Η τρίτη δικάσιμος για τη γυναικοκτονία και τον βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη ξεκίνησε με καθυστέρηση στις 10:51, την Παρασκευή 31/01. Στη διαδικασία κλήθηκαν δύο μάρτυρες, ο φύλακας που ήταν μαζί με τον Κούκουρα και ο λιμενικός που πρώτος κατέφθασε στο σημείο που εντοπίστηκε η σορός της Ελένης Τοπαλούδη.
Πρώτος μάρτυρας (Χρήστος Μαλάμης, αστυνομικός)
Ο Χρήστος Μαλάμης, πήρε μέρος στην έρευνα που διεξήχθη από το Γραφείο Ασφάλειας, με προϊστάμενο τον μάρτυρα Ζορμπά, ο οποίος κατέθεσε κατά την 2η δικάσιμο. Θεωρήθηκε αναξιόπιστος από την Πολιτική Αγωγή, καθώς ισχυρίστηκε αρχικά ότι ο Κούκουρας του εξιστόρησε πως συνέβησαν τα γεγονότα, την ίδια στιγμή που επίσημα είχε αρνηθεί να μιλήσει στους ανακριτές. Θεωρήθηκε επίσης αναξιόπιστος ως προς τη χρονολογική σειρά που παραθέτει τα γεγονότα. Παράλληλα, ο Ζορμπάς ισχυρίστηκε ότι δε μίλησε με κανέναν από την υπηρεσία του για τη συγκεκριμένη μαρτυρία του Κούκουρα.
Συγκεκριμένα στην κατάθεσή του αναφέρει:
Ταυτοποίησε από τον τατουατζή που είχε κάνει το τατουάζ στην Ελένη ότι πρόκειται για εκείνη. Ήταν με το Μανόλη Κούκουρα από την πρώτη στιγμή που συνελήφθη, (σε ύστερο χρόνο της κατάθεσής του αναφέρει ότι ο Κούκουρας παραδόθηκε ύστερα από προτροπή της μητέρας του). Ο φύλακας περιγράφει για τον Κούκουρα “Μας έβριζε και ήταν επιθετικός, είστε μαλάκες, γαμιέστε, μας προκαλούσε λέγοντας τι κοιτάς ρε, να μην είχα χειροπέδες και θα σας έλεγα εγώ. Οξύθυμος απευθυνόμενος με υβριστικές προσφωνήσεις προς τους αστυνομικούς.
Η περιγραφή την οποία έκανε ο Κούκουρας στο Μαλάμη:
«Πήγαν η Ελένη, ο Κούκουρας και ο Λουτσάι στο εξοχικό σπίτι. Εκεί πήγαν και οι δύο μαζί της και τελειώνοντας από το δεύτερο όπως είπε ο Κούκουρας, η Ελένη είπε ότι ο Κούκουρας είναι καλύτερος από τον Αλέξανδρο. Ο Αλέξανδρος τη χτύπησε και αυτή έπεσε κάτω. Όταν επανήλθε η Ελένη είπε ότι θα τους πάει στην αστυνομία. Εκεί εξαγριώθηκε ο Αλέξανδρος και πήρε το σίδερο και άρχισε να τη χτυπάει. Μετά μου είπε “η Ελένη ήταν ζωντανή και μας παρακαλούσε να την πάμε νοσοκομείο, αλλά έπρεπε να το τελειώσουμε. Πήγαμε και την πετάξαμε μαζί”. Υπήρξε συμφωνία των δύο ως προς αυτό, μου είπε. Το ήξεραν ότι είναι ζωντανή. Η Ελένη παρακαλούσε από το σπίτι μέχρι το σημείο που την πέταξαν να την πάνε στο νοσοκομείο. Ήταν ζωντανή».
Πρόεδρος: Θεωρείτε ότι αυτά που σας είπε ανταποκρίνονται στην αλήθεια; σας τα είπε μία φορά; δύο;
Μαλάμης: Τον ρώτησα επειδή έχει αδερφή, επειδή έχω και εγώ. Εμένα μου το παραδέχτηκε.
Εισαγγελέας: Τι ακριβώς κάνατε εσείς εκείνη την ημέρα εκεί;
Μαλάμης: Έκανα φύλαξη κρατουμένων. Πρώτα συνελήφθη ο Αλέξανδρος, μετά συνεχίσαμε να ψάχνουμε τον δεύτερο. Από τη στιγμή που συνελήφθη ο Κούκουρας ήμασταν συνέχεια μαζί.
Η Εισαγγελέας ρωτάει το μάρτυρα αν ο Λουτσάι ήταν παρών την ώρα της εξιστόρησης των γεγονότων και αν συνηθίζεται οι κρατούμενοι να κάνουν εξομολογήσεις τέτοιου είδους.
Μαλάμης: Όχι, ήταν μόνο ο Κούκουρας, εμένα μου έχει τύχει να μου εξομολογηθούν.
Εισαγγελέας: Ήταν κατόπιν ερωτήσεων η εξομολόγηση που σας έκανε ο Κούκουρας; ήταν αυθόρμητη, ειλικρινής;
Μαλάμης: Ναι, ήταν ειλικρινής, δεν τον ρώτησα, μόνος του μου τα είπε.
Εισαγγελέας: Ποια ήταν η συμπεριφορά του Λουτσάι;
Μαλάμης: Ο Λουτσάι ήταν ψυχρός και ήρεμος.
Κούγιας (πολιτική αγωγή οικογένειας Τοπαλούδη): Είναι τελείως αναξιόπιστη η κατάθεσή σας. Είναι τελείως διαφορετική από την πρώτη. Ορκιστήκατε τότε ότι προτού τα πει στους λιμενικούς τα είπε σε εσάς.
Μαλάμης: Εμένα μου το είπε μετά.
Κούγιας: Γιατί να σας τα πει μετά; Εσείς θεωρείτε ότι αυτή η κατάθεση προσβάλλει τη μνήμη της κοπέλας; Όταν λέει ότι είπε “Ποιός ήταν καλύτερος” προσβάλλει ή δεν προσβάλλει;
Μαλάμης: Προσβάλλει.
Κούγιας: Στην κατάθεσή σας λέτε “προτού απολογηθεί στους λιμενικούς”. Γιατί, αφού τα έχει πει από πριν, δεν τα καταθέσατε στο γραφείο από πριν για να ξέρουν; Γιατί δεν πήγατε να προλάβετε, αφού δεν είχαν απολογηθεί; Γιατί δεν τα είπατε στους συναδέλφους σας; Θεωρούμε αναξιόπιστη την κατάθεση σας προσβάλλετε τη μνήμη της κοπέλας. Το συζητήσατε με τον συνάδελφό σας;
Μαντάς (υπεράσπιση Κούκουρα): Ήταν σε γνώση της υπηρεσίας σας ότι πρόκειται να πάτε να καταθέσετε στον τακτικό ανακριτή ή πήγατε αυτοβούλως;
Μαλάμης: Ήταν εν γνώσει της υπηρεσίας μου.
Μαντάς: Διαβάζει απόσπασμα: “ύστερα από αρκετή ώρα ο πατέρας του έπεισε τη μητέρα του να τον φέρει στο ανακριτικό του κατάστημα”. Άρα (…) αυτοβούλως παραδόθηκε.
Μαλάμης: Όχι.
Μαντάς: Αυτό πείτε !
Συνήγορος υπεράσπισης του κατηγ. Λουτσάι: Πώς εξηγείται σε συνάρτηση με τη συμπεριφορά του, ότι έρχεται για εξομολόγηση σε εσάς; Αφού μας είπατε ότι ήταν επιθετικός και σας έβριζε όλους;
Μαλάμης: Ήθελε να μιλήσει κάπου να ξαλαφρώσει.
Κούγιας για Μαλάμη: “Η πολιτική αγωγή θεωρεί εντελώς αναξιόπιστο το μάρτυρα ως προς το ότι αλλάζει εντελώς τα χαρακτηριστικά του πρώτου κατηγορούμενου, ως προς το αν παραδόθηκε οικειοθελώς, το χρόνο που έκανε την εξομολόγηση ο Κούκουρας και το γεγονός ότι ο Ζορμπάς ο προϊστάμενος του Μαλάμη ισχυρίστηκε ότι δεν μίλησε με κανέναν από την υπηρεσία του για τη συγκεκριμένη μαρτυρία του Κούκουρα στον Μαλάμη”.
Δεύτερος μάρτυρας (Λάζαρος Βουλγαρίδης, λιμενικός)
Όλη η εξέταση του μάρτυρα Βουλγαρίδη ήταν για τους ανέμους, τις βροχές, τους στροβιλισμούς του νερού (πολλές λεπτομέρειες για τις κακές καιρικές συνθήκες) και ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για την ακριβή περιγραφή του χώρου (βραχώδη σημεία, θάμνη, απόσταση από τον κεντρικό δρόμο, κ.ά.). Ο συνήγορος Κούγιας ζήτησε να γίνει τοπογραφική καταγραφή γιατί είχαν κάποιες φωτογραφίες που όμως δεν περιελάμβαναν όλα τα σημεία της περιοχής τα οποία μας απασχολούν για την υπόθεση.
Η πολιτική αγωγή προσπαθούσε να αποδείξει ότι η σωρός πετάχτηκε από το σημείο Α και από τους δύο κατηγορουμένους. Ο κατηγορούμενος Κούκουρας λέει ότι πετάχτηκε από το σημείο Β από τον κατηγορούμενο Λουτσάι. Ο κατηγορούμενος Κούκουρας δεν παίρνει κάποια θέση. Επίσης, η εισαγγελέας χρησιμοποίησε ως επιχείρημα υπέρ της θέσης ότι δύο άτομα κουβάλησαν και πέταξαν τη σωρό, το γεγονός ότι φωτογραφίες δείχνουν δύο σωματώδεις δύτες να την κουβαλάνε (και αναφορές στο ύψος της). Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου Κούκουρα χρησιμοποίησε ως αντεπιχείρημα ότι μετά από τόσες ώρες σε νερό ένα ανθρώπινο σώμα έχει πολύ μεγαλύτερο βάρος, για να υποστηρίξει ότι πετάχτηκε από έναν άνθρωπο και συγκεκριμένα τον κατηγορούμενο Λουτσάι.
Ορίστηκαν δύο πιθανά σημεία από όπου την έριξαν χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο τρίτου. Όλη η δική περιστράφηκε γύρω από τα χωρικό ζήτημα. Ο δεύτερος περιπλανιόταν ανάμεσα στο σημείο α και β. Ο συνήγορος Κούγιας έθεσε στο τέλος το εύλογο ερώτημα που αποδεικνύει ότι οι ισχυρισμοί του μάρτυρα είναι πρόχειροι. Η εισαγγελέας έληξε, καθώς πήγε τρεις τη διαδικασία ρωτώντας τους κατηγορούμενους για τα σημεία. Ήταν ήδη περασμένες 15.00 και επικαλέστηκε τον 357/2 για να μη διακοπεί η δίκη σε αυτό το κρίσιμο σημείο. Πριν κλείσει η τρίτη δικάσιμος ρώτησε τους δύο κατηγορουμένους: “Από ποιο σημείο πετάχτηκε το πτώμα και ποιος το πέταξε;”.
Κούκουρας: “Το πτώμα πετάχτηκε από το σημείο Β και το πέταξε ο Αλέξανδρος”.
Λουτσάι: “Δε μπορεί να σας απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση. Δε βρισκόμουν εκεί όταν πετάχτηκε το πτώμα”.
Η διαδικασία έλαβε τέλος λίγο μετά τις 15:00. Επόμενη δικάσιμος 14 Φεβρουαρίου.
*ευχαριστούμε τις κοπέλες από τη συλλογικότητα Καμία Ανοχή, που συνέβαλαν με τις σημειώσεις τους από την παρακολούθηση της δίκης στο άρθρο.