10 χρόνια

Παλαιστίνη: Μέρες Οργής – Συζήτηση με τον ακτιβιστή Μανού Πινέδα

Παλαιστίνη: Μέρες Οργής

Εκδήλωση-Συζήτηση με τον Μανού Πινέδα, μέλος του Συλλόγου για την Ειρήνη, την Ισότητα και και τη Διεθνή Αλληλεγγύη Unadikum (Asociación Unadikum)

Αφορμή για αυτή την εκδήλωση είναι οι “Μέρες Οργής” στην Παλαιστίνη, όπως οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι ονόμασαν τις μέρες αντίστασης που ακολούθησαν την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Οι αυθόρμητες διαμαρτυρίες των Παλαιστινίων σε Δυτική Όχθη και Γάζα απαντήθηκαν από το ισραηλινό κράτος με χημικά, αληθινά πυρά, αεροπορικές επιδρομές και με συλλήψεις κυρίων ανήλικων παιδιών, ανάμεσά τους και η 16χρονη Αχέντ Ταμίμι που αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης για 12 κατηγορίες απλώς επειδή προσπάθησε να διώξει έναν ισραηλινό στρατιώτη μέσα από το σπίτι της. Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2017 που ξεκίνησαν οι “Μέρες Οργής” μέχρι σήμερα, ο ισραηλινός στρατός κατοχής έχει σκοτώσει 14 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει εκατοντάδες άλλους. Παράλληλα η ισραηλινή κυβέρνηση ψηφίζει νόμους για την επαναφορά της θανατικής ποινής και δημοσιεύει μαύρες λίστες ακτιβιστών που ασχολούνται με το ισραηλινό μποϊκοτάζ και τους απαγορεύει την είσοδό τους στο ισραηλινό κράτος.

Ο Μανού Πινέδα θα μας ενημερώσει για την κατάσταση στην Παλαιστίνη μετά τις τελευταίες εξελίξεις, για την Αχέντ Ταμίμι και τον αγώνα των κατοίκων του Ναμπί Σάλεχ, και για το διεθνές κίνημα BDS (Boycott, Divestment and Sanctions / μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις) που σημειώνει αρκετές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια και έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα το ισραηλινό κατοχικό κράτος.

Ο Σύλλογος για την Ειρήνη, την Ισότητα και και την Διεθνή Αλληλεγγύη Unadikum, ιδρύθηκε το 2010 με πρωτοβουλία ακτιβιστών που συμμετείχαν στην καμπάνια Rumbo a Gaza στην Ισπανία, η οποία συνδιοργάνωσε την αποστολή «Στόλος της Ελευθερίας ΙΙ» το 2011 συμβάλλοντας με το ισπανικό σκάφος Gernika. Έκτοτε, δραστηριοποιείται στην Παλαιστίνη, ιδίως στη Λωρίδα της Γάζας όπου τα μέλη του λειτουργούν ως «ανθρώπινες ασπίδες» συνοδεύοντας αγρότες ή ψαράδες που δέχονται επιθέσεις καθώς πηγαίνουν στα χωράφια τους ή για ψάρεμα ή και συμμετέχοντας ως διεθνείς στις διαδηλώσεις Παλαιστινίων κατά της κατοχής.

Ο Μανού Πινέδα έζησε στη Γάζα από το 2011 έως το 2014. Σ’ αυτό το διάστημα έγιναν δυο μεγάλες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, τον Νοέμβριο 2012 και το καλοκαίρι 2014.

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, 8μμ.

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος, Νοσότρος

Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια.

 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο