#GDtrial | Υπεράσπιση με Μπαλούρδο, ρατσισμό και 2.100 ερωτήσεις Λαγού

Ενώ επιταχύνεται χρονικά η διαδικασία, η υπεράσπιση συνεχίζει με χιλιάδες έγγραφα κοινοβουλευτικών επερωτήσεων, από τις οποίες όμως δεν λείπει ο συσχετισμός με το κίνητρο των επιθέσεων της Χ.Α.

H διοίκηση του Εφετείου εντατικοποιεί τον χρονικό προγραμματισμό για τις δικασίμους της δίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Για τον μήνα Νοέμβριο προστέθηκαν επιπλέον τέσσερις ημέρες και – για πρώτη φορά – προγραμματίστηκαν 14 ημέρες δίκης για τον μήνα Δεκέμβριο. Οι υπερασπιστές της Χρυσής Αυγής έθεσαν θέμα «εξωθεσμικών παρεμβάσεων», διά στόματος μάλιστα του αδελφού του Ν. Μιχαλολιάκου, Τάκη Μιχαλόλια. Παράλληλα, συνεχίζεται η προσκόμιση εξαντλητικά μεγάλων λιστών με αναγνωστέα έγγραφα εκ μέρους της υπεράσπισης.

Ας δούμε τα κύρια σημεία από τις δύο περασμένες εβδομάδες – 126η και 127η – διεξαγωγής της δίκης.

Αύξηση των δικασίμων

Κατά την έναρξη της 285ης δικασίμου, ανακοινώθηκαν από την έδρα οι προγραμματισμένες δικάσιμοι του μήνα Δεκεμβρίου. Για πρώτη φορά περιλαμβάνονται 14 σε διάστημα ενός ημερολογιακού μήνα. Παράλληλα, προστέθηκαν 4 επιπλέον για τον τρέχοντα μήνα Νοέμβριο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται κατόπιν υπομνήματος για την επιτάχυνση της διαδικασίας, που είχε υποβληθεί εκ μέρους όλων των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στον προϊστάμενο της διοίκησης του Εφετείου. Η πολιτική αγωγή έχει ζητήσει επίσης να αποδεσμευτούν πλήρως από άλλα καθήκοντα όλα τα μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου, πράγμα που μέχρι σήμερα ισχύει μόνο για την πρόεδρο, κ. Μαρία Λεπενιώτη.

Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, κατά την υποβολή συμπληρωματικού υπομνήματος εκ μέρους της πολιτικής αγωγής, υπήρξαν οι εξής δεσμεύσεις από την πλευρά της διοίκησης του Εφετείου:

1) Απαλλαγή όλων των μελών της σύνθεσης του δικαστηρίου από κάθε άλλη υπηρεσία από τον Ιανουάριο 2019 και μέχρι τη λήξη της δίκης.

2) Διεξαγωγή της δίκης κατά κανόνα στο Εφετείο προσωρινά, στην προοπτική της πλήρους και αποκλειστικής διεξαγωγής της στο Εφετείο.

3) Επιτάχυνση της δίκης με ρυθμό διεξαγωγής άνω των 15 δικασίμων μηνιαίως, εκ των οποίων όχι περισσότερες των 3-4 στον Κορυδαλλό.

Η πίεση αυτή για επιτάχυνση, έρχεται και ως απάντηση στην παρελκυστική τακτική της υπεράσπισης, που παρατηρούμε από τον Σεπτέμβριο, να υποβάλλει δηλαδή μακροσκελείς λίστες με έγγραφα από την κοινοβουλευτική δράση των κατηγορούμενων βουλευτών της Χ.Α. Αυτά τα έγγραφα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, είναι άσχετα με τις εκδικαζόμενες υποθέσεις. Ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο ήταν όταν, την Παρασκευή 2/11/2018, η πρόεδρος υπογράμμισε στον δικηγόρο του κατηγορούμενου Γιάννη Λαγού, Νικόλαο Ρουσσόπουλο: «δε γίνεται να διαβαστούν 2000 σελίδες για τον πελάτη σας, που έχει κάνει και δήλωση ότι έχει καθυστερήσει η δίκη».

Ολοκλήρωση αναγνωστέων Κασιδιάρη

Με το «βίντεο Μπαλτάκου», βίντεο από επιδεικτικές τοποθετήσεις του κατηγορούμενου Ηλία Κασιδιάρη σε εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, παραποιημένες δηλώσεις μελών και στελεχών του ΚΚΕ, και φωτογραφίες εκδηλώσεων, έκλεισε – την Τετάρτη 31/10, 286η ημέρα της δίκης – ο κατάλογος αναγνωστέων που είχε προσκομίσει ο συνήγορός του, Δημήτριος Παπαδέλλης.

Στα βίντεο από την εξεταστική για τα δάνεια των ΜΜΕ, χαρακτηριστική είναι η μόνιμη επωδός του Η. Κασιδιάρη: «γιατί το κανάλι σας δεν καλύπτει τη Χρυσή Αυγή». Πρακτικά, δηλαδή, εκμεταλλευόταν τον χρόνο του στην συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής, ώστε να κάνει προπαγάνδα για το ναζιστικό κόμμα από τον αέρα του καναλιού της Βουλής.

Σε μια φωτογραφία που προσκόμισε ο Παπαδέλλης, είπε στην έδρα ότι απεικονίζεται ο Κασιδιάρης «με παιδάκια Ρομά», πράγμα που διόρθωσε ο έτερος δικηγόρος και μέλος της Χρυσής Αυγής, Χριστόφορος Τσάγκας, λέγοντας «παιδάκια από τη Συρία». Επιβεβαιώνεται έτσι, κατά λάθος, ακόμα από την υπεράσπιση, η ύπαρξη του ρατσιστικού κινήτρου.

«Αγχιβασίην»

Η πρόεδρος παρατήρησε μάλιστα, σε ένα από τα άρθρα του Κασιδιάρη για τη δήθεν «αρχαιοελληνική καταγωγή» των συμβόλων της ναζιστικής οργάνωσης, υπήρχε αναφορά του στη λέξη «αγχιβασίην» η οποία βρίσκεται σε σφραγίδες της Χ.Α. σε πολλά από τα εσωτερικά έγγραφα της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και στο εσωτερικό καταστατικό, το οποίο εξετάστηκε από το δικαστήριο μετά την απόρριψη της ένστασης Μιχαλολιάκου για τη γνησιότητά του.

Ο Μίχος διατηρεί συνήγορο συνεργάτη της Χ.Α., ακόμα και μετά την αποχώρησή του.

Με τα αναγνωστέα για την υπεράσπιση του κατηγορούμενου βουλευτή, πρώην στελέχους της Χ.Α. και τοπικού επικεφαλής στην Εύβοια, Νίκου Μίχου, συνεχίστηκε η 286η δικάσιμος. Χαρακτηριστικό είναι ότι συνήγορος του Μίχου παραμένει ο Ι. Ζωγράφος, διορισμένος επιστημονικός συνεργάτης της Χ.Α. στη Βουλή, παρά την αποχώρηση του Μίχου από την Χ.Α. και την προσχώρησή του στο ΛΑ.Ο.Σ.

Ακόμα περισσότερο, κατά την 287η μέρα, τον Ζωγράφο αντικατέστησε – λόγω κωλύματος – ο Παπαδέλλης που ανήκει στην ομάδα συνηγόρων του σκληρού πυρήνα της ναζιστικής οργάνωσης, εκπροσωπώντας τον Η. Κασιδιάρη.

Τα έγγραφα που προσκόμισε η υπεράσπιση του Μίχου ήταν επίσης πλήθος κοινοβουλευτικών επερωτήσεων για πληθώρα θεμάτων, μέσα από τις οποίες όμως ξεχώρισαν κάποιες, σχετικές με το κατηγορητήριο. Για παράδειγμα, ο Μίχος είχε κάνει επερώτηση για τις άδειες «αλλοδαπών μικροπωλητών» σε λαϊκές και πανηγύρια, σε χρόνο πολύ κοντινό με έφοδο ομάδας χρυσαυγιτών υπό την ηγεσία του, στο πανηγύρι της Ιστιαίας, όπου επιχείρησε να διενεργήσει ελέγχους στις άδειες, στο πρότυπο των επιθέσεων άλλων ομάδων κρούσης της Χ.Α., όπως π.χ. στη Ραφήνα.

2.100 επερωτήσεις Λαγού

Τον εντυπωσιακό αριθμό των 2.100 εγγράφων επερωτήσεων έφερε στα αναγνωστέα ο συνήγορος Ρουσσόπουλος, για τον κατηγορούμενο βουλευτή Ι. Λαγό. Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος στην αίθουσα:

Πρόεδρος: Κοιτάξτε, θα ξεκινήσουμε αλλά δε γίνεται να διαβαστούν 2000 σελίδες για τον πελάτη σας, που έχει κάνει και δήλωση ότι έχει καθυστερήσει η δίκη. Θα περιορίσετε τα αναγνωστέα στα ουσιώδη. Θέλουμε έναν εύλογο χρόνο. Στον Κασιδιάρη δώσαμε 7 συνεδριάσεις, που ήταν και περισσότερα [έγγραφα] απο το Γερμενή.

Ρουσσόπουλος: Διαβάσαμε [από την πολιτική αγωγή] όλες τις συνεντεύξεις στον Ριζοσπάστη και στην ΕΦΣΥΝ, στον κύριο Ψαρρά…

Πρόεδρος: Να σας πω το χρόνο που δώσαμε στην πολ. αγωγή; 7 συνεδριάσεις.

Παπαδέλλης: Να πούμε κάτι: Η πολ. αγωγή είχε καλυφθεί, γιατί το υλικό της, κατά το 90%, ηταν αναγνωστέα που προσκόμισε η πολ. αγωγή στη δίκη. Αυτό είναι η επίφαση!

Ρουσσόπουλος: Ο Λαγός είναι δεύτερος σε επερωτήσεις στην Ελλ. Βουλή, μετά τον [βουλευτή] Νικολόπουλο.

Πρόεδρος: Να κάνετε και δεύτερη επιλογή…

Ρουσσόπουλος: Όταν εκλεγώ βουλευτής, θα κάνω περισσότερες…

Το ρατσιστικό κίνητρο εμφανές ακόμα και στα έγγραφα της υπεράσπισης

Η ανάγνωση των εγγράφων που προσκόμισε η υπεράσπιση Λαγού, συνεχίστηκε και κατά τις δύο δικασίμους της επόμενης εβδομάδας (289 και 290). Αυτό ανεβάζει το σύνολο των δικασίμων κατά τις οποίες διαβάζονται έγγραφα της υπεράσπισης σε 18,  μέχρι τώρα.

Αν και οι περισσότερες από αυτές τις επερωτήσεις έχουν θέματα επί παντός επιστητού, ο εθνικισμός και ο ρατσισμός – που αναφέρονται από το παραπεμπτικό βούλευμα ως κίνητρα της δράσης της Χρυσής Αυγής – δεν κρύβονται.

Είναι χαρακτηριστική η επανειλημμένη χρήση της λέξης «λαθρομετανάστες», η μόνιμη αναφορά σε «τουρκική απειλή» και ο έντονα επιθετικός τόνος με τον οποίο ο Λαγός αναφέρεται ακόμα και ανήλικα προσφυγόπουλα. Σε μία από τις πιό ανατριχιαστικές επερωτήσεις του, μάλιστα, το ηγετικό στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης ζητάει να του δοθεί και λίστα με τα ονόματα των ανήλικων προσφύγων που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα φιλοξενίας σε σπίτια.

5/1/18 «[…] σχετικώς με την τοποθέτηση λαθρομεταναστών σε συγκεκριμένα διαμερίσματα του Δήμου Πειραιά […] ανηλίκων αιτούντων άσυλο […] Βάσει ποιου πολιτικού σχεδιασμού υιοθετήθηκαν να διαμένουν σε διαμερίσματα εντός ιστού […] λαθρομεταναστών αγνώστου προελεύσεως; […] είναι γνωστό ότι δηλώνουν ότι θα κάνουν αίτηση ασύλου, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει […] επειδή μιλάτε για ασυνόδευτους ανηλίκους, θα δώσετε τα στοιχεία τους; […]»

Άλλες ρατσιστικές αναφορές από τις επερωτήσεις Λαγού αφορούν σε κοινότητες Ρομά, Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα και μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Παράλληλα, συχνές είναι οι αναφορές σε σώματα ασφαλείας, φέρνοντας στη Βουλή μισθολογικά και άλλα επαγγελματικά τους αιτήματα.

Η δίκη συνεχίζεται

Κατά την τρέχουσα εβδομάδα, 128η της διεξαγωγής της, η δίκη συνεχίζεται με τις εξής δικασίμους:

  • Τρίτη 13 Νοεμβρίου, Εφετείο
  • Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, Κορυδαλλός
  • Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, Κορυδαλλός

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9μμ, στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv. Μπορείτε να δείτε και το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι τώρα.

Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες:

  • της ομάδας δικηγόρων πολιτικής αγωγής JailGoldenDawn, με πληθώρα στοιχείων και τεκμηρίωσης για το σύνολο της δίκης αλλά και τις επιμέρους υποθέσεις
  • του παρατηρητηρίου της δίκης Golden Dawn Watch, με τις αναφορές των παρατηρητών για κάθε ημέρα διεξαγωγής της δίκης.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο