Ενημέρωση για τη συνάντηση με εκπροσώπους του υπ. Δικαισύνης στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού

10/02/2018

Χθες 09/02 το μεσημέρι στις 13:30 πριν ληξει η 15νθήμερη προθεσμία που είχαμε θέσει ως ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ επισκέφτηκαν τις φυλακές ο εκπρόσωπος του υπουργείου δικαιοσύνης, γενικός διευθυντής συντονισμού σωφρονιστικών καταστημάτων, Π. Δουλάμης και ο καθηγητής εγκληματολογίας Ν. Κουλούρης (ένας εκ των τριών συντακτών του προσχεδίου του νέου σωφρονιστικού κώδικα.

Στην συνάντηση που έγινε παρευρέθηκε 15μελής αντιπροσωπεία της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΦΥΛΑΚΩΝ, από όλες τις εθνικότητες της φυλακής, ώστε να υπάρχει συλλογική αποτίμηση της συζήτησης και ενημέρωση σε όλες τις ακτίνες σε όλες τις γλωσσες.

Λόγω του απροειδοποίητου της επίσκεψης δεν προλάβαμε να ενημερώσουμε την επιτροπή δικηγόρων να παρασταθεί στην συνάντηση, αλλά λαβαμε την προφορική διαβεβαίωση από τον Π. Δουλάμη ότι η προηγούμενη άρνηση που υπήρξε από μεριαάς του στην παρουσία δικηγόρου της επιτροπής (συγκεκριμένα του Γ. Κακαρνιά) οφειλόταν σε παρανόηση και στο μέλλον οποιοσδήποτε δικηγόρος της επιτροπής (που έχει νομιμοποιηθεί να μας εκπροσωπεί μέσω των χιλιάδων υπογραφών της Επιτροπής Αγώνα των φυλακών που έχουν αποσταλεί στο υπουργείο) μπορεί να παρευρίσκεται στις μελλοντικές συναντήσεις.

Η συζήτηση διήρκησε περίπου 2 ώρες και από την μεριά μας τέθηκαν ξανά τα πρωταρχικά μας αιτήματα. Τονίσαμε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχτούμε σε καμιά περίπτωση την επιστροφή των φυλακών τύπου Γ, ότι θα πρέπει να τερματιστεί το καθεστώς υπερεξουσίας των εισαγγελέων μέσα στις φυλακές, που ουσιαστικά ξαναδικάζουν κάθε μέρα τους κρατούμενους, στερώντας τους άδειες ή αφαιρώντας τους χρόνο που έχουν εκτίσει από την ποινή τους (αφαίρεση ευεργετικών μεροκαμάτων), να σταματήσει η γενίκευση του τεχνοφασιστικού μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι), να ακυρωθεί το εξοντωτικό μέτρο της αθροιστικής έκτισης της ποινής (το μέγεθος των ποινών στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλο που αν εκτίονται αθροιστικά δεν φτάνουν δυο ζωές για τις εκτίσεις) ενώ αναφερθήκαμε και στα ζητήματα της σωματικής έρευνας, της υποχρεωτικής σίτισης (ως μέτρο σπασίματος της απεργίας πείνας του κρατουμένου) και σε αρκετά ακόμη που λόγω πίεσης χρόνου συμφωνήσαμε να τα συζητήσουμε σε επόμενη συνάντηση.

Ο Ν. Κουλούρης μάς τόνισε ότι ουσιαστικά η τριμελής συντακτική επιτροπή στην οποία συμμετείχε ο ίδιος παρέδωσε το προσχέδιο του σωφρονιστικού κώδικα τον Απρίλιο του 2017 και ότι αυτό που βγήκε στην διαβούλευση ήταν μετά από επεξεργασία του υπουργείου. Έτσι μάθαμε ότι υπήρχε πρόταση να καταργηθεί το εισαγγελικό βέτο η οποία όμως τελικά, όπως φαίνεται, μπλοκαρίστηκε από κάποιους. Στην συζήτηση που είχαμε σχετικά με το άρθρο 11 παράγραφος 6 περίπτωση ε’ (που ουσιαστικά μιλάει για ειδικές συνθήκες κράτησης για αξιόποινες πράξεις εντός φυλακής – ανάμεσά τους και η οργάνωση αποδράσεων – και σχετίζονται με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία και τις εγκληματικές οργανώσεις) μας ανέφερε ότι στην Αυστρία η απόδραση θεωρείται πειθαρχικό αδίκημα κι οχι ποινικό, καθώς όπως έχει γραφτεί «πάντα υπάρχει η φυσική ροπή του ανθρώπου προς την ελευθερία».

Ο Π. Δουλάμης μας υπογράμμισε ότι θα μπει χρονικός περιορισμός στο άρθρο 11 παράγραφος 4 που αναφέρεται στην κράτηση φυλακισμένων για λόγους ασφαλείας σε αστυνομικά κτίρια. Συγκεκριμένα, μετά απο τις έντονες πιέσεις μας και κάτω απο το βάρος της πανελλαδικής κινητοποίησης της Επιτροπής Αγώνα, υπάρχει επίσημη προφορική δέσμευση ότι η κράτηση φυλακισμένου σε αστυνομικό κτίριο για λόγους ασφαλείας δεν θα ξεπερνά τις 3 ΜΕΡΕΣ (μέχρι σήμερα η κράτηση είναι αορίστου χρόνου και υπάρχουν παραδείγματα που κρατούμενοι που μετήχθησαν για δικαστήρια κρατήθηκαν στην ΓΑΔΑ 55 μέρες!).

Παρόλα αυτά δεν υπήρξε κάποιος χρονικός προσδιορισμός ως προς την κατάθεση του νέου σωφρονιστικού κώδικα και, φυσικά, του νέου ποινικού κώδικα που υποτίθεται θα εξορθολογίσει τις ποινές. Κι όπως επισημάναμε, καλή η θεωρία αλλά πρέπει να δούμε στην πράξη ριζικές αλλαγές. Εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένοι με το πάγωμα του νέου σωφρονιστικού. Κανείς δεν θα μας δώσει πίσω τις μέρες που μας κλέβουν στην φυλακή. Θέλουμε ΑΜΕΣΗ τροποποίηση του νέου σωφρονιστικού κώδικα και ψήφισή του ΤΩΡΑ.

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας με τους εκπροσώπους του υπουργείου για να ολοκληρωθεί η συζήτηση και θα αποστείλουμε τις εναλλακτικές μας προτάσεις πάνω στα άρθρα τα οποία απαιτούμε να αποσυρθούν από το υπουργείο τις επόμενες μέρες.

Μέχρι τότε…

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΥΛΑΚΩΝ

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο