Εξορύξεις: με «αδιάβαστο» Δημαρά, καθώς ο Σταθάκης προχωρά

Ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι «θα πιέσει» για υδρογονάνθρακες, ενώ «δεν έχει διαβάσει τη σύμβαση» μεταξύ Δημοσίου και «Ελλ. Χρυσός»

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με υπουργό τον, σταθερά προσανατολισμένο στην επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων, Γ. Σταθάκη, προωθεί τα σχέδια εξορυκτικής εκμετάλλευσης, τόσο για πρώτες ύλες όσο και για υδρογονάνθρακες, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Με αφορμή τον πρόσφατο ανασχηματισμό, θεωρήσαμε σκόπιμο να απευθύνουμε ερωτήσεις στον νέο υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Δημαρά, από το συνεργαζόμενο με τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Χωρίς συγκεκριμένες θέσεις για τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων

Καθώς ήδη είναι σε μερική εξέλιξη οι εργασίες της ιταλικής Geotech – για λογαριασμό των REPSOL και Energean Oil & Gas – για τις σεισμικές έρευνες που προηγούνται της εξόρυξης πετρελαίου στην Ήπειρο («οικόπεδο Ιωαννίνων»), ενώ παράλληλα το ΥΠΕΝ «ανοίγει νέο γύρο ερευνών σε Ιόνιο και Κρήτη», η πρώτη ερώτησή μας αφορούσε στις εξορύξεις υδρογονανθράκων:

Το ΥΠΕΝ έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Ήπειρο και Κρήτη. Με την ανάληψη της νέας σας θέσης δεσμεύεστε για την άμεση παύση της έρευνας και της εξόρυξης, οι οποίες είναι αλληλένδετες και αδιάσπαστες κατά τη σύμβαση, στις περιοχές αυτές;

Στο εν λόγω ερώτημα ο κ. Δημαράς αρκέστηκε να μας επαναλάβει την αντίθεση των Οικολόγων Πρασίνων (το κόμμα από το οποίο προέρχεται και συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ) στην εξόρυξη υδρογονανθράκων και δήλωσε ότι «οι Οικολόγοι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πιέσουμε την κυβέρνηση σχετικά με το θέμα».

Ωστόσο, μόλις μετά τον ανασχηματισμό που έφερε τον κ. Δημαρά στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, σχολιάζοντας μια παλιότερη, αντίστοιχη τοποθέτηση του νέου υφυπουργού, δήλωσε ότι «εντάξει, έχουμε κάποιες ιδεολογικές διαφωνίες με τους Οικολόγους».

Γράφημα από «Τα Νέα» με τα «οικόπεδα» των εξορύξεων υδρογονανθράκων

Την ίδια στιγμή η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) ολοκλήρωσε πριν από δυο βδομάδες την έρευνα υπεδάφους σε θαλάσσια έκταση 32.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πλέον σκοπεύει να εκθέσει τα ευρήματά της στις αγορές, προκειμένου να προσελκύσει πετρελαϊκούς κολοσσούς.

«Δεν έχω διαβάσει τα σχετικά με τη σύμβαση» για Σκουριές

Ενδιαφέρουσα υπήρξε η «απάντηση» του υφυπουργού και στα εξής ερωτήματα που θέσαμε, σχετικά με την εξόρυξη χαλκού-χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής:

Γιατί το ΥΠΕΝ δεν δίνει στη δημοσιότητα την απόφαση της Διαιτησίας σχετικά με τις Σκουριές ώστε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση και αφήνει να ακούγεται παντού μόνο η άποψη της εταιρείας που δυσφημεί το δημόσιο.

Γιατί το ΥΠΕΝ αφήνει την εταιρεία να συνεχίζει τις εργασίες στο Λάκκο Καρατζά, ενώ αυτή έχει μονομερώς τροποποιήσει το υποέργο Σκουριών σε όλα σχεδόν τα επιμέρους στοιχεία του (εξόρυξη, εμπλουτισμός, χρονοδιαγράμματα, απόθεση αποβλήτων) και οι μεταβολές αυτές δεν έχουν αδειοδοτηθεί.

Σε αυτά τα ερωτήματα ο κ. Δημαράς απάντησε «δεν έχω διαβάσει τα σχετικά με την σύμβαση [σ.σ.: της Ελληνικός Χρυσός], είμαι καινούργιος ακόμη στο Υπουργείο, συγχωρήστε με, θα χρειαστώ χρόνο». Ωστόσο, κάτι τέτοιο προκαλεί εντύπωση, μιας και οι λεπτομέρειες της σύμβασης έχουν αναλυθεί εκτενώς στη δημόσια σφαίρα, τόσο με αφορμή την μεγάλη κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας της Β.Α. Χαλκιδικής, όσο και με τις παλινωδίες της εταιρείας και της κυβέρνησης, ιδίως όσον αφορά στη διαβόητη διαιτησία.

Λίγες μέρες αργότερα, η «Ελληνικός Χρυσός» έστειλε εξώδικη εντολή πληρωμής για 783 εκατομμύρια 211 χιλιάδες ευρώ προς το υπουργείο, για υποτιθέμενα «διαφυγόντα κέρδη», τη στιγμή που:

Ένα στέλεχος των Οικολόγων Πρασίνων λοιπόν, αναλαμβάνει κυβερνητική θέση με αρμοδιότητες απόλυτα σχετικές με τις εξορυκτικές δραστηριότητες – ενώ μάλιστα την αντίστοιχη θέση, προ ανασχηματισμού, κατείχε και πάλι στέλεχος του ίδιου κόμματος – και δεν έχει τίποτε περισσότερο να πει γι’ αυτές από το «θα πιέσουμε την κυβέρνηση».

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο