#GDtrial | Ήττα της υπεράσπισης: κλήτευση σημαντικών μαρτύρων

Με ένα γενικό σχολιασμό της δίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε τον σχολιασμό της 96ης εβδομάδας ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης, καλεσμένος του βιντεοχρονολογίου της Παρασκευής, 2 Φεβρουαρίου.

Στην πρώτη δικάσιμο της εβδομάδας, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, ολοκληρώθηκε ο σχολιασμός των μαρτυρικών καταθέσεων από τους συνηγόρους.

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, υποβλήθηκαν διευκρινήσεις για αιτήματα κλήσης μαρτύρων, τα οποία έχουν υποβληθεί στα περίπου τρία χρόνια διεξαγωγής της δίκης.

Το ζήτημα της ηθικής αυτουργίας τόσο του Ν. Μιχαλολιάκου όσο και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης έθεσε ο κ. Παπαδάκης, τονίζοντας ότι μπορεί άνετα να τεκμηριωθεί, ασχέτως εάν αποδεικνύεται για κάθε συγκεκριμένο περιστατικό, όπως απαιτεί η υπεράσπιση.

Δεν είναι αναγκαίο να αποδειχθεί ότι ο αρχηγός έδωσε τη συγκεκριμένη εντολή για να είναι δυνατή η καταδίκη του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εξήγησε ο Κ. Παπαδάκης.

Άλλα άκουσαν αυτοί

Μία αποδόμηση των μαρτύρων της πολιτικής αγωγής επιχείρησαν κατά τον σχολιασμό τους οι συνήγοροι υπεράσπισης, δεδομένου ότι αδυνατούσαν να αποδομήσουν τις εγκληματικές πράξεις για τις οποίες κατέθεσαν οι μάρτυρες, αρκετές εκ των οποίων έχουν κριθεί και δικαστικά (όπως η επίθεση στον Κουσουρή).

Μάλιστα, ο Χριστόφορος Τσάγκας έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι οι μάρτυρες Χριστόπουλος (ΕλΕΔΑ) και Τάκου (Παρατηρητήριο Ρατσιστικής Βίας) παραποιούσαν τα στοιχεία των ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον αλλοδαπών.

Την παραποίηση των λεγομένων των μαρτύρων σχολίασε ο κ. Παπαδάκης, αποδίδοντας την ευθύνη για αυτό στην έλλειψη ηχογραφημένων και βιντεοσκοπημένων πρακτικών, με απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Εξήγησε ότι εξαιτίας της έλλειψης γραπτού κειμένου που δεν θα άφηνε αμφιβολίες περί του τι έχει ειπωθεί, οι συνήγοροι υπεράσπισης μεταφέρουν πολλές ανακρίβειες.

Μεγαλοθυμία προσπάθησε να επικαλεστεί ο συνήγορος Αλεξιάδης για το ότι η ΧΑ επιλέγει να μην υποβάλει μηνύσεις για ψευδορκία στους μάρτυρες κατηγορίας. Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πόσες από αυτές θα γύριζαν μπούμερανγκ και πόσο θα κόστιζε αυτό – σε δικαστικά έξοδα – για τους πελάτες τους.

Κλήση 3 μαρτύρων

Την απόρριψη μιας σειράς αιτημάτων των συνηγόρων υπεράσπισης για κλήση μαρτύρων πρότεινε η Εισαγγελέας, εφόσον μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών έχουν ήδη κληθεί και ως μάρτυρες υπεράσπισης.

«Όλες οι γκρίζες ζώνες έληξαν», το δικαστήριο έχει σχηματίσει ήδη γνώμη, μας εξήγησε ο Κ. Παπαδάκης, συνεπώς δεν χρειάζεται να κληθούν μάρτυρες για να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση. Για το λόγο αυτό και η Έδρα έκανε δεκτή την πρόταση της Εισαγγελέα, Αδαμαντίας Οικονόμου.

Τη διγλωσσία μέρους της υπεράσπισης ανέδειξε ο Κ. Παπαδάκης, τονίζοντας ότι ενώ κατά τη διαδικασία ωρύονται και υποβάλλουν πολλαπλά αιτήματα κλήσης νέων μαρτύρων, όταν έγινε η συζήτηση στο δικαστήριο στις 2 Φεβρουαρίου αναδιπλώθηκαν, δεν δοκίμασαν καν να τεκμηριώσουν όλα αυτά τα αιτήματα δηλώνοντας απλώς ότι επαφίενται στην κρίση του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την πρόταση της πολιτικής αγωγής, η Έδρα αποφάσισε να κληθεί η αστυνομικός Πολυχρονίου η οποία είχε καταθέσει τον Οκτώβριο του 2016 για να ολοκληρώσει αυτή την κατάθεση προκειμένου να μην τεθεί ζήτημα ακυρότητας. Παράλληλα, αποφασίστηκε από το δικαστήριο να κληθεί ο μάρτυρας Αχιλλέας Νικολάου, αυτόπτης στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η δίκη συνεχίζεται

«Εύχομαι λιγότερο Κορυδαλλό και περισσότερο Εφετείο», είπε ο Κ. Παπαδάκης, σχολιάζοντας την αναλογία των συνεδριάσεων όπως έχουν ανακοινωθεί για τις επόμενες 8 εβδομάδες. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι λαϊκή απαίτηση να προστατευτεί η κοινωνία από τις εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής.

Για αυτή την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 3 δικάσιμοι: Τρίτη και Τετάρτη στον Κορυδαλλό, ενώ την Πέμπτη στο Εφετείο.

Οι ημερομηνίες των επόμενων συνεδριάσεων για τον Φεβρουάριο του 2018 στον Κορυδαλλό είναι: 13, 15 , 23, 27 ενώ οι συνεδριάσεις που θα γίνουν στο Εφετείο έχουν προγραμματιστεί στις: 21, 22 του Φεβρουαρίου.

Για τον Μάρτιο, η Έδρα ανακοίνωσε 3 συνεδριάσεις στο Εφετείο (5, 13 και 22 του μήνα) και 7 συνεδριάσεις στον Κορυδαλλό (2, 7, 12, 15, 21, 27 και 28 του μήνα).

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του OmniaTV.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του OmniaTV. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο