#GDtrial | Εννέα δικάσιμοι με αναγνωστέα καθαρού μίσους από την Χρυσή Αυγή

Η υπεράσπιση Λαγού φέρνει στο δικαστήριο έγγραφα και βίντεο με εμμονικές αναφορές σε κοινωνικές ομάδες και πολιτικούς χώρους που - κατά το κατηγορητήριο - αποτελούν στόχους της ναζιστικής οργάνωσης

Συνεχίστηκε και κατά τις δύο περασμένες εβδομάδες – την 128η και 129η – η δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, με συνολικά έξι δικασίμους (291-296), εξετάζοντας αποκλειστικά αναγνωστέα έγγραφα που προσκομίζει η υπεράσπιση Λαγού.

Ατελείωτη, όσο και πρόχειρη, λίστα εγγράφων για τον Λαγό

Η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών έχει προσκομίσει εκ μέρους του κατηγορούμενου «περιφερειάρχη» της Χρυσής Αυγής για Πειραιά, Πέραμα και Σαλαμίνα και βουλευτή της, 2.100 έγγραφα. Τα αναγνωστέα αυτά ξεκίνησαν να διαβάζονται και να προβάλλονται στις αίθουσες που διεξάγεται η δίκη από τις 2 Νοεμβρίου, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν κατά την επόμενη δικάσιμο, την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018.

Αυτό σημαίνει ότι το δικαστήριο θα έχει ξοδέψει 10 δικασίμους, μόνο για τα αναγνωστέα υπεράσπισης του Ι. Λαγού.

Ο Αλέξανδρος Αλεξιάδης, συνήγορος υπεράσπισης του επιτελικού στελέχους της Χ.Α., συνέταξε λίστα με βίντεο από εκδηλώσεις, συνεντεύξεις και ομιλίες του Λαγού, στην οποία δεν αναφέρονταν αρχικά ούτε ο τόπος, ούτε ο χρόνος πολλών απ’ αυτές. Η πρόεδρος Μ. Λεπενιώτη ζήτησε, ήδη από το τέλος της 292ης ημέρας, κατόπιν παρατήρησης του συνηγόρου πολιτικής αγωγής, Θ. Καμπαγιάννη, να προστεθούν αυτά τα στοιχεία ώστε να μπορεί και η έδρα να ανατρέξει στα βίντεο αν το κρίνει σκόπιμο.

Σύμφωνα με τη μετάδοση του Παρατηρητηρίου της δίκης, Golden Dawn Watch, διημείφθησαν τα εξής:

Καμπαγιάννης: Στον κατάλογο που μας έχει δώσει η υπεράσπιση, έχουμε επισημάνει ότι δε συμπεριλαμβάνονται ούτε ημερομηνίες, ούτε διάρκεια των βίντεο, ούτε σύνδεσμοι.

Αλεξιάδης: Όσον αφορά τις ομιλίες του βουλευτή, υπάρχει ημερομηνία συνομιλίας, πολλά εξ αυτών μέσω youtube, δεν αναφέρεται ημερομηνία. Τώρα για links, φαίνεται ότι είναι κατεβασμένα από «xryshaygh».

[…]

Αλεξιάδης: Θα προσπαθήσω για τους συναδελφους να έχω τα link.

Πρόεδρος: Και για μας, κάποιος θα θέλει να ανατρέξει να το ξαναδεί σπίτι του, θα έχει την δυνατότητα; […] Για κάντε μια προσπάθεια λίγο.

Ωστόσο την επόμενη μέρα (293η) όχι μόνο ο συνήγορος του Λαγού δεν είχε συμπληρώσει τα στοιχεία αυτά, αλλά η έδρα διαπίστωσε κατά την ανάγνωση ότι πολλά από τα έγγραφα στον εκτεταμένο κατάλογο με τις 2.100 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις είχαν μπει διπλά, πράγμα που προκάλεσε παρατήρηση σε έντονο ύφος από την πρόεδρο, Μαρία Λεπενιώτη:

Πρόεδρος: Λοιπόν, από 1570 μέχρι 1600 έχετε βάλει 2η φορά τις ίδιες ερωτήσεις. Και στο παρελθόν έχει ξαναγίνει σε σκόρπια στην πορεία. Είναι 30 στη σειρά, δεν μπορεί να έγινε πάλι. Δεν είμαστε εδώ για να καθυστερούμε την διαδικασία. Λοιπόν, σας παρακαλώ! [σε φανερά εκνευρισμένο τόνο]

Αλεξιάδης: Ζητάω λίγο χρόνο, ακόμα παλεύω με το οπτικοακουστικό που μου ζητήσατε, 2.500 ερωτήσεις μας έφεραν, λογικό είναι να ξεφύγουν κάποιες, δεν έχουμε κανέναν σκοπό να κωλυσιεργούμε.

Πρόεδρος: Δικός σας είναι ο κατηγορούμενος. Μέριμνα δικιά σας είναι να τα ετοιμάσετε.

Στοχοποίηση Ρομά, Εβραίων, Μουσουλμάνων, μεταναστών, ΛΟΑΤΚΙ: σύμφωνη με τη ναζιστική ιδεολογία

Το ενδιαφέρον σε αυτές τις δύο εβδομάδες είναι ότι η ναζιστική ιδεολογία και ο λόγος μίσους κατά των εθνοτικών, θρησκευτικών και πολιτικών ομάδων που η Χρυσή Αυγή θεωρεί στόχους της, προκύπτουν από τα ίδια τα έγγραφα που προσκομίζει η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών.

Π.χ. σε ομιλία του στη Βουλή για άλλο θέμα, ο Λαγός δεν έχανε την ευκαιρία να εκφράσει τον αντισημιτισμό του, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις είναι «εβραιοκινούμενες». Στις γραπτές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις επανέρχονται συνεχώς ρατσιστικές αναφορές κατά των «λαθρομεταναστών», όπως τους αποκαλεί η Χ.Α., ακόμα και των ανήλικων παιδιών, μίσος κατά των Μουσουλμάνων, όχι μόνο μεταναστών αλλά και συμπολιτών μας, αναφορές εναντίον Τούρκων, Βουλγάρων, Αλβανών και άλλων, ενίοτε υπό το πρόσχημα των «εθνικών θεμάτων» αλλά όχι πάντα.

Όλα αυτά συνδυάζονται με αναφορές κυρίως εναντίον του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου. Το επιτελικό στέλεχος της Χ.Α. χρησιμοποιεί στις αναφορές του υπερβολές και ψευδείς ειδήσεις, περίπου βγαλμένες από κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλές από αυτές τις κοινοβουλευτικές επερωτήσεις και ομιλίες του στελέχους και βουλευτή της ελληνικής ναζιστικής οργάνωσης έχουν πραγματοποιηθεί κατά τα έτη 2016-2017. Δηλαδή, όχι μόνο μετά τις διώξεις αλλά και μετά την έναρξη της δίκης. Έτσι ο Λαγός, είχε την άνεση να επιτίθεται, από το βήμα της Βουλής, σε πρωτοβουλίες και ομάδες, μέλη των οποίων είχαν καταθέσει στο δικαστήριο ή συνέλεγαν στοιχεία που συμπεριλήφθηκαν στο κατηγορητήριο ή προσκομίστηκαν από την πολιτική αγωγή.

Τέτοιες αναφορές γίνονταν, για παράδειγμα, εναντίον συλλογικοτήτων, όπως το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, οργανώσεων όπως η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ή και μεμονωμένων προσώπων, όπως π.χ. η κ. Ελένη Τάκου, που είχε διατελέσει συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας από το 2012 έως το 2015.

Πέρα από την ιδεολογία

Το «κοινοβουλευτικό έργο» των χρυσαυγιτών βουλευτών, όπως το παρουσιάζουν οι ίδιοι στο δικαστήριο που τους κρίνει για τις κατηγορίες της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της διεύθυνσής της, αναδεικνύει κι άλλη μια πτυχή, που αναφέρεται στο κατηγορητήριο, πέρα από την ναζιστική ιδεολογία, που αποτελεί το κίνητρο για την εγκληματική δράση της οργάνωσης: το κόμμα ως μανδύα της.

Οι εκλεγμένοι βουλευτές της ελληνικής ναζιστικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν – και χρησιμοποιούν – τις θέσεις τους στο κοινοβούλιο, τα μέσα και την έκθεση που αυτές τους παρέχουν με αποκλειστικό σκοπό την επίτευξη των στόχων της Χρυσής Αυγής.

Επιχειρούν δηλαδή να απονομιμοποιήσουν, να θέσουν σε εξαίρεση και να «απανθρωποποιήσουν» πολιτικές, κοινωνικές και πληθυσμιακές ομάδες, ώστε να νομιμοποιήσουν τις φασιστικές επιθέσεις εναντίον τους.

Η δίκη συνεχίζεται

Κατά την τρέχουσα εβδομάδα, 130ή της διεξαγωγής της, η δίκη συνεχίζεται με τις εξής δικασίμους:

  • Τρίτη 27 Νοεμβρίου, Κορυδαλλός
  • Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, Κορυδαλλός
  • Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, Κορυδαλλός
  • Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, Κορυδαλλός

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9μμ, στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv. Μπορείτε να δείτε και το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι τώρα.

Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες:

  • της ομάδας δικηγόρων πολιτικής αγωγής JailGoldenDawn, με πληθώρα στοιχείων και τεκμηρίωσης για το σύνολο της δίκης αλλά και τις επιμέρους υποθέσεις
  • του παρατηρητηρίου της δίκης Golden Dawn Watch, με τις αναφορές των παρατηρητών για κάθε ημέρα διεξαγωγής της δίκης.

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο