Καταγγελία της Πρωτοβουλίας Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων και συγκέντρωση διαμαρτυρίας

 

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αθήνας Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων

Χορηγίες για τους συνεργάσιμους, τραμπουκισμοί για τους μη διαχειρίσιμους

Χορηγίες για τους συνεργάσιμους, τραμπουκισμοί για τους μη διαχειρίσιμους
Κυβέρνηση και πετρελαϊκές εταιρείες επιχειρούν να επιβάλλουν σιωπή και συναίνεση
στα -καταστροφικά για τον τόπο- σχέδιά τους

Απόγευμα 5ης Αυγούστου, Δωδώνη:

Συλλογικότητες ενάντια στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων διαδηλώνουν έξω από το αρχαίο αμφιθέατρο της Δωδώνης, σε φεστιβάλ με διοργανωτές την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Δωδώνης και την εφορεία αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, το οποίο «στιγματίζεται» από τη χορηγία -μεταξύ άλλων- των εταιρειών Energean Oil & Gas και ΕΛΠΕ, στις οποίες -μαζί, φυσικά, με τη REPSOL- έχει παραχωρηθεί ολόκληρη η Ήπειρος για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Καταλαβαίνουμε πολύ καλά, ότι χορηγίες σαν κι αυτήν εντάσσονται στις προσπάθειες των εταιρειών να εξαγοράσουν τη συναίνεση και τη σιωπή των τοπικών κοινωνιών στα -καταστροφικά για το περιβάλλον, την υγεία, τον τουρισμό και τις παραδοσιακές δραστηριότητες- έργα που έχουν, ήδη, δρομολογήσει στην Ήπειρο. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες εμφανίζονται ως χορηγοί σε «πατριωτικές» εκδηλώσεις όπως τα ετήσια Καλπάκια στο δήμο Πωγωνίου και σε πολιτιστικές δραστηριότητες όπως στη Δωδώνη, διαφημίζοντας την περιβόητη «εταιρική κοινωνική ευθύνη» τους. Αντιγράφοντας πρακτικές των ΕΛΠΕ, «δοκιμασμένες» για χρόνια στο Θριάσιο πεδίο, μοιράζουν σχολικό υλικό σε οικογένειες μαθητών και, αργότερα ίσως, πετρέλαιο σε φτωχούς και ανήμπορους.

Την ίδια στιγμή κρύβονται και αποφεύγουν κάθε ανοιχτή αντιπαράθεση με τους κατοίκους της Ηπείρου. Γι αυτό και τη συναίνεση, που δεν μπορούν να αποσπάσουν από τους κατοίκους, ψάχνουν να τη βρουν στην τοπική διοίκηση, σε άλλους τοπικούς φορείς, καθώς και σε φορείς των αποδήμων, των οποίων το «κύρος» θέλουν να αξιοποιήσουν ως προπέτασμα για να «νομιμοποιήσουν» τα εγκλήματά τους ενάντια σε ανθρώπους και φύση.

Ξημερώματα 24ης Σεπτέμβρη, κάπου στην Ήπειρο:

Εικοσαμελής ομάδα της ασφάλειας Ιωαννίνων εισβάλλει για έρευνα σε σπίτι κατοίκου. Ο συγκεκριμένος πολίτης στοχοποιήθηκε επειδή το αυτοκίνητό του καταγράφηκε σε πρόσφατη ειρηνική παρέμβαση ενάντια στις επιχειρούμενες έρευνες υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Παράλληλα, οι εταιρείες στέλνουν τους μπράβους τους για «βραδινές βόλτες» έξω από τα σπίτια αγωνιστών στην περιοχή, με στόχο να τους εκφοβίσουν και να σταματήσει η δράση των συλλογικοτήτων στην Ήπειρο ενάντια στους σχεδιασμούς των ΕΛΠΕ-Energean-Repsol, της κυβέρνησης και του κράτους.

Μεσημέρι 25ης Σεπτέμβρη, περιφέρεια Ιωαννίνων:

Συλλογικότητες κατοίκων ενάντια στις εξορύξεις στην Ήπειρο οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας για την εκστρατεία εκφοβισμού από κράτος και εταιρείες. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Α. Καχριμάνης -αρχικά- προσπαθεί να αποφύγει τους κατοίκους, αποποιούμενος κάθε ευθύνη για τα συμβάντα, αν και ως τοπικός εκπρόσωπος του κράτους έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της εκμετάλλευσης. Όσο εξελίσσεται η αντιπαράθεση έξω από το γραφείο του ο κ. Καχριμάνης δηλώνει πως «οι έρευνες γίνονται για το καλό της πατρίδος», ενώ οι αγωνιστές στα μάτια του «δεν είναι πολίτες, δεν είναι τίποτα» και εργάζονται για «ξένα συμφέροντα». Εδώ ο περιφερειάρχης ομολογεί με τον πλέον ανοιχτό τρόπο την κοινωνική λειτουργία των εξορύξεων: εκεί που αρχίζουν τα συμφέροντα της εταιρείας, τελειώνουν τα δικαιώματα των κατοίκων. Εκεί που τα συμφέροντα εταιρειών ταυτίζονται με το κράτος, οι κάτοικοι της Ηπείρου των οποίων η ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φύση που απειλούν οι εξορύξεις, ανακηρύσσονται σε πράκτορες αλλότριων συμφερόντων στην ίδια τους τη γη.

Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη, υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας:

Ο υπουργός κ. Γ. Σταθάκης υπογράφει με την κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ και με τα ΕΛΠΕ τις συμβάσεις παραχώρησης για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων των οικοπέδων νοτιοδυτικά & δυτικά της Κρήτης και του Κυπαρισσιακού κόλπου. Οι (προς επικύρωση στη Βουλή) συμβάσεις σηματοδοτούν -μαζί με τα εναπομένοντα οικόπεδα του Ιονίου, που ακολουθούν- το κλείσιμο ενός κύκλου παραχώρησης στους ενεργειακούς κολοσσούς, σχεδόν, όλης της δυτικής και νότιας επικράτειας της χώρας

Με πλήρη κρατική στήριξη και με ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο επιτρέπει τη λεηλασία του περιβάλλοντος, καθώς οι εταιρείες καλούνται να ασκήσουν «αυτο-εποπτεία», οι μόνοι που μπορούν να τους σταματήσουν είναι οι κάτοικοι με τους συλλογικούς τους αγώνες.

Τετάρτη 3 Οκτώβρη, Ωδείο Ηρώδου Αττικού:

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΠΣΕ), η μεγαλύτερη οργάνωση απόδημων Ηπειρωτών, διοργανώνει μουσικοθεατρική παράσταση, στο Ηρώδειο, στην οποία εμφανίζονται σαν χορηγοί τα ΕΛΠΕ. Έχουν προηγηθεί «ενημερωτικές» εκδηλώσεις για τις εξορύξεις, στις οποίες οι εκπρόσωποι των εταιρειών και του υπουργείου είχαν απεριόριστη δυνατότητα προπαγάνδισης, ενώ γινόταν ενορχηστρωμένη προσπάθεια να εμποδιστεί ο αντίλογος. Παρ’ όλα αυτά, οι αντιδράσεις της πλειοψηφίας των μελών της ΠΣΕ ήταν τόσες και τέτοιες, που οδήγησαν σε απόφαση Γενικής Συνέλευσης κατά των εξορύξεων, απόφαση η οποία επιχειρήθηκε να καταστρατηγηθεί βάναυσα από τη διοίκηση της ΠΣΕ, φτάνοντας στο σημείο να αποδεχθεί -αν όχι να επιδιώξει- τη χορηγία της παράστασης στο Ηρώδειο από τα ΕΛΠΕ.

Στο χρονικό που περιγράψαμε, είναι πασιφανής η επιλεκτική και ετεροβαρής στάση του κράτους και των εταιρειών. Όσοι δέχονται να σιγήσουν για τις επιπτώσεις των εξορύξεων και να αναπαράγουν την προπαγάνδα περί ευημερίας που αυτές θα φέρουν, λαμβάνουν οικονομική και πολιτική στήριξη. Όσοι έχουμε επιλέξει να βρισκόμαστε στο στρατόπεδο της προστασίας της φύσης και της ανθρώπινης ζωής -μέσα σε αυτήν τη φύση- αντιστεκόμενοι στους σχεδιασμούς των εταιρειών και του κράτους τους, βρισκόμαστε στο στόχαστρο εκφοβισμών και τραμπουκισμών.

Δεν είναι ότι μας ξενίζει αυτή η στάση. Αλλά, ούτε μας αποθαρρύνει, ούτε μας απογοητεύει. Ας το ακούσουν για μια ακόμη φορά: ούτε θα σιωπήσουμε, ούτε θα συναινέσουμε. Σε κάθε βήμα τους και σε κάθε προσπάθεια εξαγοράς και εκμαυλισμού συνειδήσεων θα μας βρίσκουν απέναντι, ολοένα και περισσότερους/ες κάθε φορά.

Καλούμε σε συγκέντρωση,

την Τετάρτη 3 Οκτώβρη, στις 7μ.μ., έξω από το Ηρώδειο

ενάντια

  • στις χορηγίες του εκμαυλισμού
  • στην καταστολή του κράτους και των εταιρειών
  • στην καταστροφή του τόπου για τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο