Βρετανία: κρίθηκαν ένοχοι για τρομοκρατία οι 15 ακτιβιστές που εμπόδισαν την απέλαση μεταναστών στο αεροδρόμιο Stansted

Δεκαπέντε ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών που στο παρελθόν είχαν εμποδίσει την απογείωση αεροσκάφους με μετανάστες προς απέλαση, άσκησαν έφεση κατά της πρόσφατης δικαστικής απόφασης που ανήγαγε τη δράση τους σε έγκλημα τρομοκρατίας. Έπειτα από μία δίκη που διήρκησε 9 εβδομάδες, οι διαδηλωτές κρίθηκαν ένοχοι για πράξεις που έθεσαν σε κίνδυνο τον αερολιμένα, σύμφωνα με τον νόμο περί αέριας και θαλάσσιας ασφάλειας του 1990, που προτείνει ως μέγιστη ποινή την ισόβια κάθειρξη.

Η δικαστική απόφαση – που έχει χαρακτηριστεί από τη Διεθνή Αμνηστία ως ένα ολέθριο πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο – ακολούθησε την παρότρυνση των ενόρκων από το δικαστή, να αγνοήσουν τα τεκμήρια που παρουσίασαν στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι, τεκμήρια που καταδεικνύουν πως η δράση τους στόχευε τον εμποδισμό της παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών. Τη Δευτέρα, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους 15 κατηγορούμενους παρέδωσαν έγγραφα άνω των 100 σελίδων στο Εφετείο του Λονδίνου, με τα οποία καταγγέλλουν την μεροληψία του δικαστή στη συνόψιση της υπόθεσης, στην απαγόρευση των κατηγορουμένων να υπερασπίσουν την αναγκαιότητα της δράσης τους και την παρερμηνεία του νόμου αλλά και της παραβίασής του στη συγκεκριμένη υπόθεση. Επίσης, κατ’ ισχυρισμό των νομικών εκπροσώπων των κατηγορουμένων, το δικαστήριο αγνόησε την συγκατάθεση του εισαγγελέα για απόσυρση της κατηγορίας για τρομοκρατία που είχε απαγγελθεί στους ακτιβιστές.

Ο Raj Chada, δικηγόρος του γραφείου Hodge Jones Allen που εκπροσωπεί τους κατηγορούμενους, είπε: ‘Η καταδίκη των 15 ακτιβιστών του αεροδρομίου Stansted είναι μία παρωδία δικαιοσύνης για την οποία πρέπει να επανορθώσει το εφετείο. Παραμένει ανεξήγητο πώς αυτοί οι ειρηνικοί διαδηλωτές αντιμετωπίζουν αυτές τις κατηγορίες και ακόμα πιο ανεξήγητο το πώς έχουν βρεθεί ένοχοι. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η χρήση αυτής της κατηγορίας εναντίον τους αποτελεί κατάχρηση εξουσίας από τον εισαγγελέα και το δικαστήριο. Η κατάρριψη αυτής της κατηγορίας μέσω του εφετείου είναι η μόνη σωστή και πρέπουσα εξέλιξη που πρέπει να ακολουθήσει αυτή η υπόθεση.’

Οι εισαγγελείς προσπάθησαν να μας πείσουν πως η κατηγορία δεν ισοδυναμεί με τρομοκρατία αφού κάτι τέτοιο δεν υπάγεται σε κανένα νόμο περι τρομοκρατίας που καθορίζει το νομικό πλαίσιο για τέτοιου είδους εγκλήματα.

Όμως μία μετέπειτα έρευνα που διεξήχθη από τους κατηγορούμενους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνεται στον νόμο περί τρομοκρατίας του 2006 ως ‘παραβίαση συνθήκης’. Και ως τέτοια μπορεί ακόμα να θεωρηθεί η ενθάρυνση ή ο εκθειασμός της εν λόγω διαδήλωσης των δεκαπέντε ακτιβιστών, σύμφωνα πάντα με τον δικηγόρο. Κατά τη διάρκεια της δίκης οι κατηγορούμενοι προσπάθησαν να αποδείξουν πως η κατηγορία ήταν ανάρμοστη, αλλά δεν το επέτρεψε ο δικαστής Christopher Morgan. Ως τελευταία κίνηση, η νομική ομάδα αιτήθηκε τη διάλυση του σώματος των ενόρκων αφού ο δικαστής συνόψισε την υπόθεση με τρόπο που κατηύθυνε τους ενόρκους προς την καταδίκη των κατηγορουμένων.

Η Helen Brewer, μία από τους δεκαπέντε διαδηλωτές, δήλωσε: ‘Ασκήσαμε έφεση κατά της δικαστικής απόφασης επειδή δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί μόνο όταν εμείς απαλλαχθούμε από κατηγορίες που προσδιορίζουν ένα έγκλημα που είναι παντελώς δυσανάλογο με την πράξη ειρηνικής διαμαρτυρίας στην οποία προβήκαμε και επίσης όταν το Υπουργείο Εσωτερικών αναλάβει τις ευθύνες του για τις ανθρώπινες ζωές που θέτει σε κίνδυνο κάθε μέρα- ανθρώπους που ζήτησαν άσυλο σ’ αυτή τη χώρα αφού κατάφεραν να ξεφύγουν από από τον κίνδυνο και την καταδίωξη στις ίδιες χώρες που η παρούσα κυβέρνηση τους απελαύνει.’

Μία ειρηνική διαμαρτυρία που σταμάτησε μία πτήση που είχε ναυλωθεί αποκλειστικά για απέλαση μεταναστών στις 28 Μαρτίου 2017 οδήγησε στην νομική δίωξη των ακτιβιστών. Μέλη της ομάδας, αφού έκαναν μία τρύπα στο φράχτη περιμετρικά του αεροδρομίου, έτρεξαν προς το χώρο στάθμευσης αεροσκαφών. Τότε, 4 διαδηλωτές στάθηκαν στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους έχοντας δέσει τα χέρια τους αφού τα πέρασαν μέσα σε σωλήνες με διαστελλόμενο αφρό.

Παλαιότερα, μία άλλη ομάδα διαδηλωτών είχε σηκώσει ενα τρίποδο ύψους δύο μέτρων πίσω από την μηχανή του αριστερού φτερού. Ένα άτομο σκαρφάλωσε στην κορυφή της αυτοσχέδιας δομής, ενώ άλλοι παρέμειναν στη βάση για να εμποδίσουν την απομάκρυνσή της. Λίγες στιγμές πριν φτάσει η αστυνομία στο χώρο, ανοίχτηκαν διάφορα πανό. Ένα από αυτά, έγραφε ‘Κανένας δεν είναι παράνομος’.

Οι έντεκα άνθρωποι που θα επιβιβάζονταν σ’ εκείνη την πτήση βρίσκονται ακόμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σε δύο από αυτούς έχει ήδη δοθεί άδεια παραμονής.

Η Brewer, όπως και οι υπόλοιποι ακτιβιστές, ο Edward Thacker, ο Benjamin Smoke, η Melanie Strickland, η Lyndsay Burtonshaw, η Laura Clayson, η May MacKeith, η Melanie Evans, ο Alistair Tamlit, ο Nicholas Sigsworth, η Emma Hughes, η Ruth Potts,η Jyotsna Ram, ο Joseph McGahan και ο Nathan Clack, αναμένουν να ακούσουν την ποινή τους την εβδομάδα της 4ης Φεβρουαρίου.

Μετάφραση: Blackcat

Φωτογραφία: Essex Live

Πηγη: Guardian

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο