το 2011. Ο ίδιος έχει δεχθεί σοβαρές απειλές στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, ενώ μίλησε και για το γνωστό περιστατικό με τον ναζιστικό χαιρετισμό του Μιχαλολιάκου, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε κάτι που έχουν ήδη πει και άλλοι μάρτυρες, ότι δηλαδή η Αστυνομία αρνούνταν να παραλάβει μηνύσεις θυμάτων της ΧΑ, δεν βοηθούσε ουσιαστικά στη διαλεύκανση των περιστατικών, ενώ για ένα διάστημα το κυρίαρχο αφήγημα ήθελε τους αλλοδαπούς να «χτυπιούνται μόνοι τους».

Η δίκη συνεχίζεται

Δεδομένου ότι απομένει μία μόνο συνεδρίαση για το 2017 (19 Δεκεμβρίου, στον Κορυδαλλό), στη διάρκεια της οποίας αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η κατάθεση του Π. Κωνσταντίνου, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η χρονιά.

Τον Ιανουάριο του 2018 θα μπούμε στα αναγνωστέα έγγραφα εκτίμησε ο Θ. Καμπαγιάννης, που έκανε λόγο για επιτάχυνση της διαδικασίας αλλά και για πολύ μεγάλο όγκο που προχώρησε εντός του 2017.

Οι ημερομηνίες του Ιανουαρίου 2018 ανακοινώθηκαν ήδη. Πρόκειται για τις: 9, 22 και 26/1 στο Εφετείο και 8, 11, 12, 17, 23, 25, 31/1 στον Κορυδαλλό.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του omniatv. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο