Εκλογές ΗΠΑ 2020 : Μονομαχία μέχρι το Μιλγουόκι ή άνετη επικράτηση του κατεστημένου;

Η Σούπερ Τρίτη ήρθε και παρήλθε, μπροστά μας βρίσκεται η Τρίτη της 10ης Μαρτίου, με προκριματικές διαδικασίες σε Αϊνταχο, Μίσιγκαν, Μισισίπι, Βόρεια Ντακότα και Ουάσινγκτον.

Αν δεν βοηθήσει ο … Κορονοϊός, οι Ρεπουμπλικάνοι θα παραταχθούν πίσω από τον Τράμπ

Σε κάθε πολιτεία που έκανε προκριματικές διαδικασίες μέχρι τώρα οι αντιπρόσωποι αποδόθηκαν στον εν ενεργεία Πρόεδρο, με μόνο έναν να ξεφεύγει προς τον Μπίλ Γουέλντ.

Αν δεν εμφανιστούν τώρα τα “νέα υποκείμενα του αγώνα” η καμπάνια του Μπέρνι Σάντερς είναι καταδικασμένη

Η Επιστροφή του Αντιπροέδρου θυμίζει πάρα πολύ χολυγουντιανή ταινία αφού είναι πολύ πιο θεαματική από την πραγματικότητα που την ενέπνευσε. Σύμφωνα λοιπόν με το σενάριό της, ο Τζο Μπάιντεν αφού έκανε ένα σωρό γκάφες και δέχτηκε αρκετές ήττες στην αρχή, κατάφερε να “γυρίσει” το παιχνίδι στην Νότια Καρολίνα και να “σαρώσει” στη Σούπερ Τρίτη. Με αυτό τον “αέρα” πηγαίνει λοιπόν τώρα στις επόμενες προκριματικές και μάλιστα έχοντας “στοιχήσει” πίσω του σχεδόν το σύνολο των πρώην διεκδικητών/τριών του χρίσματος. Από την “επιθετική αφροαμερικανή” Κάμαλα Χάρις μέχρι τον “γκέι βετεράνο” Πιτ Μπούτιζεζ και από τον “δισεκατομμυριούχο δήμαρχο” Μάικλ Μπλούμπεργκ μέχρι το “κινηματικό ομορφόπαιδο” Μπέτο Ο’ Ρούρκ. Η Λαμπρινή Θωμά έκανε μια πολύ εύστοχη παρατήρηση με την οποία συμφωνώ:“…το κατεστημένο χαιρετίζει ενθουσιωδώς τη νίκη του (Τζο Μπάιντεν), αποδεικνύοντας αυτό που από καιρό λέγεται, ότι δηλαδή προτιμά μια τετραετία Τραμπ ακόμη, από πιθανή προεδρία Σάντερς”.
Ο Μπέρνι Σάντερς έχει μπροστά του μια πολύ μεγάλη ανηφόρα κι αμφίβολο το ρεζερβουάρ καυσίμων που απαιτείται για να την ανέβει. Η υποστήριξη της Ελίζαμπεθ Γουόρεν είναι η τελευταία που έχει μείνει ακόμη διαθέσιμη κι είναι σημαντικό να γείρει προς την πλευρά του αντί να τοποθετηθεί σαν κερασάκι στην διώροφη τούρτα υποστηρικτών/τριών του Μπάιντεν. Ακόμα και με αυτήν την υποστήριξη όμως -ή και την πιθανότητα κοινής καθόδου που έχει αρχίσει να συζητιέται- τα νούμερα είναι ιδιαίτερα πιθανόν να μην βγουν.
Ένα ακόμα ζήτημα είναι η “περιφρούρηση της ενότητας” του πολιτικού σχηματισμού των Δημοκρατικών που έχει αρχίσει να γίνεται η τελευταία “καραμέλα” των συστημικών αναλυτών μετά την “ανάσταση” του Μπάιντεν. Για την κομματική γραφειοκρατία των Δημοκρατικών, ο Μπέρνι έχει οριοθετηθεί στο ρόλο του “διχαστικού στοιχείου” και ο μόνος λόγος για την μέχρι σήμερα “ανοχή” απέναντι του ήταν η πιθανότητα να φέρει στους κόλπους των Δημοκρατικών το “νέο αίμα” που υποσχόταν. Μετά την Σούπερ Τρίτη αυτή η υπόσχεση δείχνει να μην μπορεί να υλοποιηθεί.
Τέλος, στις προγνώσεις (για πρώτη φορά από την αρχή της κούρσας) η πιθανότητα του Τζο Μπάιντεν να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Μιλγουόκι ξεπέρασε την πιθανότητα να μην την έχει κανείς υποψήφιος.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο