#HambacherForest: Από την καταστροφή του μνημείου του Steffen μέχρι το Extinction Rebellion και το ρόλο της αστυνόμευσης στα κινήματα

Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου μια μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας και του προσωπικού ασφαλείας της εταιρίας εξόρυξης RWE οδήγησε στην καταστροφή αρκετών δομών εδάφους στο δάσους Hambacher. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, καταστράφηκε εντελώς το μνημείο για τον Στέφεν, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μίας εκκένωσης τον Σεπτέμβριο. Το άρθρο αυτό προσεγγίζει ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα: αυτό των φιλελεύθερων που υποστηρίζουν την αστυνομία κι αυτό δεν ισχύει μόνο στη Γερμανία. Χθες δημοσιεύθηκε ένα βίντεο που δείχνει ένα ακτιβιστή της οργάνωσης Extinction Rebellion να διαπραγματεύεται με έναn μπάτσο για την ενοικίαση λεωφορείων που θα μετέφεραν συλληφθέντες. Αλήθεια τώρα, οι μαζικές συλλήψεις και οι διαπραγματεύσεις με μπάτσους αποτελούν μέρος της τακτικής κάποιων;

Κείμενο Riot Turtle

H τελευταία αστυνομική επιχείρηση στο δάσος Hambacher αποτελεί ένα ακόμα λόγο που οι αστυνομικοί δεν είναι φίλοι μας και καταδεικνύει γιατί οι ακτιβιστές επιμένουν για την αποχώρησή τους από το δάσος. Την Πέμπτη, το μνημείο για τον Στέφεν, που πέθανε κατά τη διάρκεια του τελευταίου κύματος εκκένωσης στο δάσος Hambacher τον Σεπτέμβριο, καταστράφηκε εν μέσω μιας εκτεταμένης επιχείρησης που έλαβε χώρα από την αστυνομία και την ασφάλεια της RWE. Η εταιρία, δια μέσω του λογαριασμού της στο twitter, παραδέχτηκε ότι το μνημείο καταστράφηκε, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι έγινε «κατά λάθος». Στις πιο κάτω φωτογραφίες φαίνεται πόσο ευδιάκριτο ήταν το μνημείο αρχικά και πως η καταστροφή του, που απεικονίζεται στη δεύτερη φωτογραφία, σίγουρα δεν έγινε από λάθος.

Τ 

Είναι πασιφανές πως το κρατίδιο της Νέας Βεστφαλίας-Ρηνανίας και η RWE συνεχίζουν τις προσπάθειες κλιμάκωσης της έντασης. Προφανώς πιστεύουν πως η κλιμάκωση θα τους ωφελήσει με κάποιο τρόπο, αφού θεωρούν πως βίντεο και φωτογραφίες ακτιβιστών ενώ συγκρούονται με την αστυνομία, αποτελούν πειστήρια για την αναγκαιότητα της εφαρμογής ενός νέου αυστηρότερου νόμου που θα επιβάλει αστυνομοκρατία.

Η RWE θέλει να καταστρέψει το δάσος προς όφελος των ανθρακωρυχείων και υπολογίζει πως η στήριξη προς τους ακτιβιστές που έχουν προβεί σε κατάληψη του δάσους θα μειωθεί εάν διαδοθούν εικόνες και βίντεο που δείχνουν μία έντονα αγωνιστική αντίσταση.

Για αρκετούς ανθρώπους είναι ξεκάθαρο πως ο θεσμός της αστυνομίας έχει δημιουργηθεί για να προστατεύει καπιταλιστικά και πολιτικά συμφέροντα. Τα σχόλια του πρωθυπουργού του κρατιδίου Armin Laschet και του αρνητή της κλιματικής αλλαγής υπουργού εσωτερικών της κυβέρνησής του, Herbert Reul, δείχνουν καθαρά ότι στηρίζουν την βιομηχανία της εξόρυξης και προτίθενται τους να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να προστατέψουν τα συμφέροντα της RWE. H αστυνομία στην πόλη Aachen διαδίδει ψευδείς ειδήσεις στο twitter για τον αγώνα που γίνεται στο δάσος, με στόχο τον αρνητικό επηρεασμό της κοινής γνώμης. Αυτό αποτελεί ένα μέσο αντιμετώπισης της εξέγερσης. Την Πέμπτη η αστυνομία έγραφε στο διαδίκτυο ότι βρέθηκε βόμβα σε ένα από τα οδοφράγματα μέσα στο δάσος. Είκοσι τρία λεπτά αργότερα γράφτηκε ότι το εύρημα ήταν τελικά μία συνηθισμένη κούκλα. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η αστυνομία δεν περιέφραξε την περιοχή έπειτα από την ανακοίνωση για τοποθέτηση βόμβας και πιο πριν είχε ζητηθεί από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν. Οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ένα μέσο ελέγχου της κοινής γνώμης. Σύμφωνα με αποκαλύψεις δημοσιογράφων και ακτιβιστών, αρκετά tweets με ψευδείς ειδήσεις διαδόθηκαν από λογαριασμούς αστυνομικών και όχι μόνο όσον αφορά το δάσος Hambacher. Οι αστυνομικοί άρχισαν ξανά να αναφέρονται στο δάσος ως «επικίνδυνη ζώνη» και η μαζική αστυνομική επιχείρηση της περασμένης Πέμπτης αποτελεί μία εισαγωγή σε ένα νέο κύκλο εκκενώσεων.

Στη Βρετανία το κίνημα Extinction Rebellion που παλεύει για κλιματική δικαιοσύνη είναι ένα κίνημα με ραγδαία αυξανόμενη επιρροή. Είναι συναρπαστικό να βλέπει κανείς τόσο πολύ κόσμο να συμμετέχει σε δράσεις μαζικής ανυπακοής, αλλά η ελλιπής κατανόηση του ρόλου της αστυνομίας έχει μετατρέψει τις διαδηλώσεις τους σε κάτι που είναι εν δυνάμει καταστροφικό για το ίδιο κίνημα. Στο κείμενο «Παρακολούθηση -μία σημείωση για τους συμμετέχοντες στην οργάνωση #ExtinctionRebellion», ο Kevin Blowe, μέλος του παρατηρητηρίου Netpol, έγραψε: «Με βάση την εμπειρία της Netpol, η αστυνόμευση της δημόσιας τάξης καθοδηγείται αποκλειστικά από μία εντατική συλλογή πληροφοριών. Πάνω σε αυτές τις πληροφορίες βασίζεται η δημιουργία και χρήση προσωπικών προφίλ για να παρέχουν μία λεπτομερή εικόνα του πιθανού θύτη». Ο Blowe έγραψε επίσης ότι «η στρατηγική ελέγχου» που χρησιμοποιεί η αστυνομία δίνει έμφαση σε δύο λειτουργίες: την «δημιουργία αναταραχής» και την «κατάρρευση δικτύου». Αρκετοί ίσως φανταστούν ότι αφού αυτή η προσέγγιση είναι παρμένη από την στρατηγική αστυνόμευσης του οργανωμένου εγκλήματος, λογικά θα επικεντρώνεται στα κομμάτια μίας διαδήλωσης που είναι βίαια. Όμως δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, η αστυνομία τείνει να στοχοποιεί νέα κοινωνικά κινήματα για τα οποία δεν έχει επαρκείς πληροφορίες, ομάδες που αμφισβητούν τα συμφέροντα δυνατών εταιριών και άτομα που χρησιμοποιούν τακτικές άμεσης δράσης ως μέσο αντίστασης.

Όπως και πολλά άλλα κράτη, η Βρετανία έχει αποκτήσει μία τεράστια εμπειρία στην καταστολή κοινωνικών κινημάτων και κάποια στιγμή οι ακτιβιστές του Extinction Rebellion θα νιώσουν αυτή την καταστολή στο πετσί τους. Σε ένα άλλο άρθρο ο Bowle, έγραψε: «Ο ορισμός της ειρηνικής διαμαρτυρίας γίνεται ολοένα και περισσότερο ασήμαντος όταν πλέον διαδηλωτές δικάζονται όχι για το αν είναι επικίνδυνοι για βίαια επεισόδια (και με βάση την εμπειρία μας οι περισσότερες συλλήψεις στη Βρετανία δεν γίνονται με γνώμονα την βίαιη συμπεριφορά) αλλά, αντίθετα, με γνώμονα το περιεχόμενο μίας διαδήλωσης και την περίπτωση να εμποδιστεί η λειτουργία του κράτους ή τα εταιρικά συμφέροντα.

Το κίνημα Extinction Rebellion πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την αστυνομία και το ρόλο της άμεσα, αλλιώς θα ηττηθεί από το κράτος και τους θεσμούς του. Η Emily Apple έγραψε στις 6 Απριλίου: «Η αναφορά που συνέταξε ένας ακτιβιστής που είχε συλληφθεί στην εκδήλωση που σηματοδότησε την έναρξη της οργάνωσης Extinction Rebellion έχει ως εξής: ‘Μέχρι να μας αφήσει (η αστυνομία) να φύγουμε, οι υπόλοιποι συλληφθέντες κι εγώ είχαμε ήδη γίνει φίλοι με αυτούς τους αξιοπρεπείς άνδρες που προσπαθούν να κρατήσουν το Λονδίνο ασφαλές από τη βία και το έγκλημα. Αναγνωρίζουμε πως οι συλλήψεις μας αποτελούν απλά μέρος της δουλειάς τους σε τέτοιες εκδηλώσεις, εκ μέρους της κυβέρνησής μας που είναι βουτηγμένη στα ορυκτά καύσιμα’. Κατανοώ πως αυτή είναι μία μεμονωμένη αναφορά. Και δεν θα την χρησιμοποιήσω για να στοχοποιήσω τον ακτιβιστή που την έγραψε. Την χρησιμοποιώ όμως ως παράδειγμα γιατί το άτομο αυτό είναι ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης κι επειδή φαίνεται πως είναι σύμπτωμα μίας ρητορικής της συγκεκριμένη οργάνωσης». Η ίδια επίσης έγραψε: «Η αναφορά δεν ασκεί καμία κριτική στη θεμελιώδη σχέση ανάμεσα στην αστυνομία, το κράτος και τις εταιρίες. Εν τέλει, η αστυνομία βρίσκεται εκεί για να προστατέψει τα συμφέροντα του κράτους. Αυτά τα συμφέροντα είναι συνυφασμένα με την προστασία των εταιρικών συμφερόντων».

Στο άρθρο μου «Η άνοδος του φασισμού και η αυξανόμενη κλιματική αλλαγή: πότε θα καταλάβουμε ότι ο καπιταλισμός θα μας σκοτώσει όλους;», είχα γράψει ότι οι Γερμανικές εταιρίες δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν τον Bolsonaro και την ανοιχτά φασιστική του ατζέντα. Ο Bolsonaro θα ανοίξει νέους δρόμους για εταιρίες από όλο τον κόσμο που στόχο έχουν να εκμεταλλευτούν και να καταστρέψουν τους πνεύμονες του πλανήτη: το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Και ο Bolsonaro δεν είναι ο μόνος: η Μέρκελ στην Γερμανία, ο Τραμπ στις Η.Π.Α., η Μέυ στη Βρετανία και άλλοι τόσοι που θα εφαρμόσουν πολιτικές ενάντια στην ανθρωπότητα, τα ζώα και το περιβάλλον για την προώθηση καπιταλιστικών συμφερόντων. Η αστυνομία είναι ένα από τα εργαλεία τους για να πετύχουν το στόχο αυτό. Δεν έχει κανένα νόημα η επίκληση στα κράτη, που αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα αυτά, για να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή.

Δεν πρόκειται να ενεργήσουν προς μία τέτοια κατεύθυνση, γιατί το ίδιο το κράτος αποτελεί μέρος του προβλήματος. Μπορεί να θολώνουν τα νερά, προσποιούμενοι ότι εφαρμόζουν μία περιβαλλοντική πολιτική για να σταματήσει η καταστροφή του πλανήτη αλλά αυτή δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία δημοσιοσχεσίτικη στρατηγική. Σημαντικότερα, το κράτος είναι αποφασισμένο να παλέψει ενάντια σε κάθε κίνημα που απειλεί τα εταιρικά συμφέροντα ασχέτως εάν αυτά τα κινήματα είναι ειρηνικά ή όχι. Το κράτος και η αστυνομία υπερασπίζουν τα καπιταλιστικά συμφέροντα, και συχνά γίνεται χρήση της αστυνομικής βίας απέναντι σε ειρηνικά κινήματα…

Αρκετοί φιλελεύθεροι προωθούν τον πράσινο καπιταλισμό, αλλά αυτό επίσης δεν αποτελεί λύση. Είναι όροι που αλληλοαναιρούνται. Ο καπιταλισμός είναι από τη φύση του εκμεταλλευτικός ως προς τους ανθρώπους και τη φύση. Δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι πράσινος. Ο πράσινος καπιταλισμός αφορά διάφορους θεσμούς, όπως κυβερνήσεις, εταιρίες, δεξαμενές σκέψης, φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ, και ωθεί την εφαρμογή πολιτικών, πρακτικών και διαδικασιών που ενσωματώνουν τη φύση σε ένα καπιταλιστικό σύστημα αγοράς. Παίρνει τις ίδιες καπιταλιστικές ιδέες και αξίες που προκαλούν περιβαλλοντικές κρίσεις – την αέναη οικονομική ανάπτυξη, την ιδιοκτησία, το κέρδος και την ελεύθερη αγορά – και τις εφαρμόζει στο φυσικό περιβάλλον ως μέσο επίλυσης των κρίσεων αυτών. Για όσο η Extinction Rebellion και αρκετοί περιβαλλοντικοί οργανισμοί στον πλανήτη αρνούνται να το αποδεχθούν αυτό και ως προέκταση αυτού δεν συνειδητοποιούν την ανάγκη για αλλαγή της στρατηγικής και των τακτικών τους, αυτόνομες ομάδες θα μπορούσαν να συμμετέχουν (χωρίς να είναι μέλη) σε κινήματα τύπου Extinction Rebellion, οργανώνοντας δικές τους δράσεις, συντάσσοντας δικές τους ανακοινώσεις και εφευρίσκοντας δικές τους μεθόδους δράσης. Όχι για να ακολουθήσουν κάποια μόδα αλλά για να κτίσουν ένα κίνημα από τα κάτω με στόχο την ολοκληρωτική κατάργηση του καπιταλισμού, τη διασφάλιση της προστασίας από την κλιματική αλλαγή και τη δικαιοσύνη για την ζωή στον πλανήτη ή όπως η Αναρχική Ομοσπονδία γράφει στο νέο βιβλιαράκι για την οικολογία: «Ως αναρχικοί, βλέπουμε πως η μόνη εναλλακτική είναι μία επανάσταση από τα κάτω, μία επανάσταση που ξεκινάει με τους αγώνες και τα μέτωπα στα οποία παλεύουμε αυτή ακριβώς τη στιγμή. Να δημιουργήσουμε ένα κόσμο, στον οποίο θα ελέγχουμε εμείς την ενέργεια και τα συστήματα παραγωγή, για να φτιάξουμε ένα νέο μοντέλο ισότητας ανάμεσα στους ανθρώπους σε αρμονία με τη φύση. Βλέπουμε το μέλλον μας να είναι κοινό, βλέπουμε το μέλλον μας στην ομορφιά της αναρχίας». Αρκετοί ακτιβιστές στο δάσος Hambacher χρησιμοποίησαν αυτή τη στρατηγική έχοντας ήδη φτιάξει μία κοινή ζωή μέσα στο δάσος. Στην ομορφιά της αναρχίας.

Φωτογραφίες >@HambiMahnwache 

Μετάφραση μπλακ-κατ

Πηγή: enough is enough

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο